GÖREVLENDİRMELER NASIL YAPILMALI?

GÖREVLENDİRMELER NASIL YAPILMALI?
Despotça yapılmalı. Demokratik falan olursa, maazallah, şeytan çarpar! Çünkü kanunda, yönetmelikte ne diyorsa doğrudur! Doğru olan her şey etiktir! Etik olanı uygulamak, sevaptır. Sevaplar, zalimlere gereklidir. Dolayısıyla kanun/yönetmelikte yer alanları uygulamak kimilerine göre farzdır. (Ama her kanun hüküm, doğru; her doğru, kanun değildir!)
 
Görevlendirmelerde amaç, başka yere hizmet götürmek olduğundan öğretmen arkadaşın fikrinin sorulmasına gerek yoktur! Maksat, sizin işiniz görülsün; sorun çıkmasın! Liste yapacaksın nerde kaç öğretmen var. Öğretmeni norm kadro fazlası olup olmadığına bakmadan fazlalıkları(!) kafaya göre hooppp oraya buraya göndereceksin. Norm kadro, dediğin onlara sadece tayin dönemlerinde lazım! Diğer zamanlar norm kadro sadece bir rakamdır! Öğretmen arkadaşın aracı var mı, gidebilecek mi, aktarma mı yapacak, ömrü yollarda mı geçecek; bunların hiç önemi yok! Yeter ki ağa babalar, sizin iş/işlemlerinizden memnun olsunlar. Filler tepişsin, çimenlerin ezilmesi önemsizdir!
 
Genç ve bekâr öğretmenleri görevlendirmek, doğru değildir. Evlilerden başlanmalı! Hastalığı/mazereti olan öğretmenler önceliklidir. Sağlık sorunu bulunmayan öğretmenler, kendi okullarında daha yararlı olurlar. Dolayısıyla nerede hasta öğretmen varsa görevlendir. Kamu yararı falan onlar hukukla ilgili, biz iş kolunda hükümsüzdür!
 
Görevlendirmeyi kabûl etmeyen, gönülsüz olan kim varsa görevlendirilmeli! Gönüllülerin görevlendirilmesine gerek yok. Gönüllümatik mi var elimizde? Görevlendirerek samimiyetini nasıl ölçeceksiniz? Adam zaten gönüllü… (Gönülsüz adayı görevlendirerek vebâl alınır mı? Onlar İslam’ la ilgili, azizim…)
 
Daha önce hiç görevlendirilmemiş öğretmenler asla ve kat’a görevlendirilmemeli! Görevlendirme tecrübesi olan öğretmenlerden başlanmalı!
 
Referandumla engellilere pozitif ayrıcalık verildiğinden engelli öğretmen ve personeller yine ilk tercih olmalı! Engeli bulunmayan öğretmenler, her yerde görev yapabilir ama engelliler öyle mi? Görevlendirmelerle engelli öğretmenlere değişik okullarda görev yapma imkânı sunulmalı!
 
Görevlendirmelerde el altından da olsa sendikal tercihler rol oynamalı! Kendi adamını iyi yere, diğerlerini kafaya göre… Eee, sendika boşuna mı var?
 
Kamu Denetçiliği Kurumu usûlsüz/keyfî görevlendirmelerin hukuka aykırı olduğu kanaatine varmışken, Danıştay/İdare Mahkemeler görevlendirmelerden doğan uyuşmazlıklarda müştekî öğretmenler lehinde onlarca karar vermişken, demokratik ilkeleri benimsemeye dair Millî Eğitim Bakanlığı yönergesi yayınlanmışken, devlet kurumlarının amir ve çalışanlar tarafından birlikte yönetilecekken, çalışma barışının bozulmasına hukukta mobbing deniyorken, öğrencilerimize empatiyi ön planda tutan çağdaş bir sistemde eğitim veriyorken, idarelerin kararları hayat standartımızı yükseltmek üzerine ayarlanması gerekiyorken bilmem ne yönetmeliğinden cımbızla çekip aldığı aslında kendisinin de tam olarak anlamadığı bir maddeye istinaden öğretmenleri sağa sola görevlendirmek; psikologların incelemesi gereken bir egoyu işaret eder. (Mahkeme kadıya mülk değildir! Bugün oturduğunuz koltuklar, gün gelir, hayal olur.)
 
Azizim, ben sınıfta bile yerine değiştirirken öğrenciye soruyorum; adamlar okulunu değiştirirken öğretmene sorma zahmetinde bulunmuyorlar! Bizim insanlar olarak adalet terazimiz şaşıyor ama yukarıda biri var onun hiç şaşmıyor! Boynuzsuz koçun boynuzlu koçtan hakkını alacağı düzende öğretmeni zorla görevlendirenlerin durumunu düşünemiyorum bile! Neyse, onlar için üzülmüyorum: cehennemde odun çok…
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER