MEB HUKUK MÜŞAVİRİ HAYATİ CANKALOĞLU'NA SUÇ DUYURUSU VE TAZMİNAT DAVASI BAŞLATTI..

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 17.11.2015 tarihinde yaptığı basın açıklamasıdır.

MEB HUKUK MÜŞAVİRİ HAYATİ CANKALOĞLU'NA SUÇ DUYURUSU VE TAZMİNAT DAVASI BAŞLATTI..
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik kapsamında Sendikamızın açtığı dava sonucu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2014/1151 Y.D. İtiraz Nolu ve 18.02.2014 tarihli kararı; 19.06.2015 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına tebliğ edilmesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU tarafından hazırlanan görüş yazılarından dolayı bugüne kadar yargı kararının uygulanması mümkün olmamıştır.
Mağdur durumunda olan ve yöneticilik görevi elinden alınan eğitim kurumu müdürleri, yürütmesi durdurulan yönetmelik hükmünce Danıştay İDDK kararının uygulanması talebiyle idareye başvuru yapmışlar ve idareden bu başvurulara Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU tarafından imzalanan görüş yazıları gerekçe gösterilerek yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar yargı kararının uygulanmasına ilişkin herhangi bir işlem yapılamayacağı yönünde olumsuz cevaplar verilmiştir.
Danıştay İDDK kararının tebliğinden itibaren, otuz günlük yasal süreden fazla zaman geçmesine rağmen, Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU’nun görüş yazıları sebebiyle, önce yargı kararının uygulanması için herhangi bir işlem yapılmayarak kişiler boş yere bekletilmiş, akabinde “normların geriye yürümezliği” ilkesini ihlal eden eğitim kurumu müdürlerinin Yeni Yönetmelik kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin görüş bildirilmiştir. Oysa ki her ne kadar yeni yönetmelik ile  EK-1 değerlendirme formu ortadan kaldırılsa bile bu idari yargıda verilen bir iptal kararının uygulanmaması, kazanılmış bir hakkın ortadan kalkması ve hukuki güvenlik ilkesinin uygulanmayacağı anlamına gelmemektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulaması ile “kanunların geriye yürümezliği” ilkesi açıkça çiğnenmiş ve böylelikle  Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak görevinin gereklerine aykırı hareket etmek etmiş ve görevde yetkiyi kötüye kullanmak suçunu işlemiştir. Bununla birlikte; Milli Eğitim Bakanlığı’nın 01.07.2015 tarih/6825374 sayılı, 01.07.2015 tarih/6825421 sayılı ve 12.10.2015 tarih/10243648 sayılı görüş yazılarına imza atarak, sendika üyelerimizin de içinde bulunduğu okul müdürlerinin lehine olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2014/1151 Y.D. İtiraz nolu ve 18.02.2015 tarihli yürütmeyi durdurma kararının uygulanmamasından dolayı manevi zarara uğramalarına neden olmuştur. Bu nedenle Türk Eğitim-Sen olarak hukuk mücadelemiz yolunda hukuk tanımazlığın önüne geçmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı 1. Hukuk Müşaviri Hayati CANKALOĞLU hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş ve adli yargıda manevi tazminat davası açılmıştır.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER