TAŞRA'MI ZULÜM YÖNETMELİĞİ Mİ?

Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk taşra teşkilatı yöneticilerinin yer değiştirme yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması yaptı

TAŞRA'MI ZULÜM YÖNETMELİĞİ Mİ?


MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI YÖNETİCİLERİNİN YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATANMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK 4 Temmuz 2013 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, incelendiğinde çok çeşitli sıkıntıların taşra yöneticilerini beklediği görülecektir.

Türk Eğitim Sen rotasyona hep karşı durmuştur. Biz rotasyonda kamu yararı hiç görmedik ama bir sendikanın “dinozor müdürler gitsin de, ne olursa olsun” mantığı ile desteklediği, rotasyon, daha sonra müdür yardımcılarına, baş müdür yardımcılarına uygulanmış, sonrasında ise tüm memur ve öğretmenlere iller arası rotasyon uygulaması gündeme gelmiştir. Şu anda TBMM'de kanunlaşmış olan torba yasada, tüm memur ve öğretmenleri kapsayan bir iller arası rotasyon, kanun haline gelmemişse, bunun sebebi önümüzdeki süreçte yaşanacak seçimlerdir. Bu seçimler bittiğinde, şartlar aynı kalırsa, tüm memur ve öğretmenleri kapsayan bir iller arası rotasyon uygulaması kesinlikle dayatılacaktır.

Rotasyon uygulamasını destekleyen bir çok çalışan olduğunu biliyoruz. Bu arkadaşlarımız ya kenar mahallelerden, merkeze, ya da, mahrumiyet bölgelerinden batı illerine gidebilmenin tek yolu olarak rotasyonu gördükleri için bu uygulamayı desteklemektedir. Yıllarca mahrumiyet bölgelerinde çalışanların bu düşüncelerin içinde olmaları hiç de yanlış olmamakla beraber, rotasyonun dertlerine ne kadar çözüm olacağı da tartışılır. Tıpkı taşra yöneticilerine uygulanacak olan rotasyon da olduğu gibi.

Taşra yöneticileri rotasyon yönetmeliği incelendiğinde, yönetici ya kendi il, hariç olmak üzere kendi hizmet bölgesinde, ya alt, ya da bir üst hizmet bölgesinde görev yapmak zorunda kalacaktır.Bu şu anlama gelmektedir:3-4-5 inci hizmet bölgelerinde görev yapan, taşra yöneticileri 1 ve 2 bölgeye tayin isteyemeyeceklerdir.5. bölgede çalışan bir yönetici, ya yine 5. Bölgeden bir il, yada 4. Bölgeden bir il seçebilecektir.Bu illerden 40 tercih hakkına sahip bulunmaktadırlar.5. bölgede 15 yıl-20 yıl görev yapmış bir yönetici 1 ve 2. Bölgelere gidemeyecektir.

1. Bölgede görev yapan bir yönetici de ya 1. ya da 2. Bölgeden 40 tercih hakkına sahiptir. Tercihlerine yerleşemeyenler kura yoluyla atanacaktır. Bu durumda, söz konusu yöneticilerin 3-4 veya 5. Bölgelere verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. En azından yönetmelikte böyle bir düzenleme yapılmamıştır. Bu durumda 1 veya 2. Bölgede görev yapan yöneticiler, tercihlerine yerleşememe  durumunda kura ile 4 veya 5. Bölgelerde çalışmak durumunda kalabilecektir. Bu halde de, 20-25 yıldır görev yapan yöneticiler, bundan sonraki yer değiştirme dönemlerinde de, bu yönetmeliğe tabi olacakları için 4-5. Hizmet bölgelerinden bir üst bölgelere yer değiştirebilecektir. Bu eksikler belki kılavuzla düzenlenerek, bir kısım yanlışların veya yanlış anlamaların önüne geçilebilir ama yönetmelikten anladığımız bu şekildedir.

Ayrıca Ek 1 sayılı cetvelde 4-5 ve 6 bölge illerde, 50 binden az, diğer bölgelerde 100 binden az nüfusa sahipse, doğduğunuz yere ve doğmamış dahi olsanız 15 yıl ikamet ettiğiniz yere yer değiştirme yaptıramamanızın mantığı nedir? Madem rotasyon uygulaması başlayacaktır, rotasyon kapsamında bu tür kısıtlamaların bir anlamı olmayacaktır.

Bu yönetmelik, yıllardır görev yapan taşra yöneticilerine uygulanacak olan bir zulüm yönetmeliğidir. Düşünene de, yazana da, onaylayana da iyi niyet beslememiz mümkün değildir. Kaldı ki, MEB Teşkilat Kanununda il müdürleri de rotasyon kapsamında olmasına rağmen, yönetmelikte il müdürlerinin kapsam dışında tutulması, tam bir çifte standarttır. Halbuki, bir rotasyon uygulaması yapılacaksa, bu, öncelikle il müdürlerini kapsamalıdır, ancak MEB’in üst düzey bilgi ve tecrübeye sahip bürokratları, böyle emir buyurmuşlar.

Binlerce geçici, vekil taşra yöneticisinin bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı'nda, kadrolu yöneticilere reva görülen bu muamele, MEB’in ne kadar gayrı samimi politikalar uyguladığını göstermektedir. Yıllardır geçici, torpilli görevli yöneticiler için hiçbir şey yapmayan, şube müdürlüğü sınavı dahi açmayan MEB, kadrolu yöneticileri açıkça cezalandırmaktadır.

Bu yönetmelik, göreve henüz başlamış ya da başlayacak olan yöneticilere uygulanacak olsa bir sözümüz olmaz, ancak yıllardır görev yapan insanlara uygulamak bu insanların tüm çalışmalarını, düzenlerini sıfır saymak demektir. Kaldı ki, bu insanların bir çoğu aynı ünvanla olmasa da, öğretmen veya bir başka görevde bu bölgelerde çalışmış ve emek vermiş insanlardır. Bu insanların geçmiş çalışmalarını yok saymak, yıllarca verdikleri emeği hiç hesaba katmamak kabul edilemez.

Türk Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı’yı, imzaladığı yönetmeliği bir daha, ama ne anlama geldiğini anlayarak okumaya, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ve bazı aklı evvel bürokratlarını da akıl ve izana davet ediyoruz. Anlaşılan, sizin rotasyon zamanınız gelmiş, inşallah millet de sizi, böyle kuralsız rotasyonlara tabi tutar da, gidişiniz olur gelişiniz olmaz.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nebi
Nebi - 11 yıl Önce

Sağolun sayın Koncuk sizden başka sendikacılık yapan kalmadı.

SIRADAKİ HABER