MÜLAKAT SKANDALLARI BİTMİYOR. İŞTE BALIKESİR'DE YAŞANANLAR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğini değiştirmesi ardından yapılan sözlü sınavlar, Balıkesir'de KAMU-SEN'e bağlı Türk Eğitim-Sen ve KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in tepkisine neden old

MÜLAKAT SKANDALLARI BİTMİYOR. İŞTE BALIKESİR'DE YAŞANANLAR
 
Balıkesir'deki mülakat sonuçlarının 'mide bulandırdığını' ifade eden Türk Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, 4 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğiyle okul ve kurumlara müdür atamalarına sözlü sınav şartı getirildiğini hatırlattı. Başkan Kuran, şöyle dedi:
"Okul müdürü ya da müdür yardımcısı olmak için önceden sadece sınava giriliyordu. Şimdi buna mülakat da eklendi. Şimdi hem yazılı hem mülakat yapılacak. Mülakat; torpil demektir. Bununla ilgili dava açacağız. 3-4 soru ile yönetici ataması belli olmaz. Yazılıda 100 soruda 90-95 puan alacaksınız, sonra 3 sorudan birini bilemeyince eleneceksiniz. Bu sınavlara Türk-Eğitim-Sen'den 18 kişi katıldı ancak 5'i yüksek puan alabildi. Malum sendikadan ise (Eğitim-Bir-Sen) 36 kişiden tam 32'si sözlüde yüksek puan aldı. Bu mülakat gerçekçi değil kayırmadır. Yapılan sınavlar gerçekçi değildir. Kafamızda soru işaretleri var. Mülakat bizim midemizi bulandırıyor."
 
EĞİTİM-SEN DE TEPKİLİ
Siyasi iktidarın 'Sözlü sınav' yöntemi üzerinden yeni bir kadrolaşma politikası izlediğini ileri süren Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Nurettin Baburcan ise şunları söyledi:
"Yazılı sınavda düşük not alan Eğitim-Bir-Sen üyelerine sözlü sınavda atama için hangi not gerekiyorsa o notlar verilmiş, buna karşın ülke genelinde başta Eğitim-Sen üyeleri olmak üzere, çok sayıda yönetici adayına özellikle düşük notlar verilerek yönetici olarak atanmaları fiilen engellenmiştir. Bir eğitim emekçisi olarak bu yaşananlar bizleri utandırmıştır. Tüm öğretmenlere "Etik' sözleşmesi imzalatan bir kurum böyle sınavlar yapabiliyorsa etik kavramının içeriğini tekrar gözden geçirmeleri gerekmektedir."
 
KAYIRMA İDDİASI
Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün açıkladığı ve kurum sitesinde yayınladığı Müdürlük 'Sözlü sınav' sonuçlarını incelediklerini dile getiren Baburcan, Eğitim-Bir-Sen üyelerinin, yazılı sınavlarına bakılmaksızın yüksek puanlar verilerek sözlü sınavla yönetici olarak atanmalarının önünün açıldığını iddia etti. Baburcan, şöyle konuştu:
"Milli Eğitim Bakanlığı geçmişte yapılan ve yüksek yargı duvarına çarpan düzenlemelerden vazgeçmeli, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde mülakat gibi doğrudan 'torpil' çağrıştıran yöntemler değil, herkesin eşit olarak değerlendirileceği ve bilimsel kriterlere dayanan ölçütler belirlemelidir."
 
TARTIŞILAN SONUÇLAR
 
Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki sonuçları "Siz de 100 kaldı mı' diyerek kamuoyu ile de paylaştı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: 
"Şu an Şube Müdürü olarak görev yapan Hüseyin Tunç 100 tam puan almıştır. Ayvalık'ta görev yapan M.H.P., Eğitim-Bir-Sen üyesidir ve 100 tam puan almıştır. Eğitim-Bir-Sen üyesi M.Ç. 100 puan alan başka bir müdür adayıdır. 100 puan almayı başaran M.A. yine Eğitim-Bir-Sen üyesidir. Edremit'ten M.Y. sözlü sınavda 100 almıştır ve Eğitim-Bir-Sen üyesidir. Şube Müdürü Hüseyin Aşık aynı binada çalışan mesai arkadaşları tarafından yapılan sözlü sınavından 98.8 almıştır. Burhaniye'den E.A. ve A.K. yazılı sınavda 70 alarak sınavı zor geçmelerine rağmen sözlüden 89 ve 94 alarak ortalamalarını yükseltmiş Eğitim-Bir-Sen üyeleridir. Erdek'te görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesi A.Ö. yazılı sınavdan 73 almasına rağmen sözlüden 98.2 almayı başarmıştır. İvrindi'den Eğitim-Bir-Sen üyesi F.İ. 79 olan yazılı notunu çok çalışarak 98'e yükseltmiştir. Gönen'de görev yapan H.K. yazılıdan 70, sözlü sınavdan 99.6 almıştır. Eğitim-Bir-Sen üyesi H.K. diğer sendikalı arkadaşları gibi sözlüden yüksek başarı göstermiştir. Dursunbey'de görev yapan Eğitim-Bir-Sen üyesi İ.Ö. 77 olan notunu sözlü sınavda 91'e yükseltmiştir. Erdek'ten M.E. 77 olan notunu, Sındırgı'dan M.O. 78 olan notunu çok çalışarak 97 ve 99.2'ye yükselten Eğitim-Bir-Sen üyeleridir. Ayvalık'tan Eğitim-Bir-Sen üyesi M.K. 75 olan notunu 90'a yükseltmiştir. Gönen'den Eğitim-Bir-Sen üyesi V.Ç. 77 olan notunu 95.8'e yükseltmiştir. Gömeç'ten L.K. 76 olan notunu 93'e yükseltmiştir ve Eğitim-Bir-Sen üyesidir. Eğitim-Bir-Sen üyesi H.P. 79 olan notunu 93.6'ya yükseltmiştir. 73 olan notunu 86.8'e yükselten L.M. Eğitim-Bir-Sen üyesidir. Eğitim-Bir-Sen üyesi S.K.'nın sözlüden 95.4 almasına rağmen yazılıdan 77 alması şanssızlık sonucu olsa gerek."
Açıklamada, sınavdan 100 alamayan şanssız veya haksızlığa uğramış Eğitim-Bir-Sen üyeleri de bulunduğu ifade edilirken, "Bigadiç Eğitim-Bir-Sen Temsilcisi İ.A. sınavdan 99.4 alabilmiştir. Eğitim-Bir-Sen üyesi B.G. sınavdan sadece 99 alabilmiştir. Susurluk'ta görev yapan E.Ç.'ye 97.4 verilerek büyük haksızlık yapılmıştır. Kepsut'tan Eğitim-Bir-Sen üyesi E.G. sözlüden 98.2 aldığı için çok üzülmektedir. Susurluk'tan Eğitim-Bir-Sen üyesi H.E. de çok üzgündür. Çünkü 94.4 almıştır. Öğretmenler için hazırlanan sicil raporlarına 'Muhaliftir' yazarak Milli Eğitim Müdürlüğü'nü uyaran Y.Z.A.'ya sadece 85 verilmesi derin üzüntü yaratmıştır." denildi.
Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER