SENDİKA ÜYELİĞİ NASIL SONA ERER?

Sendika üyeliği Nasıl Sona Erer? sendika üyeliğinin çeşitli sebeplerle sona ermesi de söz konusudur.

SENDİKA ÜYELİĞİ NASIL SONA ERER?
Sendika Üyeliği Nasıl Sona Erdirilir?
 
Sendika üyeliği Nasıl Sona Erer? sendika üyeliğinin çeşitli sebeplerle sona ermesi de söz konusudur.
 
  
Kamu görevlileri, çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya serbestçe üye olabilecekleri gibi, üyelikten de serbestçe çekilebilirler. Ayrıca, sendika üyeliğinin çeşitli sebeplerle sona ermesi de söz konusudur.
 
Üyelikten çekilme
 
Çekilmek isteyen kamu görevlisinin, üç nüsha olarak doldurup imzalayacağı üyelikten çekilme bildirimini kurumuna vermesi gerekir. Kayıt numarası ve tarih verilen çekilme bildiriminin bir sureti, bildirimde bulunan kamu görevlisine verilir. Kurum, bildirimin bir örneğini 15 gün içinde ilgili sendikaya gönderir.
 
Sendika üyeliğinden çekilme, kamu görevlisinin kurumuna başvurma tarihinden başlayarak 30 gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde ise, söz konusu 30 günlük sürenin bitim tarihinde yeni sendikaya üyelik kazanılır.
 
Üyelikten çıkarılma
 
Kamu görevlileri, üyesi oldukları sendikadan, sendika merkez genel kurulu kararıyla çıkarılabilirler. Çıkarma kararı, çıkarılan üyeye ve kurumuna yazı ile bildirilir. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren 15 gün içinde görevli iş mahkemesine itiraz edebilir. Mahkeme, konuya ilişkin kararını 2 ay içerisinde verir ve bu süre içerisinde ilgili personelin sendika üyeliği devam eder.
Üyeliğin kendiliğinden sona ermesi
Kamu çalışanlarının; görevlerinden istifa etmeleri, istifa etmiş sayılmaları, görevlerine son verilmesi veya sair nedenlerle görevinden ayrılmaları durumunda, sendika üyelikleri ile varsa sendika şubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki görevleri sona erer.
 
Farklı bir hizmet koluna giren kuruma atananların sendika üyelikleri ile varsa sendika şubesi ve sendika organlarındaki görevleri sona erer, ancak varsa konfederasyon organlarındaki görevleri devam eder.
 
Sendika üyesi olmaları yasaklanmış bir göreve atananların sendika üyelikleri ile varsa sendika şubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki görevleri sona erer.
 
Öte yandan, emekliye ayrılanların sendika şubesi, sendika veya konfederasyon organlarındaki görevleri seçildikleri dönemin sonuna kadar devam eder.
memurunyeri.com
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER