ROTASYON SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR ?

ROTASYON SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR ?
İlk önce duygusal olmayacağız! Yoksa bir arpa boyu ilerleyemeyiz. Masaya gerçekleri yatıracağız. Nedir, ne değildir, tüm yönleriyle irdelemek gerek!
 
Okullarında çakılı kalan öğretmenlerin yer değiştirebilmesi için tek çare asla rotasyon değildir. Bunu anlayarak başlasak ilk düğmeyi yanlış iliklememiş oluruz. Çünkü yer değiştirebilmenin çok sayıda yolu/yöntemi vardır. Rotasyon yaşadığımız süreçte ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi bir hal aldı! Ne öğretmenler sıtmayı tercih etmek zorunda ne de Bâbıâli sakinleri! Tercihlerimiz lehimizde olmadıktan sonra rotasyon sürecinde ancak havanda su döveriz.
 
Bakanlığı rotasyon uygulamasına iten görünürdeki nedenlerden biri, emekliliği gelmiş ya da yaklaşmış çok sayıda öğretmenin halen daha görevini sürdürüyor olması… Emekliliği geldiği halde emekli olmayan öğretmen oranı son 12 yılda 25.000’ lerden 7.000’ lere kadar gerileyerek % 60 azaldı. Bu demek oluyor ki yer değişikliği adına umut vaad eden % 60’ lık emekli kadrosu halen dolu! Emekliliği gelmiş öğretmen sayısının günden güne artmasının tek nedeni, ekonomik kaygılar! Rotasyona umutmuşçasına bakmaktansa çalışan-emekli arasındaki maaş uçurumunun iyileştirilmesi için mücadele etmek daha evlâdır! Emekli adaylarından boşalacak kadrolara ister il içi, ister iller arası, ister özür durumuyla; tercih ve zevkiniz hangi yöndeyse; tayin olabilirsiniz.
 
Her ay 60 bin ders ücretli öğretmene maaş ödeniyor. (Ücrete maaş denemez, emek sömürü düzeni içinde çalıştırılıyorlar!) Ortalama ders saatine sahip 1 öğretmen, 2 ders ücretli öğretmenin maaşını alıyor. Bakanlık aslında her ay 30.000 kadrolu öğretmene maaş verebilecek güce sahip! Açarsak MEB şu an istese 30.000 ilk atama yapabilir. Rotasyondan medet ummaktansa 4-C ve ilk atama sorunuyla mücadele etmek daha evlâdır! Ders ücretli öğretmenlerden boşalacak 30.000’ lik kadroya ister il içi, ister iller arası, ister özür grubuyla; tercih ve zevkiniz hangi yöndeyse; tayin olabilirsiniz.
 
Sadece 2013’ te ‘‘isteğe bağlı, sınava dayalı, norm fazlası, zorunlu yer değişikliği’’ sebebiyle 4 defa idareci ataması yapıldı. Haziranda 4 yılını dolduran tüm idareciler görevden alındı, yerlerine mülâkatla idareci atanacak. Yeni görevlendirme idarecilerin inhasıyla müdür yardımcısı ataması yapılacak. Etti mi 6? Yetmedi, yaz döneminde 2 il içi, 2 il dışı, 1 özür grubu tayini açıldı. Bir yılda toplamda 11 yer değişikliği yapıldı. Demek ki bakanlık için yer değişikliği hiç zor değilmiş!
 
Rotasyona bel bağlamaktansa rotasyonla mücadele ederek özlük haklarımızı örseletmemiş oluruz. 2012 yaz döneminden bu yana öğrenim özründen yer değişikliği hakkı vermeyen, eş durumunun önünü kapatmaya çalışan bakanlık; size rotasyonla niye iyi bir okula gitme imkânı versin? Sizce bunda yanlışlık yok mu? (Ayrıca bugün 12 yılda yer değişikliği emreden yönetmelik çıkartan, rotasyonu yarın 5 yıla sonra 3 yıla neden indirmesin? Bugün il içi rotasyon yapan, yarın il dışı rotasyonu neden yapmasın?)
 
Altın tepside sunulan zehre benzeyen rotasyonun içinde bulunduğu sistem, altı yavaş yavaş ısıtılan su kabı ve maalesef ki düşüncelerimiz bu kaba atıldı! Rotasyon, bakanlık adına çok önemli hamle! Hele hele 17 Aralık’ tan sonra bulunmaz Hint kumaşı! O yüzden rotasyon hiçbirimiz için ne çıkış ne umut ne de çözümdür! Her adım sistemin gerektirdiği gibi atılıyor. Karaman’ ın koyunu, sonra çıkar oyunu: Bunun sonu iş güvencesinin gasbıdır!
 
 
Yücel ÖNDER
Türk Eğitim-Sen
Esenler İlçe Başkanı
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER