MÜLAKATLAR ÜLKESİNDEN ROTASYONLAR ÜLKESİNE

MÜLAKATLAR ÜLKESİNDEN ROTASYONLAR ÜLKESİNE
İl içi rotasyonu neden desteklemiyorum?
 
Bu haber dosyasını öğretmen arkadaşlarımı uyarmak için hazırladım. Çünkü mülâkatlar ülkesinden rotasyonlar ülkesine doğru yol alıyoruz. Yönetici ve şube müdürlüğü atamalarında mülâkat, derken şimdi de ilk ataması yapılan öğretmenlere mülâkat getirdiler. Aklınız kesiyor mu: 1 sene maaş verdiği öğretmene mülâkat getiren devlet, 3-5-10 hatta 20 ya da 30 senedir maaş verdiği öğretmene neden mülâkat getirmesin? Tahmininiz üzre mülâkatta bundan sonraki hamle, parti devletine hizmet etmeyecek düşünceye sahip öğretmenleri mülâkatlarla MEB’ den tasfiye etmek olacaktır. Mülâkatı ve il içi rotasyonu desteklemiyorum! İşveren adına taşlar yerine oturmaya devam ettikçe gelişmeleri kaygıyla izliyorum.
 
Karaman’ ın koyunu, sonra çıkar oyunu!
 
İl içi rotasyon da buna dâhil… İlk etapta kulağa çok hoş geliyor: il içi rotasyon… Özellikle sınıf öğretmenleri için bulunmaz bir nimet! Bırakın iller arası yer değişikliğini çoğu yerinden kıpırdayamıyor bile. İl içi rotasyonla böylelikle daha iyi eğitim/öğretim bölgelerine gidebileceklerini düşünüyor olabilirler. Eğer bakanlık ’’Sizi istediğiniz okula tayin edeceğim.’’ bile dese bir durup düşünmek lazım! Çünkü MEB’ in hiçbir hamle, uygulama, yenilik ve değişikliği öğretmene yarar sağlamamıştır.
 
Yönetici Atama Yönetmeliği; geçen sene 28 Şubat’ ta yayınlandı, daha sonra iptal oldu, ikinci yönetmelik 4 Ağustos’ ta çıktı. Üçüncü yönetmeliğin 17 Aralık’ tan sonra 10 Haziran’ da yayınlamış olması size manidar geliyor mu? Bana çok anlamlı geliyor çünkü Türkiye, 17 Aralık’ tan sonra parti devletine gitmekte kararını kesinleştirdi. Emniyet teşkilatından başlamak sûretiyle yargıya ve MEB’ e sıçrayan, kademe kademe uygulanan bir plan devreye sokuldu. Planın çocuklarından biri Dershane Yasası’ sı, kuklası da sarı sendikadır! Yeni Adlî Kolluk Yönetmeliği ile Yönetici Görevlendirme Yönetmelikleri de toplumsal direnci ölçen hamlelerdi. Büyükşehir Yasası’ yla başlayan idarî sürece yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin sürekli dillendirilerek gündeme getirilmesi tuz biber oldu. AKP’ nin adayı Erdoğan’ ın Köşk makamından ’’cumhurbaşkanının yol yapmasını’’ anlaması, Başkanlık sistemine giden ülkemizde Çankaya’ nın ileride mutlak yetki/güce sahip bir şekilde öğretmeni dolayısıyla memuru tahakkûm altına alacağından şüpheniz olmasın. Başkanlık sistemiyle başarıya ulaşacak planın dibâcesinden bitimine dek geçen sürede öğretmen çok zarar görecek.
 
Neden il dışı rotasyon yok?
 
Çünkü bakanlık, peyderpey de olsa iller arası rotasyona tabi tutacağı toplam 850.000 öğretmene yolluk ödeyecek maddî güce sahip değil! İl dışı rotasyon davalık olursa, ki olmama ihtimali yok, İdare Mahkemeleri müştekî devlet memurlarını haklı bulacaktır. Binlerce öğretmene eski görev yeriyle birlikte kaybettiği her dava için müştekî öğretmenin avukatına vekâlet ücreti ödemek zorunda kalacak.
 
İl içi rotasyonun alternatifi…
İl içi rotasyonu temcid pilavı gibi ısıtıp ısıtıp gündeme taşıyarak bakanlığı yormak yerine il içi yer değişikliği dönemlerinde tayin isteyen öğretmenler için farklı farklı çözümler bulunmalıdır. Bu yıl il içi başvuruları 12-16 Mayıs arasında alındı, ikinci yer değişikliği 21-25 Temmuz’ da yapılacak. Gerekirse üçüncü tayin dönemi açılmalı, karşılıklı yer değiştirme fırsatı verilmelidir. Hala daha yer değiştiremeyen öğretmenler dilekçe yoluyla tayin edilebilir. Dolayısıyla il içi yer değişiklikleri devletin faşistçe tutumları doğrultusunda değil öğretmenlerin hür iradesi ve demokratik seçimleriyle yapılmalıdır.
 
İl içi rotasyonun dayanakları…
 
Görünürde öne sürülen gerekçeler basit olduğu kadar sığ: Ankara için verilen örnekte Ankara’ da bir öğretmen; göreve başladığı okuldan emekli oluyormuş, çok yığılma olması il dışı/ özür grubu/ il içi öğretmen sirkülasyonunu engelliyormuş. Kurumun ve eğitimin kalitesi düşüyormuş. Okul kültüründe çatışma ortaya çıkması sinerjiyi engelliyormuş.
 
Hiçbirine değil de en sonuncusuna çok güldüm. Memuru sevmeyen hükûmetin 17 Aralık’ tan sonra gerçek yüzünü gösteriyoruz, demiyorlar da okul kültüründeki çatışmanın nerede oluştuğu belli olmayan sinerjisinin engellenmesi derdine düşmüş bakanlık.
 
İlk başta örneklem olarak sunulan yer, başkent Ankara. Yani verilebilecek en kötü örnek! Ankara’ da 4+4+4’ ten önce 17.000 öğretmen norm fazlasıydı, şimdi ise 30.000’ i geçtiğini düşünüyorum. Ankara, Türk siyasetinin de merkezi. Tayinini yaptırmak için siyasî bağlantıların en fazla devrede olduğu şehir… Dolayısıyla il içi rotasyonla ilgili örneklemin Ankara’ dan seçilmiş olmasında kasıt ararım. Yıllardan beri sizin siyasî kaygılarının nedeniyle Ankara’ ya öğretmen ve memur akının yaşanmasının faturası il içi rotasyonla öğretmene kesilemez! Millî Eğitim Bakanlığı, bir hesaplaşma makamı değildir!
 
Aynı kurumda yıllarca çalışan öğretmenlerin sirkülasyona engel olduğunu bakanlık biliyor yalnız 165.000 öğretmenin emekliliği geldiği halde ekonomik kaygılarla emekli olamadığını söyleyemiyor? Bundan 10 sene öncesine kadar her yıl 25.000 öğretmen emekli olurken yıldan yıla emekliliği gelen öğretmen sayısı arttığı halde emekli olan öğretmen sayısının ters orantılı olarak düşmesinin sebeplerini açıklayamıyorlar!
 
Bakanlık neden il içi rotasyon yapmak istesin?
 
Sorunun cevabı çok basit: Ülke, parti devletine götürülüyor. Başkanlık sisteminde ulu otoriteye karşı çıkacak, örgütlenmiş öğretmen; başkanın işini her zaman bozar. Dolayısıyla il içi rotasyonla öğretmenlerin örgütlenmiş yapısına zarar verilmek isteniyor. Zayıflayan sendikal bağlar, işverene karşı mücadeleyi yükseltmekte zaaf gösterecek. Böylelikle sendikaların sadece kazanımları değil üyelerinin nezninde itibarları da düşecek. Planın tam kalbine temas ettik. İl içi rotasyonla öğretmenleri göçebe hayata zorlayan devlet, mülâkatlarla ’’Ya bendensin ya da öl!’’ diyen devlet, bir gün gelir iş güvencesini elinizden alır; sizi taşeron statüde çalıştırır. Paranoyakça düşündüğümü zannettiniz ama 17 Aralık’ tan sonra görev yeri 3. defa değiştirilen polis memuruna 16 Aralık günü bunu söylesek herhalde güler geçerdi.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Öğretmen
Öğretmen - 10 yıl Önce

Doğuda çalışıyorum ama rotasyona Hayır!

SIRADAKİ HABER