OSMANLICANIN ZORUNLU DERS OLMASI, TARİHİ BİR REFORMDUR !

Osmanlıcanın okullarda seçmeli ders olarak verilmesiyle başlayan müspet adımların devam etmesi gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Osmanlıca kesinlikle zorunlu ders olmalıdır. Eğitim sistemimizin kapılarını tarihine açmak gerekiyor. Bu eğitimimizi en az çağdaş ve demokratik dünyayla bütünleştirmek kadar önemlidir” dedi.

OSMANLICANIN ZORUNLU DERS OLMASI, TARİHİ BİR REFORMDUR !
Osmanlıcanın ilköğretim sıralarından itibaren zorunlu ders olmasının, eğitim sisteminin zaruri bir ihtiyacı ve milletin öz vicdanının gereği olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Çocuk ve gençlerimizin, hâsılı milletimizin tarihiyle ve ecdadıyla arasındaki duvarı yıkacak yegâne reform Osmanlıcanın zorunlu ders olarak okutulmasıdır” diye konuştu.

Türk eğitim sisteminin yaygın, derin ve tarihi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, Kadim medeniyetinin ve şanlı tarihinin bin yıllık birikimine ulaşmak ‘Yeni ve Büyük Türkiye’nin eğitim hedeflerinden birisi olmalıdır, dedi.

Türklerin İslâm harflerine dayalı geliştirmiş oldukları 36 harfli Osmanlıcayı bir ‘Medeniyet Lisanı’ haline getirdiklerini ve gerek telaffuz gerekse şekil itirabiyle zirveye ulaştırdıklarını söyleyen Gürkan Avcı, “Osmanlıcayıbilmeyen bir nesil ile tarihimizden uzaklaştırılır iken, aslında ana dilimizden de bir hayli uzaklaştırılmışız” dedi.

Eğitim sisteminde demokratik, bilimsel ve talebe dayalı halkçı reformların yapıldığı bir dönemde bin yıllık bir sürece şahitlik eden Osmanlıcanın zorunlu dersler arasına alınmasının pek ala mümkün olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, “Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan Sayın Dinçer’in bir şans olduğuna inanıyor, kendisinden cesur bir adım daha atarak Osmanlıcayı zorunlu dersler arasına almasını bekliyorum. Türk edebiyatına milyonlarca eser kazandıran, milyonlarca arşiv belgesinin oluşturulduğu tarihî bir yazı dili olan Osmanlıca, dilimizin incelik ve zenginliği, sanatımızın ve sanatçılarımızın estetik zirvesini, milletimizin duyuş ve düşünüş keyfiyetini, yaklaşık bin yıllık siyasî, sosyal, ekonomik, askerî ve kültürel tarihini okuma, anlama ve tarihinden ders alarak geleceğe o büyük vizyondan bakma imkânı sağlayacaktır” dedi
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER