OKULLARI MADDİ SIKINTIDAN KURTARMA TİMİ DE KURULSUN

Türk Eğitim-Sen olarak paralı eğitime kesinlikle karşıyız.Hiçbir ad altında veliden para istenilmemesinden yanayız.

OKULLARI MADDİ SIKINTIDAN KURTARMA TİMİ DE KURULSUN
Ancak son günlerde basında çıkan beyanatlar yanlış anlaşılmalara sebep olmuş,sanki tüm idareciler velilerden zorla para toplayan,veliyi yolunacak kişi olarak gören kişiler olarak lanse edilmiştir.

Halbuki bu beyanatları vermeden önce okulların gelir durumlarını, ödeneklerin nasıl ve ne miktarda geldiğini,ödenek gelmediğinde okul idaresinin eksiklikleri nasıl giderdiğini araştırıp ondan sonra idarecileri günah keçisi ilan etmek daha mantıklı olacaktır.
Her yıl okullar açılırken sergilenen bu davranış bu yıl da sergilenmekte,hatta daha ileri gidilerek okul idarecilerini kontrol için’’ timler’’ kurulduğu ifade edilmektedir.

İdarecilik yapmış biri olarak bu davranışı iş bilmezlik, yanlış bilgilendirilme ve siyasi bir davranış olarak görüyor; sayın bakanı  ve böyle beyanat verenleri ‘’okullara ne kadar para geliyor, okulları eğitim öğretime hazırlamak için ne kadar para ve emek gerekiyor, okullarda ne kadar personel var ‘’ konusunda bilgilenmeye ve ondan sonra okul idareci ve öğretmenlerini  günah keçisi ilan etmeye çağırıyorum.

Bilindiği gibi ülkemizde ilköğretim okullarına ayrı ödenek gelmemektedir. Gelmediği için de siyasilerce idare edilen il özel idaresinin takdir ettiği miktar para gönderilmektedir.
Orta öğretimde ise milli eğitim müdürlüğü vasıtasıyla bakanlıkça uygun görüldüğünde ve uygun görüldüğü miktarda ödenek gönderilmektedir.

Şimdi görünüşte okullara gelen para normal gibiymiş gelebelir. Ama okul idarecilerinin siyasi görüşlerine  ve sendika üyeliklerine göre  hizmetli –memur kadrosu verildiği,hatta  okullara öğretmen atamalarında bile okul müdürlerinin sendika  üyeliklerine  bakıldığı bir ülkede yaşıyor ve bu anlayışta olan bir iktidar tarafından yönetiliyoruz.

Şimdi sayın bakana ve bazı sendika olduğunu iddia eden ve sendikal faaliyetinde ve üye profilinde idarecilerin de bulunduğunu unutan sendikalara sesleniyorum.

Okullar eğitim ve öğretime hazırlanırken bu idareciler okulların badana boyalarını kime hangi parayla yaptıracaklar. Hizmetlisi olmayan okullar çalıştırdıkları temizlik işcisinin para ve sigorta ücretlerini nereden nasıl karşılayacaklar? Kırılan camların, bozulan kapı ve kilitlerin parasını kimden alacaklar. Parasızlıktan kapanan telefonlarının parasını nasıl ödeyecekler.

Ya da parasızlıktan okullarda görülen eksikleri müfettişler gördüğünde ve idarecilerin’’sayın bakan bağış almayın dedi onun için hazırlık yapamadık ‘’dediğinde müfettişler bunu raporlarına yazabilecekler mi?

Bu örnekleri  çoğaltmak mümkün.Şurası hiçbir zaman unutulmamalıdır ki hiçbir idareci, hiç bir öğretmen, öğrenci velisinden para dilenmekten ,kıt kanat geçindiğini bildiği velilerden bağış adı altında  sıkılarak’’ ne kadar bağış verebileceksiniz’’ demekten zevk almaz.Hele hele sene içinde herhangi bir ihtiyaç için sınıflardan toplanacak paralar konusunda hiçbir öğretmen tahsildarlık yapmak istemez.

Biz de sendika olarak tabii ki velileri bağış konusunda zorlamaya karşıyız. Her ne ad altında olursa olsun veliden para toplanmasına rıza göstermeyiz. Ama devlet de okullara ihtiyaçları kadar ve taraf ve torpil olmadan para göndermelidir. Ondan sonra kayıt parası veya bağış adı altında velilerden para alan idareciyi cezalandırma söz konusu olabilir.

Siz bakanlık olarak okul aile birlikleri yönetmeliği çıkaracaksınız.Nasıl para toplanacağını,nerelere nasıl harcanacağını belirteceksiniz.Okullara yeterince ve tarafsız olarak ödenek göndermeyeceksiniz.Teftişlerde görülen aksaklıklarda,eğitim öğretime hazırlıklarda eksiklik görüldüğünde, nedenini sormadan idareciye ceza vereceksiniz. Ondan sonra da’’bağış toplayan idareciyi ‘’asarım keserim diye beyanat vererek velilerin önüne atacaksınız.Böyle bir anlayış insaf ölçülerinde bir anlayış değildir, olamaz.

Buradan sayın bakana sesleniyorum: Öğrenci başına okullara en az 100(yüz ) TL ödenek gönderin. Okul aile birliklerini iptal edin ve okullar eğitim öğretime hazırlanamadığı zaman ‘’ben velilerden para almayın biz göndereceğiz dedim ama gönderemedim onun için okullar temizlenemedi,badana boya yapılamadı,kaloriferler yakılamıyor,kırılan camlar takılamıyor,güvenlikçi alınamıyor,yeterince hizmetli bulunamıyor ‘’deyin.

Buradan tüm idarecilere de sesleniyorum:Ne olur velilerden bir kuruş bağış almayın. Okulların eksikliklerini yetkililere bildirin.Yapılmadığında da  velileri beyanatı veren,tim kuranlara yönlendirin.Günah keçisi hep idareciler olacak değil ya.


Seyit Ali KAPLAN



 
Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2011, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
deniz fettahoğlu
deniz fettahoğlu - 13 yıl Önce

helal sana hocam,yüreyine kalemine sağlık,taze bakanın ilk icraatlerinden biri bu tim işi,pkk ya tim kurup terörle mücadele edemeyen zihniyet eğitim camiasına tim kuruyor allah kolaylık versin size

alp arslan
alp arslan - 13 yıl Önce

ağzınıza sağlık.nihayet bir sendika sesimizi duydu.yapılmazsa asarız diyenler yaptığınızda neyi kesecekler bakalım.yüzlerce öğrenci hijyensiz bir ortamda hasta olduğunda her halde yaradana sığınacaklar.

SIRADAKİ HABER