Muhalif Türk-İş sendikalarından platform

Türk-İş’e bağlı 10 sendika, Taksim’de yaptığı basın açıklaması ile konfederasyon yönetiminin, sendikal hareketin tıkanıklığını giderecek enerji ve anlayıştan yoksun olduğu belirtildi, ortak bir platform oluşturduğu açıklandı

Muhalif Türk-İş sendikalarından platform
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı 10 sendika, sendikal mücadeleye hareket kazandırmak amacıyla bir araya geldiklerini ve ortak bir platform oluşturduklarını bir basın açıklamasıyla duyurdular. Platformun altında Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Petrol-İş, Tek Gıda-İş, Tez Koop-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Tümtis’in imzaları bulunuyor. Platformu duyurmak amacıyla Taksim’de bir araya gelen yüzlerce işçi, “Suskun Türk-İş istemiyoruz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atarak yürüdü.

’Türk-İş ikircikli davrandı, platform mücadele edecek’
Platform adına basın açıklamasını yapan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk-İş yönetiminin sendikal hareketin içine düştüğü tıkanıklığına çözüm üretebilecek anlayış ve enerjiden yoksun olduğunu vurguladı. Ayçin, konfederasyonun İş Yasası’nda yapılan değişikliklerde, taşeronlaştırmayı yaygınlaştıran değişikliklerde, sosyal güvenlik ve sağlık sisteminin dönüştürülmesi sürecinde ikircikli tavır aldığını ve suskun kaldığını ifade etti.

İşçi sınıfının mücadele çağrısına arkasını dönen Türk-İş yönetimine karşı ortak tavra ve yaklaşıma sahip sendikalar olarak harekete geçtiklerini dile getiren Ayçin, “Platformumuz sendikalı-sendikasız, mavi-beyaz yaka ayrımı yapmadan, neoliberalizmin getirdiği güvencesiz istihdam, kuralsızlaştırma, esnek çalışma, temel hizmet alanlarının ticarileşmesi ve özelleştirme politikalarına karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Demokratik sendika, demokratik ülke
Anayasa tartışmalarına da değinen Ayçin, ILO standartlarında iş güvencesi istediklerini, sosyal hakların güvence altına alınmadığı bir anayasayı kabul etmeyeceklerini belirtti. Katılımcı, üyelerin söz ve karar sahibi olduğu, etkin çalışan ve şeffaf bir sendikal anlayışı hedef alacaklarını söyleyen Ayçin, özgür ve demokratik bir devlet düzeninde aradıkları özellikleri de şöyle sıraladı: ”Kimliklerin dışlanmadığı, ayrımcılığın yapılmadığı, eşitlik temelinde hak ve özgürlüklere saygının tesis edildiği, barışın hakim kılındığı, doğanın metalaştırılmadığı, cinsiyet ayrımcılığının son bulduğu, gençlerin geleceksizleştirilmediği, özgür ve demokratik bir düzen”.

Platformun bir ayrılma değil, daha güçlü bir sınıf dayanışması için birleşme anlamına geldiğini söyleyen Ayçin, basın açıklamasını diğer sendikalara da çağrı yaparak sonlandırdı.


Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER