HATALI SGK KESİNTİSİ KARŞILIĞI PARA TALEBİ YARGIYA TAŞINDI ...

Aile Hekimlerinden “Hatalı SGK Kesintisi Nedeniyle Para Talebi” Yargıya Taşındı

HATALI SGK KESİNTİSİ KARŞILIĞI PARA TALEBİ YARGIYA TAŞINDI ...

Son günlerde özellikle İzmir’den Genel Sağlık-İş’e yapılan başvurularda; aile hekimi olarak görev yapmakta olan sendika üyelerine, aile hekimliği yaptıkları sürede sosyal güvenlik kurumu kesintilerinin hatalı kesildiği, bu nedenle kendilerine fazla ödeme yapıldığı iddiası ile kişi borcu çıkarılarak yüksek miktarlarda geri ödeme talep edilmektedir.

Gerek Danıştay’ın yerleşik içtihatlarında, gerek yerel mahkeme kararlarında, memurlara yapılan ek ödemelerin yalnızca olayda memurun kusur, hata veya hilesi olması durumunda geri istenebileceği hüküm altına alınmıştır. İdarece “kamu dışı personel borcu” olduğu iddia edilen tutarla ilgili olarak; personelin yokluk, açık hata,  gerçek dışı beyanı veya hilesi bulunmadığı olayda, bu paranın aile hekimlerinden istenmesi kabul edilemez. Bu nedenle Genel Sağlık-İş, aile hekimi olan İzmir Şube Başkanı Dr. Alper Zobarlar’dan para istenmesi işleminin iptali için İzmir İdare Mahkemesi’ne iptal davası açmıştır.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Bir kamu görevlisinin kendisine yapılan ödemelerin her an geri istenebileceğini düşünerek, hayatını idame ettirmesi düşünülemez. Memurun sürekli olarak böyle bir endişe ve korku içinde yaşaması hayatın olağan akışına aykırıdır.” dedi. Bu nedenle aile hekimlerinden böyle bir paranın geri istenmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Zekiye Bacaksız, “Sendikamız veya üyelerimiz herhangi bir bilgi veya belge istediğinde vermemek için her türlü hukuksuzluğa imza atan idare, iş paraya gelince her türlü şeffaflığı ve hızlılığı göstermektedirler. İdarenin temeli hukuki güvenlik ve istikrardır.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2017, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER