ÖĞRETMENLER ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANIYOR

Türkiye'de öğretmenler çok çalışıyor ama az kazanıyor

ÖĞRETMENLER ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANIYOR


Öğretmenler Çok Çalışıyor Ama Az Kazanıyor!

Türkiye'de öğretmen maaşlarının OECD üyesi ülkeler arasında 2. sırada olduğu ve yine öğretmenlerin 2 ay tatil yaptığı ve az çalıştığı yönünde yapılan açıklamaları değerlendiren Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, örgütlenme çalışmaları için bulunduğu Samsun'dan cevap verdi; "Türkiye'de öğretmenler çok çalışıyor ama az kazanıyor" dedi.


OECD 2011 Eğitim Raporu’na göre Türkiye’de öğretmenlerin OECD ülkeleriyle kıyaslandığında 1808 saat ile rekoru yakalayarak ortalamanın 145 saat üzerinde çalıştığını fakat buna rağmen en düşük ücreti aldığını söyleyen Gürkan Avcı, “Türkiye’de öğretmenlerimiz gerek AB gerekse OECD ülkelerinin tamamından daha fazla çalışıyor. Değil bin 700 Euro, bin 700 TL ücret bile alamıyor. Bugün göreve yeni başlayan öğretmenimizin maaşı bin 588 TL ile yoksulluk sınırının altında kalmıştır” dedi.
 
Öğretmenlerin ders saatleri dışında; veli ve öğrenci görüşmeleri, sınav hazırlıkları, ders hazırlığı ve sınav kağıtlarının hazırlanması ve okunması, öğrenci danışmanlığı, nöbet ve okulla ilgili görevler ve toplantılar, kermes düzenlemek, bağış toplamak, TKY, ADEY gibi çeşitli ders dışı etkinlikler ve bir çok faaliyeti de beraberinde yürüttüğünü söyleyen Gürkan Avcı, “Türkiye’de öğretmenlerimizin iş yükü sanıldığından çok daha ağırdır. Öte yandan, 2 aylık yaz tatili yalnızca ülkemiz öğretmenlerine has bir durum değil hemen hemen tüm ülkelerde öteden beri uygulana gelen bir mevzuattır. Öğretmenlerimiz birçok angarya işlerde yoğun mesai harcadığı gibi hemen her resmi bayram, açılış ve kutlamalarda da hazır tören kıtası olarak kullanılmaktadır” dedi.   
 
Türkiye’nin vefakar öğretmen manzaralarıyla dolu olduğunu ve eğitim sisteminde yapılan reformların başarıya ulaşması için öğretmenlerin moral ve motivasyona ihtiyacı olduğunu ve onore edilmesinin gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, “Kendisine teslim edilen körpecik beyinleri aydınlatmak için insan üstü bir gayretle çalışan öğretmenlerimizin mesleğine küstürülmeye çalışılması doğru değildir. Öğrencisi mağdur olmasın diye diyaliz makinesine bağlandığını söylemeyen, kucağında bebeğiyle ders veren, kendi cebinden kütüphane kurup okula bağışlayan, dağ köylerindeki çocuklara kıyafet alan ve bir harf öğretmek için gittiği yerlerde teröristlerin kurşunlarına hedef olan öğretmen manzaralarıyla doludur ülkemiz. Türkiye'de öğretmen olmak kendini fedakarlığa, vefaya, geçim derdine ve itilip kakılmaya mahküm etmek demektir. Ellerine yaşanacak kadar ücret geçmeyen, geçimini ikinci, üçüncü işlerle sağlamaya çalışan öğretmenlerimizin durumu ortalama bin 789 TL ile ortadadır. Gelişmiş ülkelerde en çok aylık alan meslek ise öğretmenliktir” dedi.
 
Öğretmenleri mutlu etmeden, ekonomik, mesleki, demokratik ve özlük sorunlarını çözmeden yapılan reformlar, teknolojik yatırımlar ve yenilik çalışmalarından olumlu sonuçlar almanın zor olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, “Büyük önem ve ümit atfettiğimiz, desteklediğimiz eğitim reformları, devrim niteliğindeki yenilik ve değişim çalışmalarıyla birlikte öğretmenlerimizin temel sorunlarının da çözüleceğine inanıyoruz. Bu itibarla yöneticileri tarafından takdir ve motive edilmiş öğretmenlerimiz, maaşları kamu çalışanları arasında en yüksek gruplarda anılan öğretmenlerimiz mutlaka diğer sorunların da üstesinden gelecek ve ülkemizi muasır medeniyet hedefine koşar adım taşıyacaktır. Öğretmenlerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde eğitimin sorunlarını ve akabinde ülke sorunlarını büyük ölçüde çözmüş olacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
ali şimşek
ali şimşek - 12 yıl Önce

çok güzel bir yorum gerçekten

SIRADAKİ HABER