Hürriyetçi Eğitim Sen’den Hükümete 3600 Ek Gösterge İçin Öneriler Geldi

Hürriyetçi Eğitim Sen, bugün yaptığı bir açıklama ile 3600 Ek Gösterge konusunda hükümete birtakım önerilerde bulundu.

Hürriyetçi Eğitim Sen’den Hükümete 3600 Ek Gösterge İçin Öneriler Geldi

Hürriyetçi Eğitim Sen, bugün 3600 Ek Gösterge konusunda bazı açıklamalar yaptı ve hem bugüne kadarki süreçten bahsedip hem de hükümete birtakım önerilerde bulundu. Sendika Yönetim Kurulu imzasıyla paylaşılan açıklama şu şekilde:

HÜKÜMETE 3600 EK GÖSTERGE ÖNERİLERİMİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mart 2019'da "3600 ek göstergeyi seçimden sonra ele alacağız" demişti. Bunca zaman sonra konuyla ilgili tek somut çalışma Öğretmenlik Meslek Kanunu 8. Maddesi 2. Bendinde yer almaktadır. Buna göre " 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı Cetvelin “IV – Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı” bölümü değiştirilmek suretiyle 1. dereceye ulaşan öğretmenlerin ek göstergesi 3600 olarak düzenlenmiştir. Aynı kanunun 11. maddesinde ise "Bu Kanunun 8'inci maddesi 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe girer." denilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında, bakanlıkta masa muhatabı ile yapılan toplantılar kamuoyuna yeterli açıklama sunulmadan yürütülmektedir. Kamu çalışanlarının onlarca yıllık beklentisi olan 3600 ek gösterge konusu kapalı kapılar arkasındaki müzakereler ile tam anlamıyla çözümlenemez. Ayrıca yüksek enflasyon nedeniyle yaşanan ekonomik kayıplar 3600 ek gösterge kazançlarını şimdiden değersizleştirmiştir. Yaşanan ekonomik tablo 3600 ek göstergenin de emeklilerimizin yaşam standartlarını geliştirmeyeceğini göstermektedir. Bu nedenle çözüm önerilerimiz dikkate alınmalıdır:

1. 3600 ek gösterge çalışması kamu çalışanlarının tamamının temsili ile kurulacak komisyonca, kamuoyu önünde şeffaf şekilde yürütülmelidir.

2. 3600 ek gösterge kanun taslağı meclise kamu çalışanlarının tamamını memnun edecek komisyon önerisiyle sunulmalıdır.

3. 3600 ek gösterge kanun taslağı, statü ayrımı gözetmeden eğitim durumuna göre; "İlkokul, İlköğretim ve Ortaokul Mezunlarına 2000, Lise ve Dengi Okul Mezunlarına 2200, Ön Lisans Mezunlarına 3000 ve Lisans Mezunlarına 3600 Ek Gösterge verilir" şeklinde TBMM'ye sunulmalıdır. Bu maddenin kapsamı itibariyle kamuda ek göstergesi olmayan kamu çalışanı kalmamalıdır.

4. 3600 ek göstergeye ilk defa hak  kazanacaklar dışındaki emekli maaşlarının çok yükselmeyeceği düşünüldüğünde emeklilikte etkisi olan tazminat yansıtma oranlarının en düşük  tazminat  yansıtma oranı olan %55'ten en yüksek tazminat yansıtma oranı olan %255'e doğru yukarı yönlü revize edilmesi gerekmektedir.

5. 5510 sayılı kanuna tabi 1 Ekim 2008 tarihinden sonra göreve başlamış olan ve emeklilik statüsü farklı memurların durumu da emeklilik maaşı ve ikramiyesinde mağduriyet oluşmayacak şekilde, kanun mecliste görüşülürken ele alınmalıdır.

6. TL'nin değer kaybı acilen önlenmelidir.Zira 3600 ek gösterge bu ekonomik şartlarda verildiğinde bir değer ifade etmeyecektir.

7. 3600 ek göstergenin emeklilik maaşı ve tazminatını etkileyeceği düşünüldüğünde kamu çalışanların maaşları da ayrıca ele alınarak iyileştirilmelidir. Aksi halde açlık sınırı üzerinde kazancı olan kamu çalışanlarının emekliliğe ulaşması zor görünmektedir.

Hürriyetçi Eğitim Sen Yönetim Kurulu

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2022, 23:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER