ÖĞRETMENLERE ROTASYONA KARŞIYIZ

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un, 11.07.2014 tarihinde yaptığı basın açıklamasıdır

ÖĞRETMENLERE ROTASYONA KARŞIYIZ
Bugünlerde öğretmen rotasyonu gündemdedir. Bu konu zaman zaman temcit pilavı gibi ısıtılıp öğretmenlerin sofrasına konulmaktadır. Rotasyon, her öğretmenin kendi bulunduğu yere göre değerlendirdiği bir konudur. Şöyle ki, il içi rotasyon dış mahallelerde görev yapan birçok öğretmen için merkeze gelmenin yolu olarak görülmekte ve desteklenmektedir. İl dışı rotasyon da, aynı şekilde, gelişmemiş illerden, gelişmiş illere gelebilmenin yolu olarak görülmektedir.
İlke bazında değerlendirdiğimizde ise, rotasyonu bugün destekleyen birçok kişinin, yarın, pozisyonu değiştiğinde karşı olacağı açıktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, nerede olursa olsun 3-4-5 yılda bir tüm öğretmenlerin yer değiştireceği gerçeğidir. Yani 3-5 yılda bir tüm öğretmenlere göçebe bir hayat kurulmak istenmektedir.
Bu durum öğretmenlerin düzenlerinin bozulması, yerlerinden, yurtlarından edilmesi anlamına gelecektir. Öğretmenlerimizin de aileleri, çocukları vardır. Öğretmelerin 3-5 yılda bir okul değiştirmesi ailelerinin de düzenlerini etkileyecektir. Öğretmenlere rotasyon bize göre gündem değiştirmek için ortaya konulmuştur. Zira bu konu eğitimin öncelikli meselesi olmadığı gibi, eğitimin bir ihtiyacı da değildir. Bu şekilde öğretmen verimliliğinin, okulların kalitesinin artırılacağını düşünmek çok yanlış olacaktır.
Üstelik öğrenciler için de öğretmenlerinin sık sık değişecek olması eğitimde geri gidişlere yol açacaktır.   Öğretmen-öğrenci arasındaki bağ son derece önemlidir. Öğretmenin öğrencilerini tanıması, öğrencilerin de öğretmenlerini benimsemesi eğitimde başarı sağlanması açısından hayati öneme sahiptir. Ayrıca öğretmenlerin sürekli yer değiştirmesi kurum kültürü oluşmasını engeller, aidiyet duygusunu ortadan kaldırır, mutsuz, huzursuz öğretmenler ordusu yaratır. Öğretmenlerimiz birkaç yıl sonra yerlerinin değiştirileceğini bildiğinden ne okuluna adapte olabilir ne de öğrencilerine verimli olabilir. Öğretmenler kendisini görev yaptığı okula ait hissedemez. Dolayısıyla rotasyonu tüm bu etmenlerle değerlendirmek gerekir.
Bu sebeplerle, Türk Eğitim Sen olarak, kazanılmış bir hak olan bugünkü düzenlemenin değiştirilmesine, ister il içi, isterse il dışı rotasyona karşıyız. Rotasyonun öğretmen verimliliğini artıracağına inanmıyoruz. Verimlilik söz konusu olunca, öğretmenlerin özlük haklarında hiç bir iyileştirme yapmayanlar, rotasyon konusunda aslan kesilmektedir. Önce tüm idarecileri rotasyona tabi tutan zihniyet şimdi sıranın öğretmenlere geldiğini düşünmektedir. İdareci rotasyonuna da karşıydık, öğretmen rotasyonuna da karşıyız. Topyekûn göç sistemi öğretmeni daha da mutsuz edecek, iş verimliliği düşecek, kurum kültürü oluşamayacaktır.
Türkiye’de okulların o kadar çok sorunu vardır ki… Altyapı ve fiziki mekan yetersizliği, derslik ve öğretmen açığı, birleştirilmiş sınıf uygulaması, okullaşma oranlarının yüzde 100 seviyesine ulaşamaması, öğretmenlere, idarecilere uygulanan baskılar… Tüm bu sorunları göz ardı eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın kafasını rotasyon uygulamasına takması akıl tutulması yaşandığının bir kanıtıdır. 
Rotasyon haberleri ile birlikte öğretmenlerimiz ciddi bir kaygı yaşamaktadır. Her fırsatta rotasyona karşı olduğunu dile getiren sendikamız, bu konunun tamamen rafa kalkmasını istemektedir. Eğitimin nitelik sorunu öğretmene rotasyonla çözülemez. Öğretmenlere rotasyon getirilmesi yeni sorunları beraberinde getirecektir.
Buradan uyarıyoruz: Herkes aklını başına almalıdır, en başta da Milli Eğitim Bakanlığı. Nelere yol açacağını iyi hesap etmeden atılacak her adım hüsrana yol açacaktır. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve MEB’i yönetenler, yüzbinlerce öğretmeni adeta göç sistemine tabi tutarak ne büyük bir kaos oluşturacaklarının farkına varmalıdır.
Öte yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde, zorunlu hizmet bölgelerinde çakılı kalan, 8-10 yıl görev yapmasına rağmen tayin talepleri gerçekleşmeyen öğretmenlerimiz bulunmaktadır. Zorunlu hizmetini tamamlayan öğretmenlerin herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın tayin talepleri gerçekleştirilmelidir. Unutulmamalıdır ki; bu öğretmenlerimiz kürek mahkûmu değildir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Şahin Aloğlu
Şahin Aloğlu - 10 yıl Önce

İşte bu sebeple kamusenden istifa ettim.Sayın başkan doğudaki öğretmenleri yoksaymış sadece batıdakileri düşünüyor.Bir sınıf öğretmeni olarak 350 hizmet puanı ve 20 senelik hizmet süremle ne melektime nede yakınlarına tain isteyemiyorum.Ama benim memleketimde hatta köyümde 3-5 yılını bile doldurmayan öğretmen var.Rotasyon sadece onları rahatsız eder.madem çok iyisiniz de gelin bir de buralarda çalışın.Sayın Başkan birazda doğuya baksın.İlk atamadan cuk diye bir sahil kasabasına atanıp orda emeklilik planlarını 30 yaşında yapmaya başlayanlarla birlikte bir de bizim gibi anamaız babamız kocadı memleket hasreti çekiyoruz diyen doğunun her türlü imkansızlıklarıyla mücadele eden ve tek çağresi rotasyon olan öğretmenleri de görmezden gelmesin.Bir kez daha iyi ki istifa etmişim dedirdin bana Sayın Başkan.Nasıl da savunuyorsun adam 40 yıldır aynı okulda onun o kuruma sadece zararı olur bunu nasıl görmezlikten geliyorsunuz anlamak mümkün değil.Ama şükür yanıltmadınız beni...

SIRADAKİ HABER