ÖZÜR DURUMUNDAN YER DEĞİŞTİREN ÖĞRETMENLER İLK NE YAPMALILAR?

ÖZÜR DURUMUNDAN YER DEĞİŞTİREN ÖĞRETMENLER İLK NE YAPMALILAR?
Yaz döneminde iki il içi, bir il dışı, bir defa da özür grubundan yer değişikliği yapıldı. Bakanlık ikinci il dışı yer değişikliği yaptıktan sonra tekrar özür grubunu açmayarak büyük mağduriyete sebep oldu. Her tayin türünde ikişer defa yapılacağını zannedip ikinci il dışıyla yer değiştirenler, özür gurubu açılmayınca parçalanmış aileler kervanına katıldılar. Neyse ki kış dönemi özür grubu nakilleri, kısmen de olsa yaralara merhem oldu.
 
Peki, 2015 kış dönemi özür durumundan yer değiştiren öğretmenler ilk ne yapmalılar? Özür durumu nakillerinde ilişik kesme ve yeni göreve başlama 15 gün içinde yapılmalıdır. Burayı zaten herkes biliyor ancak vatandaşlık görevimiz olan ikâmet güncellemesi gözümüzden kaçıyor. Özellikle seçim dönemlerinde ikâmet, büyük önem arz etmektedir. Haziran ayında genel seçimlerin olduğu ve 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimlerinin %73.2 ile son 12 yılın en düşük katılımla gerçekleştiği unutulmamalıdır.
 
Özür durumundan yer değişikliği yaptınız, yeni bir eve taşındınız, eski eviniz boşsa sorun yok. Eğer eski ikâmetinize biri taşınmış ve ikâmetini eski evinize aldırmışsa işte o zaman sorunlar başlıyor. Şöyle ki:
 
1-)Yeni ikâmetiniz, eski evinizden taşındıktan sonra 5490 sayılı yasanın 51. maddesi uyarınca 20 iş günü içinde güncellenmelidir. 20 iş günü, bir aya denk geliyor.
 
2-)Güncelleme eğer 20 iş gününden sonra olursa 436 TL ceza ödemek zorunda kalırsınız. Bu cezayı 15 gün içinde %25 indirimli olarak 327 TL ödeyebilirsiniz. Cezayı ödedikten sonra her şey bitmiyor: Mezkûr yasanın 68/1/c maddesine göre ikâmet güncellemesini zamanında yapmayan kişilere mülkî amirlerin (kaymakam, vali) 250 TL ceza verme yetkisi bulunuyor.
 
3-)İkâmetinizi güncellemeden eski ikâmetinizi kullanmaya devam ettiğiniz anlaşılırsa gerçeğe aykırı beyandan 842 TL ödemek zorunda kalırsınız. Tabi ki eski ve yeni evinizle ilgili adlî bir vaka yaşanmışsa hakkınızda kamu davası açılması kuvvetle muhtemeldir. Mülkî amirler, gerçeğe aykırı beyanlarda ilgili kişilere 5490 sayılı yasanın 68/1/c maddesine göre 500 TL ceza kesebiliyor.
 
4-)Kış kış ikâmetle kim uğraşacak, diyorsanız ya da ikâmetten daha önemli sorunlarla boğuşuyorsanız kolayı var. 5490/57’ de ’’Üçüncü kişilerin beyanda bulunabilmeleri ancak özel temsil yetkisini kapsayan noterden onaylı vekillik belgesi ile mümkündür.’’ denilmektedir. Yani adınıza yetkili kılacağınız, güvendiğiniz bir kişiye vereceğiniz vekâletle ikâmet güncellemenizi yaptırabilirsiniz.
 
Güncellenmemiş, düşmüş ikâmet sebebiyle Haziran 2015’ teki genel seçimlerde oy kullanamazsınız dolayısıyla sandık başkanı, memuru olamazsınız. Tabi ki bunun yanında noter, banka, kredi ve diğer resmî iş/işlemlerde de ikâmetiniz olmaması sebebiyle sorun yaşarsınız. Haber dosyamız vesilesiyle özür durumundan yer değiştiren öğretmen arkadaşlarıma ‘‘Yeni okulları hayırlı olsun.’’ diyorum. İkâmetinizi bir an önce güncelletmeyi unutmayın.
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2015, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
veli
veli - 9 yıl Önce

harika... bundan sonra nöbet parası yoksa, nöbet te yok. işte sendikacılık budur...

SIRADAKİ HABER