Sendikalardan Müfettiş Yönetmeliği'ne dava

Sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği'ne dava açtı.

Sendikalardan Müfettiş Yönetmeliği'ne dava

Eğitim-İş, 01.03.2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği’nde dava açtı. Sendika'dan yapılan duyuruda "Yönetmelikte yer alan kayırmacılık ve torpilin engellenemediği sözlü sınav uygulamasına, öğretmenlere öngörülen 8 yıl kıdem ile birlikte 35 yaşı koşulunun getirilerek fiilen müfettiş olmalarının engellenmesine, kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı şekilde, hiçbir somut kriter öngörülmeksizin grup başkanı ve eğitim müfettişleri başkan yardımcılarının görevlendirilmesine ilişkin hükümlerin iptali amacı ile  Danıştay nezdinde dava açılmıştır" ifadelerine yer verildi.

'Yargıya başvuracağız'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise Twitter hesabından gerçekleştirdiği açıklamada "MEB, müfettiş yardımcılığı sınavına girebilmek için 35 yaş ve 8 yıl öğretmenlik yapmış olma şartı getirdi. Lakin biliyoruz ki, kısıtlı kontenjanlar nedeniyle, KPSS’den yüksek puan almalarına rağmen öğretmenlerimiz yıllar sonra ancak atanabilmektedir. Bu durumdaki öğretmenlerimizin 35 yaşına geldiğinde 8 yıllık hizmet süresini taşımıyor olmalarının sorumlusu kimdir acaba? Dolayısıyla MEB’den beklentimiz, sürenin 40 yaş olarak düzeltilmesidir. Aksi taktirde Türk Eğitim Sen olarak yargıya başvuracağımızı duyuruyoruz" dedi.

Eğitimci olmayan eğitim müfettişi mi olur?

Yönetmeliğe tepki gösteren Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ise şunları söyledi: "Eğitim Müfettişliği Yardımcılığı için geçmişte olduğu gibi en az sekiz yıl öğretmenlik şartı var iken diğer fakülte (hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme) mezunların mezun olmaları yeterli... Eğitim müfettişliği yapacak kişiler eğitimin içinden gelmelidir. Eğitimci olmayan eğitim müfettişi mi olur?" 

Ne olmuştu?

Türkiye genelinde 81 il millî eğitim müdürlüğünde eğitim müfettişleri başkanlığının oluşturulmasını sağlayan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre eğitim müfettişleri, il millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulan eğitim müfettişleri başkanlıklarında görev yapacak. Eğitim müfettişleri başkanlıklarının koordinasyonu ile rehberlik ve denetim çalışmalarındaki bütünlük Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından sağlanacak.

Belirlenen takvim dâhilinde düzenlenecek yarışma sınavıyla 750 eğitim müfettiş yardımcısı alınacak.
Adaylık ve sözleşmeli öğretmenlik süresi dâhil olmak üzere sınav başvurusunun son günü itibarıyla öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti bulunmak koşulu ile halen Bakanlık öğretmen kadrolarında görev yapmakta olma veya en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat ve işletme fakülteleri veya bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olma şartı aranıyor.

Kaynak: EĞİTİM AJANSI

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER