OKULUNA MÜLAKATLA MÜDÜR GÖREVLENDİRİLEN ÖĞRETMENLERE AÇIK MEKTUP

OKULUNA MÜLAKATLA MÜDÜR GÖREVLENDİRİLEN ÖĞRETMENLERE AÇIK MEKTUP
Sevgili Meslektaşım,
 
Meslekî hayatınızın en zor süreçlerinden geçtiğinizi biliyor ve okul ziyaretlerimizde buna yakinen şahit oluyorum. İş bilmez idarecilere teslim edilen eğitim yuvalarımızdaki kaotik ortam beni sizlerden daha çok üzüyor. Başta idarecileriniz olmak üzere sizler de bizler de mülâkat illeti sonucuyla başınıza dikilen idarecilerle Atatürk’ ün bahsettiği muasır medeniyetler seviyesini yakalayamayız, ne teğet geçeriz ne de uzaktan yakından görebiliriz. İş bilmez idarecilerle eğitimde ancak nal toplarız.
 
Times Higher Education tarafından her yıl yayınlanan dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına 80. sıradan sadece ODTÜ’ nün girebilmesi, eğitimde geldiğimiz noktanın en çarpıcı örneğidir. Hâlbuki siyasî iktidar her şehre bir üniversite açarak 2007’ den itibaren ülkemizdeki üniversite sayısını 123’ ü devlet, 73’ ü vakıf (özel) olmak üzere 196’ ya çıkarmıştır. Ancak 196 üniversiteden sadece bir tanesi dünyada ilk 100’ e girebilmiştir. Aynı listede ABD’ den 46 üniversite bulunmaktadır.
 
Değerli Öğretmen Arkadaşlarım,
 
Atatürk’ ün de dediği gibi ‘‘Eğitimdir ki bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.’’ İşte sözün bittiği yerdeyiz! Bundan bir asır önce Atatürk okuma-yazma oranın %5’ i geçmediği Türkiye’ de, eğitimin önemine işaret ederken Kurtuluş Destanı’ nın yazıldığı yıllarda ve düşmanın nefesini ensemizde hissettiğimiz 16 Temmuz 1922’ de toplanan Maarif Kongresi’ ne katılırken yarım milyon KPSS adayının olduğu günümüzde eğitimin önemi anlaşılamamaktadır.
 
Sevgili Meslektaşım, Değerli Öğretmenim,
 
Okuluna mülâkatla görevlendirilen müdür, makamı adeta işgal etmiştir! Koltuk ona ait değildir. Mülâkatla millî eğitime sivil bir darbe yapılarak eski okul müdürün alaşağı edilmiş ve yerine sistemin çarkı/dişlisi olmaya hevesliler getirilmiştir. Hiç düşündün mü eski müdürün neden görevinden alındı, o adamın ne suçu vardı? Mülâkatla ancak kadrolaşılır, mülâkatla görevlendirilen müdürlerin %80’ inin aynı sendikaya üye olması bunun en bariz göstergesidir! O yüzden dikkat etmende fayda var. Çünkü 4+4+4 ile kaosa sürüklenen okullarımızda sadece geçen sene ‘‘rotasyonla, isteğe bağlı, sınava dayalı, norm fazlası’’ olmaları sebebiyle dört defa idareci ataması yapılmış, sistemi tıkayarak adeta postmodern bir darbe ile millî eğitim çökertilmiştir.
 
Değerli Meslektaşım,
 
Biz Türk Eğitim-Sen ve Kamu-Sen olarak seni hep el üstünde tuttuk. Memur ve öğretmen arkadaşımız için eylemse eylem, grevse grev, basın açıklamasıysa basın açıklaması, yürüyüşse yürüyüş yaptık; davaysa dava açtık. Şimdi saman alevi gibi parlayanların boş vaatlerine kanmayın! Sonları hüsran olacak! İnanıyorum ki AYM ve yerel mahkemeler, eski müdürleriniz lehinde sağduyulu kararlara imza atacaktır. Karışık günlerin sona ermesi yakındır. Sizleri de kendi bataklıklarına çekmeye çalışıyorlar.
 
Görevlendirilen müdürlerin şu anda tek düşüncesi, yeniden görevlendirilebilmektir. Bunu başarabilmek için her yolu mübâh sayacaklardır. Sizleri yandaş sendikaya üye yapmaya zorlayacaklar ki böylelikle sarı sendika içinde kendi itibar ve rütbeleri artsın! Mülâkatın diyetini ödeyeceklerdir, dikkat edin!
 
Yönetmelik gereği kendi teklifleriyle müdür yardımcısı görevlendirilmesi yapılacak. İnanmayın, okul müdürlerine seçme hakkı tanınmıyor, tüm okullarda kimin müdür yardımcısı olacağı şimdiden belli! Sarı sendika ile bağzı siyasî mihraklar listeleri çoktan oluşturdular! Ne kadar ekmek, o kadar köfte hesabınca ne kadar üye yapabilirlerse koltuğu o raddede garantiye alacaklar! Aman haa diyorum sizleri siyasî dolgu malzemesi olarak kullanacaklardır, asla izin vermeyin! Dolgu, dediğin dişe yapılır; size bu kadarcık değeri reva görenlere siz de aynı kertede değer verin!
 
Değerli Meslektaşım,
 
Osmanlı’ nın yıkılması da böyle olmuştu: III. Murat, şehzadelerinin sünnet düğününde gösteri yapan hokkabazları Yeniçeri Ocağı’ na kaydettirince Osmanlı’ nın başta askerî olmak üzere tüm organları merhâle merhâle çözülmüş ve Osmanlı acı sondan kaçamamıştı ki III. Murat Yükselme’ nin en şaşaalı döneminin padişahıydı, devrinde Osmanlı en geniş sınırlara ulaşmıştı tıpkı sarı sendikanın şimdiki durumu gibi! Osmanlı hiç ummadığı dönemde başlattığı yanlış politikaların kurbanı oldu tıpkı sarı sendikanın ‘‘Gel bize üye ol, seni müdür/ müdür yardımcısı yapalım!’’ demesi gibi! Nasıl ki gecenin en karanlık zamanı şafak sökmeden az öncedir, işte sarı sendika ve anlayışının da şu anda sizlere sunduğu anlayış; kendi yok oluşlarının dibâcesi, arefesidir! Yazın katıldığım bir Alevi şenliğinde atışan ozanlardan biri ‘‘Hasmın karıncaysa merdane gözle!’’ diyordu. Sizi numaratör olarak görüp vasıfsızca artmayı yeğleyen hastalıklı düşünce, tedbirli olamaz ancak kendi kuyusunu kazar!
 
İşi ehli olmayana verirsen sonuç, ne yazık ki, Osmanlı’ daki gibi olur! Hâlbuki kutsal kitabımızda Nisa Sûresi’ nin 58. ayetinde ‘‘Allah size mutlaka emanetleri, işleri ehli olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle davranmanızı emreder.’’ şeklinde emretse de peygamberimiz işin ehline verilmesi gerektiğine defâatle işaret ederek ‘‘Görev ehlinden başkasına verildiği zaman kıyameti bekleyin!’’ buyursalar da kadrolaşmakta mâhir ve gözleri dönmüş cenâhın Yaradan ve elçisinin buyruğunu önemseyeceğini zannetmeyin!
 
Kıymetli Meslektaşım,
 
Karamsar bir tablo çizmiş olabilirim ama bana, olmayanı yazmak yakışmaz! O yüzden bundan sonraki meslek hayatında daha çok sorunla karşılaşacaksın! Tereddüt etmene gerek yok: Biz varız, Türk Eğitim-Sen var! Çocuklarımıza onurlu mücadelenin mirasını umutlu, aydınlık geleceğe bırakmak istiyorsanız Türk Eğitim-Sen’ in çeyrek milyonluk ailesine katılın; sendikacılığı koltuk davası zanneden soytarılara tokat gibi bir cevap verin; diyor hepinizi Türk Eğitim-Sen Esenler İlçe Başkanı olarak en derin saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
misafir
misafir - 9 yıl Önce

peki ya sizin zamanınızda zorla sendikalı yapılanlar ne olacak? bir müdürün evrakı doldurup öğretmene imzalatması? Ya da ilksan seçimlerinde yerden yere vurduğunuz bir sendika ile el sıkışmanıza ne demeli? ben dahil herkes kendine çeki düzen vermezse,insanlar özgür iradesine bırakılırsa her şey değişir.

osman
osman - 9 yıl Önce

Boşuna yazıyorsunuz,bunları bu halka anlatın,dinletin,anlasınlar,kendi evlatlarının geleceğini kurtarsınlar,gençlik ortada,son 12 sene saygı,sevgi,değerler,inançlar dip yaptı,seviyesizlik şahikada.gavur dediklerimiz çocuğuna sahip çıkıyor,yanlışa tepki veriyor.Siz bunları ev ev gezip insanlara anlatın.Bizler biliyoruz.

mustafa
mustafa - 9 yıl Önce

yücel bey kalemine sağlık keşke tüm öğretmenlere ulaşabilse...

Saadet
Saadet - 9 yıl Önce

Başkan çok ama çok güzel bir metin...

Saadet
Saadet - 9 yıl Önce

Keşke mağdur olcak tüm öüretmn arkadaşlarımız okuyabilse...

SIRADAKİ HABER