HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFİNE KIZIP EYLEM KARARI ALAN SENDİKALARA HÜKÜMET SERT ÇIKTI

Hükümetten Memurlara, 'Siz Bu İşi Bilmiyorsunuz!'

HÜKÜMETİN ZAM TEKLİFİNE  KIZIP EYLEM KARARI ALAN SENDİKALARA HÜKÜMET SERT ÇIKTI

 

Hükümetten Memurlara, 'Siz Bu İşi Bilmiyorsunuz!'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Toplu sözleşme müzakereleri Çarşamba günü başlayacak. 'Ben eylem kararı aldım' demek müzakere sürecini bilmemek demektir. Böyle söyleyen birisi varsa eğer, bu takvimi yaşamamış, bu takvimi bilmiyor demektir'' dedi.

Çelik, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eski bakanlar Zeki Ergezen ve Vecdi Gönül'ün yanı sıra bazı milletvekilleriyle Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden eski TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın Siverek ilçesindeki cenaze törenine katıldıktan sonra karayoluyla Şanlıurfa'ya geldi.
Meclis Başkanı Çiçek ve beraberindekilerle tarihi Balıklıgöl'ü ziyaret eden Çelik'e, gazeteciler tarafından, ''toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümetin önerdiği zam teklifine bazı konfederasyon başkanlarının eylem yapabileceklerine dair görüş bildirmesini nasıl değerlendirdiği'' soruldu.
Toplu sözleşme sürecinin 30 Nisan'da başladığını anımsatan Çelik, bugün hem geneli itibariyle konfederasyonların ve sendikaların teklifini alıp incelediklerini hem de kamu işvereni olarak hükümetin teklifini ilettiklerini ifade etti.
Çelik, bugün gelinen noktada karşılıklı tekliflerin verildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Müzakereler ne zaman başlayacak? Çarşamba günü başlayacak. Ne eylemi? Bu, toplu sözleşme sürecini anlamamak demektir bana göre. Çarşamba günü, perşembe günü, ayın 21'ine kadar müzakere süreci devam edecek. Ne demek müzakere? 'Ben, şu alanda, 11. hizmet kolunda, şu talebim yerine geldi, şu gelmedi, şunun gerekçesi nedir, neden gelmedi, oranlar neden böyle'. Bizim orta vadeli planda enflasyon öngörümüzü ve memurlarla ilgili öngörümüzü hükümet daha önce açıkladı. Bunun dışında teklif verilebilir mi? Bunun dışında teklif nasıl bekleniyor ki, o zaman hükümet kendisiyle çelişkiye düşecek yani. Toplu sözleşme müzakereleri çarşamba günü başlayacak. 'Ben eylem kararı aldım' demek müzakere sürecini bilmemek demektir. Böyle söyleyen birisi varsa eğer, bu takvimi yaşamamış, bu takvimi bilmiyor demektir yani. 21'ine kadar müzakere süreci devam edecek. Ne olur, ne biter, 3 3'te kalabilir, aşağıda, yukarıda teklifler tartışılacak. Yani her alanda, hem hizmet kolunda hem geneli itibarıyla bunların tartışılacağı süreçte 'ben eylem kararı aldım' demek 'ben müzakere yapmayacağım' demektir. Söyleyecek bir şeyim yok benim. O zaman toplu sözleşme sürecini anlamamış demektir, eğer öyle söyleyen biri varsa.''

-Zam teklifi-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''kamu işvereninin teklifi ile konfederasyonların talepleri arasındaki farkın nasıl giderileceğine'' ilişkin soruya karşılık da enflasyonun altında bir rakam vermediklerini, rakamların ortada olduğunu belirterek, çalışanların, ücretlilerin bu konuda, rakamlar hakkında bilgisinin olduğu inancını taşıdığını aktardı.
Bu konuyu herkesle paylaşmaya hazır olduklarını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:
''Şu anda, bu dozda konuşulacak bir şey yok. Biz, onlar 'yüzde 26, 36, 56' derken kamu işvereni olarak bir şey söylemedik mi? Niye, müzakere süreci başlamamış ki. Bizden ne istiyorlar, teklif istiyorlardı. Biz teklifi verdik, bunu beğenebilirler, beğenmeyebilirler. Masanın etrafında görüşmeler devam ediyor. Orada görüşlerini ortaya koyacaklar. Ancak ondan sonra çıkıp bu ve benzer ileri derecede açıklama yapmaları doğrudur. Müzakereler bitmeden bu açıklamaları yapmak biraz erken. Toplu sözleşme süreci yeni bir süreç, buna arkadaşların kısa sürede adapte olacaklarına inanıyorum.''

-Emeklilerle ilgili düzenleme-

Çelik, soru üzerine emeklilerle ilgili düzenlemeleri de değerlendirdi.
Emeklilerle ilgili intibak düzenlemesi yaptıklarını ve 2013 Ocak'tan itibaren yürürlüğe gireceğini hatırlatan Çelik, ''2 milyon emeklimizi ilgilendiren bir düzenleme. Ayrıca enflasyonun altında bir düzenleme olmadı. Bütün ücret artışlarında bir enflasyon ifadesi kullanılıyor. 'Enflasyona ezdirilmeyecek, muhtemel enflasyon farkı söz konusu olursa onlar ödenecektir' diye bir ifade var'' dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER