NEDEN EK DERS DEĞİL,EK İŞ TERCİH EDİLİYOR ?

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, genel merkez sitesindeki köşesinden öğretmenlerin neden ek dersi değil de ek işi tercih ettiklerini yazdı. İşte o yazı

NEDEN EK DERS DEĞİL,EK İŞ TERCİH EDİLİYOR ?

Öğretmenler Neden ‘Ek Dersi’ Değil de ‘Ek İşi’ Tercih Ediyorlar?

 

Dershanelerin kapanma süreciyle birlikte örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenci ve kursiyerlere yönelik açılan isteğe bağlı destekleme ve yetiştirme kurslarında görev alacak öğretmenler, kurs ücretlerinin oldukça düşük olması nedeniyle ilk başta kurslara rağbet göstermemiş, sorunu tespit eden Eğitim-Bir-Sen, teklif geliştirerek çözüm yolunu göstermişti.

 

Sorunun çözümü için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Ders ve Konferans Ücretleri’ başlıklı 176. maddesinin, “Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir. Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25 fazlasıyla ödenir” kısmından sonrasına “örgün ve yaygın eğitimi destekleme ve yetiştirme kurslarında görevli öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir” şeklinde ek yapılması yönündeki Eğitim-Bir-Sen'in teklifi, başta yetkililer olmak üzere tüm kamuoyuyla paylaşılmıştı.

 

Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, Öğretmenler Günü nedeniyle 81 ilden gelen öğretmenlere yaptığı hitapta, “hafta sonu kurslarındaki ek ders ücretlerini de iki misline çıkardık” diyerek talebimizin yerine getirildiğinin müjdesini verdi.

 

Yine Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı da, değişik zamanlarda yaptığı açıklamalarda, “Dershanelerin dönüşümü sürecinde takviye kursları açacağız dedik ve başladı. 100 binin üzerinde öğretmenimiz çok düşük bir ek ders ücreti olmasına rağmen, bazı yerlerde öğretmenlerin dolmuş parasına yetmeyecek ücrete, büyük bir fedakârlıkla bu işe sahip çıktılar” diyerek, “Biz de onların  masrafını bir ölçüde hafifletmek için iki katına çıkarmaya çalıştık. 10 lira olan şeyi 20 liraya çıkardık. Parasal karşılığını veremesek bile hizmet karşılığı olarak bir şekilde değerlendireceğiz onların bu özverisini” şeklinde açıklama yaparken, bunun Ocak ayı itibarıyla uygulamaya konulacağını beyan etti.

 

Talebimiz üzerine kurs ücretlerini iki katına çıkartmak için başlatılan çalışma güzel bir gelişme. Kurs ücretleri için geçerli olan nedenlerin hepsi aynı zamanda ek ders birim ücretleri için de geçerlidir.

 

18. Milli Eğitim Şûrası’nda ek ders birim ücretlerinin 12 TL’ye çıkarılması kararlaştırılmıştı. Aralık 2010’dan Aralık 2014’e tam dört yıl geçti. Dört yıl önce ek ders birim ücretlerinin düşüklüğü konusunda mutabık kalan şûra katılımcılarının tespit ve teklifinin üzerinden geçen süre içerisinde, teklifi geçersiz kılacak hiç bir gelişme olmadı. Bilakis ek ders birim ücretlerinin düşüklüğü konusunda kanaat giderek yaygınlaştı.

 

Destek kurslarında ek ders birim ücretinin iki katına çıkarılması, talebi artıracak ve emeğin karşılığının alınmasını sağlayacaktır. Destek kurslarının öğrenciye ve kurslarda görevli öğretmenlere farklı noktalarda katkısı olacaktır. Fakat başta sınıf öğretmenleri olmak üzere beden eğitim, müzik, görsel sanatlar öğretmenleri ile meslek dersleri öğretmenlerine bunun bir katkısı olmayacaktır. Onun için bizim talebimiz, ek ders birim ücretlerinin de iki katına çıkarılması; bununla birlikte, hafta sonu okulda mesai yapan yöneticinin gün boyu beklemesine karşılık iki saat ek ders verilmesi gibi tuhaflık ile yine hafta sonu okulda çalışmak zorunda kalan ama sonuçta kendileri için hiçbir ücret öngörülmeyen yardımcı hizmetlilerin mağduriyetinin önüne geçilmesidir.

 

Mevcut durumdan ücretli öğretmenlik yapanlar da şikâyetçidirler. Çok tartışılan asgari ücretin birim saatinin bile 22,27 TL olduğu bir yerde, öğretmenin ek ders saatinin 9,08 TL olması nedeniyle ücretli öğretmenlerin çalışma saati 9,08 ile çarpılmaktadır. Bu durum, bir yerde asgari ücretle çalışmak yerine ücretli öğretmenlik yapanları da mağdur etmektedir.

 

Bazen girilebilecek ek ders olmasına rağmen ek işi tercih edenleri anlamayana ve ‘Öğretmenleri anlamıyoruz, neden ek derse rağbet göstermiyor’ diyenlere rastlıyor; ek iş yapan öğretmeni yadırgayanları görüyorum. Ek derse girmek yerine ‘ek iş’ yapmayı seçen öğretmeni anlamak için ek ders birim ücretine bakmak yeterlidir sanırım.

 

İş-Kur kapsamında meslek edindirme kurslarında görevli öğretmenlere Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği gereği MEB tarafından belirlenen ek ders birim ücretinin iki katını aşmamak üzere eğitici gideri ücreti ödemeyi öngörerek bu kurslarda mesai saatleri dışında yaptıkları dersler için saat başına net 19,46 TL’ye kadar ücret ödenebilmekte, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, Cumartesi-Pazar günleri ile hafta içi 18.00’dan sonra başlayan öğretim faaliyetleri için saat başına ödenen 9,73 TL ücret, başbakanın ifade ettiği doğrultuda MEB’in yaptığı çalışmaya göre 19,46 TL’ye çıkmış olacaktır. Gündüz öğretimi için saat başına ücret ise 9,08 TL olarak kalacaktır.

 

Ek ders birim ücretleriyle ilgili rakamsal farklılıkları ifade etmeye çalıştım. Bazı arkadaşlarımız mevcut durumu, matematikte oran-orantı problemleri için uyumsuzluk örneği, Türkçede ise mantık hatası olarak okutulabilecek nitelikte görmektedirler.

 

Sizce de haklı değiller mi… 

 

Ali YALÇIN

EĞİTİM-BİR-SEN Gen.Bşk. Yrd.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
yusuf yusuf
yusuf yusuf - 9 yıl Önce

Aynaya baksın sayın sendikacı (eğitimci demedim) nedenini anlar görevinizi tam yapsaydınız sanırım böyle olmazdı.

SIRADAKİ HABER