ROTASYON ANKETLERİNDEN NEDEN EVET ÇIKIYOR?

ROTASYON ANKETLERİNDEN NEDEN EVET ÇIKIYOR?
Haber sayfalarında yer verilmiyor ama kamu sayfalarında sıkça rotasyon anketi yapılıyor. Kamuoyunun beklediğinin aksine, şaşırtıcı şekilde 3-5 puan farkla da olsa rotasyon anketlerinden evet çıkıyor. Açıkça söyleyeyim: sendika çalışmalarımızda rotasyona karşı olmayan öğretmene henüz rastlamadım. Öğretmenler, rotasyon sözcüğünden bile büyük rahatsızlık duyuyor.
 
Rotasyonun uygulamaya konulmasını isteyen öğretmenlerin önceliği, tabiri caizse, çakılı kaldıkları okullardan kurtulma isteği… Özellikle sınıf öğretmenleri 4+4+4’ ten sonra tayin için ya alan değişikliği yapmalı ya da çok yüksek puanlara sahip olmalılar. Yoksa yer değiştirmeleri neredeyse mümkün değil! Hal böyle olunca öğretmen arkadaşlarımızdan bir kısmı, tayin için rotasyonu umut olarak görüyorlar.
 
İnternette kimi sayfalarda rotasyon haberlerine yorum yazan arkadaşlarımızın çoğunluğu, Doğu’ da öğretmenlik yapıyor ve tayin olamadıklarından haklı olarak feveran ediyorlar. Dolayısıyla rotasyonu en fazla isteyen kesim de Doğu’ da çalışan arkadaşlarımız… Orada hiçbir şey sütliman değil, hepsinin sorunları var, serzenişlerine kulak vermeliyiz, dertlerini dillendirmeliyiz. Doğu’ da çalışan arkadaşlarımızın elbette başka bölgelerde de görev yapma hakkı var. Ancak bunun tek çözümü zannedildiği gibi rotasyon değildir.
 
Sorunları anlık ve düşünmeden çözmeye kalkarsak ancak işverenin elini güçlendirmiş oluruz. Ülkemizde son 10 yılda emekli öğretmen sayısında %25’ lik düşüş yaşandı. Ders ücretli öğretmen sayısı ise 60.000’ i geçti. Doğu-Batı, fark etmez; eğer arkadaşlarımız emeklilik şartlarının iyileştirilmesi, ders ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi için mücadele verirlerse tayin olabilmek adına rotasyona bel bağlamak zorunda kalmazlar. Çünkü emeklilik şartları değişirse emekliliğe talep artar, Batı’ da birçok bölgede kadrolar açılır; ders ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi, tayin olunabilecek 60.000 kadronun boşalması anlamına gelir.
 
Okulundan tayin olmayan arkadaşlarımız için rotasyon asla çıkış, çözüm ya da umut değildir; olsa olsa felakettir! Rotasyon isteyen öğretmen arkadaşlarıma sesleniyorum: 2012’ den beri size öğrenim özründen yer değişikliği hakkı vermeyen, özür grubunu yılan hikâyesine çeviren, 657’ yi delik deşik eden devlet; sizi neden ilçenizdeki en iyi okula göndersin? Bunda bir amaç güdülüyor olamaz mı? Rotasyon uzun vadede uygulamaya konulmuş planın bir parçasıdır ve sonu, iş güvencesinin gasp edilmesidir.
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER