GİRESUNDA YAPILAN SORUŞTURMALARI USULEN YANLIŞ BULUYORUZ...

GİRESUNDA YAPILAN SORUŞTURMALARI USULEN YANLIŞ BULUYORUZ...

Basın ve yayım kuruluşlarının değerli temsilcileri, saygıdeğer Eğitim Çalışanları, Sayın Giresunlular;

Türk Eğitim-Sen olarak kaliteli ve verimli bir eğitim-öğretime ulaşmak için Giresun’da eğitim-öğretimi olumsuz etkileyen olayları kamuoyuna duyuracağımızı belirtmiştik. İlimizde eğitim-öğretimi olumsuz etkileyen olaylardan biride eğitim çalışanlarına yönelik yürütülen disiplin soruşturmalarında uygulanan yöntemdir.

 

Soruşturma sonucunda eğitim çalışanlarına en üst düzeyde cezalar önerilmektedir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. Maddesinde yer alan “Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve "ödül veya başarı belgesi alan" memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir. Hükmü uygulanmamaktadır. Bu cezacı anlayışın eğitim-öğretimde verimliliği düşüreceği açıktır.

Halbuki özellikle usul hatası sonucu oluşan,  art niyet taşımayan olayların soruşturulmasında bu hükmün uygulanmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.

Disiplin soruşturmalarındaki bir diğer olumsuz yöntemde şudur;

Giresun İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan memur, hizmetli, öğretmen, yönetici… vb.  personelin disiplin soruşturması sonucunda Eğitim Denetmenleri tarafından önerilen cezalar bizzat Vali tarafından verilmektedir.

Bu uygulamayı usulen yanlış buluyoruz. Çünkü bu cezalara yapılan itirazlar da  Valinin görevlendirdiği Vali Yardımcısının başkanlığındaki kurul tarafından görüşülmektedir. Valinin bizzat verdiği cezaya yapılan itirazı bu kurul ne kadar sağlıklı görüşecektir. Bu yöntemin yapılan itirazları görüşecek kurulun vereceği kararı olumsuz etkileyeceği açıktır.

Halbuki MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliğine göre sırası ile okul müdürü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri ve İl Milli Eğitim Müdürü bu cezaları vererek uygulayabilir. Yapılan itiraz da üst makama yapılmış olur. İtirazı görüşen kurul daha rahat karar verir.

Bu uygulamalar eğitim çalışanları arasında da tepkiye yol açmaktadır. Eğitim çalışanları bu konularda sendika şubemize rahatsızlıklarını iletmişlerdir.

Bu uygulamalar ile İl Milli Eğitim Müdürü ve daha alt birimde bulunan disiplin amiri Yöneticiler de baypas edilmektedir. Eğitimi olumsuz etkilediğine inandığımız bu yöntemleri Sayın Valimizin tekrar gözden geçirerek bu uygulamalardan vazgeçilmesini bekliyoruz.

Kamuoyuna saygılarımla .

Arif ÇETİNKAYA

 Şube Başkanı

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER