OKUL MASRAFLARI BİR YILDA %15,2 ARTTI

OKUL MASRAFLARI BİR YILDA %15,2 ARTTI

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2014 yılı Ağustos ayına ait yoksulluk sınırı araştırması açıklandı. Yapılan araştırmada yoksulluk sınırının geçtiğimiz ay %0,77 oranında yükselerek 1.996,41 TL olduğu belirlendi.

 

Bir çalışanın kendisi ve ailesinin (toplam 4kişi) insanca yaşaması için gerekli olan en düşük tutarı ifade eden refah sınırının (asgari geçim haddi)  bir ay içinde %1,0 oranında yükselerek 4.078,71 TL olduğunu ortaya koydu. Buna göre aylık geliri 4.078 TL’nin altında kalan ailelerin yoksulluk riski ile karşı karşıya olduğu belirlendi. 

 

Araştırmada çalışan tek kişinin açlık sınırının ise bir önceki aya göre %0,75 oranında artarak 1.542,93 Lira olarak hesaplandığı ifade edildi.

 

Okulların açılacak olması nedeniyle öğrenim gören çocukların okul harcamalarında yaşanacak artışın aile bütçesine ek yükler getireceği belirtilen araştırmada ilköğretime giden bir çocuğun aile bütçesine aylık 846,24 TL ek yük getirdiği açıklandı. İlköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yük 2013 yılının aynı ayında 734,46 TL olarak hesaplanmıştı. Buna göre okul masrafları son bir yılda %15,2 oranında yükseldi. 

 

Araştırma hakkında açıklamalarda bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, eylül ayının gelmesiyle birlikte artan masraflara dikkat çekti.Koncuk, artan enflasyon karşısında maaşların eridiğini belirterek şunları söyledi:

 

“Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının 112 lira arttığı ortaya çıktı. Bir yıl için memurlara 123 lira zam verildiği düşünüldüğünde, memurlarımızın enflasyon farklarının elinden alınarak ne büyük bir zarara uğratıldığı görülmektedir.  Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Hayat pahalılığı almış başını giderken, memurların enflasyon farkı haklarının da gasp edilmesi aile bütçesine indirilmiş en büyük darbe olmuştur. Yapılan araştırmalar, son 10 yılda, ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız, borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır.

 

Vatandaşı ekonomik açmazda olan bir ülkenin ilerlemesi, büyümesi, kalkınması mümkün değildir. Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceği açısından da zorunluluktur. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı yokluklar içerisinde belirsiz bir eğitim sistemine mahkum etmemeliyiz. İyi bir eğitimin yolu, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçmektedir. Bu bakımdan memurlarımızın eriyen maaşlarını enflasyondan korumak için enflasyon farkı uygulamasına derhal geçilmeli, çocuğu eğitim gören vatandaşlarımıza eğitim öğretim yardımı yapılmalıdır. Bu vesile ile, tüm öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının kutlar, hayırlı olmasını dilerim.”

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER