KALİTELİ EĞİTİM LÜKS HALE GETİRİLDİ

KALİTELİ EĞİTİM LÜKS HALE GETİRİLDİ
              Geçtiğimiz günlerde 2013 SBS sınav sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre 500 tam puan alan 16 öğrencinin 15 inin özel okul ve kolej öğrencisi olduğu, 62000 öğrencinin ise tercih puanı dahi alamadığı bir sınavın sonucunda; Türk eğitim sisteminin ne kadar adaletsiz ve paraya dayalı bir hale getirildiğini açıkça gözler önündedir.
                Tercih puanı alamayan 62000 öğrencinin hemen hemen tamamı dar, sabit gelirli aileler ile fakir halk çocuklarıdır. Süreç yoksul mahallelerdeki çocuklarının aleyhine işlemeye hızla devam etmektedir.  Devlet okullarımız büyük bir ekonomik sıkıntı içerisinde  alt yapısı düzenlenmemiş , kalabalık sınıflar ile ikili öğretim yoluyla eğitimi sürdürmeye çalışmaktadırlar.                            
                Buna karşılık özel okullarda sınıf sayıları çok az, öğretmenlerin çocuklarla ilgilenme imkanı daha fazladır. Birebir ilgi alakayla birlikte teknoloji ve altyapı imkanlarının da desteğiyle başarı kendiliğinden geliyor. Yani tabiri caizse parası olanın şampiyon olduğu bir döneme doğru gitmekteyiz.
                Bugünkü başarısızlığın en büyük sebebi aynı iktidar döneminde olmasına rağmen, 11 yılda onlarca defa eğitim sisteminin değiştirilmesidir.  Yani eğitim yap-boz tahtası haline getirilmesidir. Buna karşılık MEB eski yaptığını değiştirerek yeni reformların peşinden koşmakla meşgul. Her gelen bakanın kafasına göre hareket etmesi,  eğitim kaderine yön veren iş bilmez, eğitimden anlamaz, torpilli bürokratlar ile eğitimi içinden çıkılmaz hale getirdi. Ne gelişmiş Almanya ne de geri kalmış Tanzanya gibi ülkelerden hiç biri bizimki gibi eğitimle oynanmamaktadır. Başbakan ya da bakan istedi diye eğitim sistemi akşamdan sabaha değişmemelidir.  Eğitim sisteminde aksaklıklar var ise reform ve yenilikler yapılacaksa önce paydaşlarla görüşülür, tartışılır ve bir uzlaşma sağlanır ve ardından ülkenin belirli yerlerinde pilot uygulama yapılır. Eksik ve aksaklıklar bu pilot uygulamada giderilir sonra da yeni sistem ülke genelinde uygulanır. Ülkemizde ise kervan yolda dizilir mantığı ile hareket edilmekte yeni bir uygulamadaki aksaklıkların sıkıntısını tüm ülke çekmek zorunda kalmaktadır.
                Hükümet kendisini iktidara taşıyan yoksul halk kesimlerine nitelikli bir eğitim verilebilmesi için daha büyük kaynak ve gayret sarf etmelidir. Öğrencilerimizin her alanda başarılı olabilmeleri için onların tüm duyularına hitap eden eğitim modeli geliştirilebilmelidir. Bu geliştirilen modelle anaokulundan üniversiteye kadar tüm öğrencilerimize fakir zengin demeden bu öğretim imkanı sunulmalıdır. Sonuçta akademik başarıların yanı sıra hayatta da başarılı olabilen, öğrenmeyi seven girişimci kendine güvenen ve sosyal hayatta da başarılı olabilen nesiller yetişecektir. Ülkenin geleceği için bu durum kaçınılmazdır.
                                                                                                                                                 Muzaffer DOĞAN
                                                                                                                                   
Türk Eğitim-Sen
                                                                                                                                             
Tekirdağ Şubesi
Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER