Sağlıkta şiddet yasası çıksın

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız'ın Dr. Ersin Arslan’ın görevi başındayken hastasının yakını tarafından öldürülmesinin 6. yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesaj ekte yer almaktadır

Sağlıkta şiddet yasası çıksın

 
Bugün Dr. Ersin Arslan’ın görevi başındaykenhastasının yakını tarafından öldürülmesinin 6. yıl dönümü.
Arslan’ın ölümünün ardından sağlık şiddet konusu ülke gündeminde geniş yer bulsa da maalesef sorunun çözümü konusunda sonuç sağlayan politikalar üretilememiş, sağlıkta şiddete her geçen gün yenileri eklenmiştir.
Sorunun çözümü için öncelikle sebeplerin iyi analiz edilmesi gerekmektedir.  2003 yılında başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık hizmetleri tüketime dayalı hale getirilmektedir. Yanlış sağlık politikaları nedeni ile hızla artan tüketime nitelikli cevap verilememekte, bu durumun sorumlusu hasta yakınları tarafından sağlık çalışanları olarak görülmektedir. Tıbbi gerekliliğe, sağlık kurumlarının olanaklarına, çalışan sayısına bakılmaksızın her istediğini istediği anda almak isteyen “müşteri” mantığı ile sağlık çalışanına saldırılmaktadır.
Sağlıkta şiddetin artmasında hasta/müşteri memnuniyeti temelli hizmeti dayatan piyasalaştırılmış sağlık sisteminin etkisi olduğu kadar hükümet temsilcilerinin yanıltıcı beyanlarının da etkisi bulunmaktadır. Bu çerçeve sağlıkta şiddetin önlenmesi için toplumun, hükümet temsilcileri ve medya tarafından doğru şekilde bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Şiddetin önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeler hala çıkarılamamıştır. Türk Ceza Kanunu’nda sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti caydırıcı nitelikte yeni düzenlemeler acilen yapılmalıdır.
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olayları “Beyaz Kod” sistemine bildirilmekte ancak iş kazası olarak bildirimi yapılmamaktadır. Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından talep edilen sağlıkta şiddet olayının “iş kazası” olarak bildirilmesini istikrarlı bir şekilde sağlamalıdır.
Genel Sağlık-İş olarak; hükümeti sağlıkta can alan, sağlığı ticarileştiren politikalarından vazgeçmeye, Atatürk’ün başlattığı ulusal, kamucu, halkçı ve emekçiden yana sağlık politikalarını uygulamaya çağırıyoruz.
 
                                                                                                             Zekiye BACAKSIZ
 
                                                                                                      Genel Sağlık-İş Genel Başkanı
Ersin Arslan kimdir?
1982 doğumlu olan Ersin Arslan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2006 yılında mezun oldu. Aynı yıl kazandığı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini Ekim 2011'de tamamladı. Aralık 2011'de Gaziantep Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde (Şimdiki adıyla Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi) mecburi hizmetine başladı.
Mecburi hizmetinin 4. ayında, 17 Nisan 2012 günü görevi başındayken, hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucunda yaşamını kaybetti. 18 Nisan’da cenaze törenine binlerce sağlık çalışanı ve halk katıldı.
Çalıştığı hastanenin adı 30 Nisan 2012 tarihinde “Dr Ersin Arslan Devlet Hastanesi” olarak değiştirildi.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2018, 22:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER