Memur-Sen: Emek ve Dayanışmamız İnsanlığa Umut Olsun

Memur-Sen Konfederasyonu, bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı etkinlikleri kapsamında 7 kıtadan emek hareketi örgütlerinin temsilcileriyle uluslararası online bir konferans gerçekleştirdi.

Memur-Sen: Emek ve Dayanışmamız İnsanlığa Umut Olsun

Tarihinde ilk defa kitlelerin katılımı olmadan kutlanan 1 Mayıs’ta Memur-Sen 7 kıtadan emek hareketi liderlerini online konferansla buluşturdu. Birçok ülkeden emek hareketi temsilcisinin katılım sağladığı programa, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Memur-Sen Yönetimi ve bağlı 11 sendikasının genel başkanları da katıldı.

Oturumlar Düzenlendi

“Pandemi Sürecinde Emek Dünyası, Pandemi Sonrasında Çalışma Hayatı” temasıyla gerçekleştirilen programda, “Pandemi Sürecini Emekle Aşmak: Ön Cephede Çalışanlar” , “Krizleri Emeği Merkeze Koyarak Nasıl Aşarız?” , “Propagandalar ve Gerçekler: Pandemi Sonrası Sendikaları Neler Bekliyor?” , “Pandemi Sonrası Sosyal Diyaloğun Yeniden ve Daha Güçlü İnşası” , “Daha Adil Bir Dünyaya Giden Yolda Sendikalara Düşen Görevler” başlıklarıyla sunumlar gerçekleştirildi.

Krize Sistemin En Tepesindekilerin Sebep Oluyor

Programın açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kriz söyleminin her kesim tarafından yükseltildiğini ifade ederek, “Kimileri krizin merkezine covid 19’u koyuyor ve bir noktada asıl gündemi perdeliyor.

Bize göre kapitalist dünya sistemi uzun zamandır krizdeydi. Neoliberal politikalar iflas etmiş, finans balonu patlamış, insanlığın çoğunluğu da mağdurlar sınıfına itilmişti.

Yine sistemin en tepesindekilerin dünyanın dört bir yanında neden oldukları savaşlar, çatışmalar neticesinde baş gösteren nüfus hareketleri, göç dalgası sistemsel krizi net bir şekilde gösteriyordu. Covid 19 işte bu krizin üzerine insanlığın başına bela olmuştur. Maalesef aşırı magazinleştirme, asıl konuları da tartışmamızı engelliyor” dedi.

Salgından Sonra Yeni Bir Hayata Uyanacağız

Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Dünya tarihinin son üç yüz yıllık sürecinden bunu biliyoruz. Ben onun için covid 19’u merkeze alan kriz söylemlerine itibar edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Hatta covid 19 milat değildir. Evet, yeni bir hayata uyanacağız belli. Fakat bu hemen bugün ortaya çıkmış bir durum değildir. İktisatçı düşünür Karl Polanyi’nin dediği gibi, kargaşanın ardında, geçmişi çabucak ve sessizce, çoğu zaman su yüzünde en ufak kıpırtıya bile yol açmadan yutup giden bir değişim akıntısı yer alıyor

Emek ve Dayanışma İnsanlığa Umut Olsun

Konuşmasının son bölümünde ise 7 kıtadan sendikacılara çağnsını yineleyen Yalçın, “Biz bu 1 Mayıs’ta yeni döneme ilişkin emek kesimi başta olmak üzere bütün insanlığa güçlü bir umut mesajı vermeliyiz diye düşündük. 1 Mayıs emek ve dayanışma günü insanlığa umut olsun..." diye konuştu.

Yaşasın 1 Mayıs

Programın sonunda ise 9 farklı konfederasyon 9 dilde ortak uluslararası 1 Mayıs Bildirisi’ni okudu. Bildiri, 'Türkçe, İngilizce, Arapça, Fransızca, İspanyolca, Arnavutça, İtalyanca, Portekizce ve Kazakça" olarak okundu.

Bildiride emeğin kutsallığı öne çıkarken, uluslararası işbirliğinin de önemine değinildi. Bildirinin sonunda ise, “Yaşasın 1 Mayıs ruhumuz, yaşasın emek dayanışmamız! Yaşasın emperyalistlere, kapitalistlere karşı direnişimiz" denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER