OKULLARDAKİ TÜRBAN DÜZENLEMESİNİ YARGIYA TAŞIYORUZ

OKULLARDAKİ TÜRBAN DÜZENLEMESİNİ YARGIYA TAŞIYORUZ
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle okullarda türbanresmen serbest hale geldi.
Siyasi iktidar, eğitim sisteminin acil çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgilenmek yerine, çağdaşlaşmanın temeli olan eğitimi, kendi ideolojik amaçları doğrultusunda biçimlendirmeye devam etmektedir. İmam hatipler, zorunlu din dersleri, türban, karma eğitim gibi konuları sürekli tartışma konusu yapan AKP hükümeti, eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda “tek din, tek mezhep” anlayışını yerleştirmeye çalışmaktadır. 
Eğitimin dini kurallara göre biçimlendirilmesi okullardan başlayarak toplumda giderek derinleşen ayrışmalara neden olacaktır. Türbanın okullara girmesi, başını örten ve örtmeyen öğrenciler arasında kamplaşmalara yol açacak, sınıflar ikiye bölünecektir. Siyasi iktidar ilkesiz, hesapsız, adaletsiz ve haksız biçimde, sadece siyasal amaç güden bir anlayışla eğitimi bir kez daha kargaşaya sürüklemektedir.
Söz konusu düzenleme Anayasamıza ve Tevhid-i Tedrisata aykırı olduğu gibi, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 14. maddesinin düzenlediği “çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkı”na, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırıdır. Eğitim-İş, eğitimi dinselleştirme amacının bir başka adımı olan söz konusu yönetmeliğin iptali için gerekli hazırlıklarını tamamlayarak Danıştay’a dava açacak ve buradan bir sonuç alınamaması durumunda konuyu AİHM’e götürecektir.
Siyasi iktidarın türbanın okullarda serbest bırakılmasının ardından bir sonraki adımının karma eğitime son vermek olduğunu belirtmiştik. Kaldı ki, hükümete yakınlığıyla bilinen ve talepleri birer birer yerine getirilen malum sendika, karma eğitimin kaldırılması talebini de hükümete iletmiş, tüm okulların medreseye çevrilmesi için hazırlıklar başlamıştır.
Eğitim-İş, eğitimde ayrımcılığın, eşitsizliğin, ötekileştirmenin karşısında olmaya eğitim sisteminin dinselleştirilmesine ve tek tipleştirmeye, karşı mücadele etmeye devam edecektir.
 
 
 
Veli DEMİR
Genel Başkan
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER