MEMUR MAAŞLARINA ENFLASYON FARKI YANSITILMALIDIR

MEMUR MAAŞLARINA ENFLASYON FARKI YANSITILMALIDIR
MAAŞLARINA ENFLASYON FARKI YANSITILMALIDIR
Geçtiğimiz yıl Ağustos’ta hükümet ile masaya oturan Memur-Sen, iktidarın kamu çalışanlarını sefalete iten yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkı önerisini reddedip hükümetin teklifinin bile gerisine düşerek 123 TL seyyanen artışa imza attı. Bu nedenle bu yıl enflasyondan en çok etkilenecek kesim memurlar olacak.
Yaklaşık 3 milyon memurun iki yıllık maaş zammı, geçen yıl Ağustos ayındaki toplu sözleşme ile belirlendi. Hükümet ile Memur-Sen’in imza attığı toplu sözleşmeye göre 2014 için maaşlara yüzdelik zam yerine seyyanen zam yapıldı. Bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 TL artış gösterdi. Bu zam Ocak ayında maaşlara yansıtıldı. Memura ikinci altı ayda zam yapılmayacak. Herhangi bir enflasyon farkı da ödenmeyecek. Geçmiş yıllarda ise yüzdelik zammın yanında enflasyon farkı ödenmesi karar altına alınıyordu. Gerçekleşen enflasyonun, verilen zammı geçmesi halinde memurun maaşına enflasyon farkı yansıtılıyordu. Önümüzdeki aylarda gerçekleşecek enflasyon dikkate alındığında seyyanen zam nedeniyle memurlar önemli ölçüde gelir kaybına uğrayacak.
Bu­gü­ne ka­dar me­mur ma­aş­la­rı­na yansıtılan enf­las­yon far­kı, bu yıl ilk kez sey­ya­nen zam ya­pıl­dı­ğı için uy­gu­lan­ma­ya­cak.
TÜİK’in 5 Mayıs 2014 tarihli Tüketici Fiyatları Endeksi haber bültenine göre, 2014 Nisan ayı itibariyle; bir aylık enflasyon yüzde 1,34; oniki aylık enflasyon yüzde 9,38; yıllık ortalama enflasyon yüzde 7,97 oranında artış gerçekleşmiştir. 2014 yılı için kamu çalışanlarına yapılan seyyanen 123 TL'nin kamu çalışanları için oransal karşılığı ortalama yüzde 5,9'dur. Yani memurların elinde 4 ayda kalan sadece yüzde 2'dir. Gerisi enflasyona kurban gitmiştir.
2014 yılının memurlar adına ekonomik bir felakete dönüşmemesi için enflasyon farkı uygulaması yeniden gündeme gelmelidir. Bu çerçevede TBMM gündeminde bulanan torba kanun içerisine memurlara ve emeklilere 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesine ilişkin bir hüküm eklenmelidir. Toplu sözleşmede enflasyon farkını almayan, sadece seyyanen bir zamma imza atanlar, hükümetin teklifinden bile daha düşük bir teklife “evet” diyenler, bu vebalin sahibidirler. 2014 yılında memurun ekonomik kayıplarının sorumlusudurlar.
 
 
 
Veli DEMİR
Genel Başkan
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER