TÜRK EĞİTİM-SEN, ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER İLE BİRLİKTE 29 ARALIK'TA MİTİNG YAPACAK

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 29 Aralık tarihinde yapacağımız miting ile ilgili basın açıklaması yaptı.

TÜRK EĞİTİM-SEN, ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER İLE BİRLİKTE 29 ARALIK'TA MİTİNG YAPACAK

 

 

Ataması yapılmayan öğretmenler hemen her gün meydanlarda seslerinin duyulması, taleplerinin dikkate alınması için büyük bir mücadele vermektedir. Atama bekleyen öğretmenler bu mücadelelerini son olarak oturma eylemi yaparak sürdürmüştü. Başbakan ile görüşebilmek için Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi yapan öğretmenler, Başbakan’dan randevu alamamış; bunun üzerine Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılmasını içeren bir yazı yazmış, bu yazı Genel Başkan İsmail Koncuk imzasıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na gönderilmişti.

Türk Eğitim-Sen, atama bekleyen öğretmenlerimize desteğini hiçbir zaman esirgememiş, yaptıkları her türlü eylemde onların yanında olmuştur. Bu kapsamda, ataması yapılmayan öğretmenlerin bu ülkenin dramı olduğunu, her yıl eğitim fakültelerinden 40-50 bin öğrenci mezun olmasına rağmen, bunların çok azının atanma şansını yakaladığını, bu gençleri kahvehane köşelerine terk etmenin son derece yanlış olduğunu defalarda dile getirdik.

Ataması yapılmayan öğretmenlere başka işleri adres gösteren, akıl veren ya da onları tabiri caizse haşlayan Bakanları ibretle izledik.

Onlar yem bekleyen güvercinlere benzetildiğinde içimiz sızladı, atanmak istiyoruz feryatları karşısında susturulduklarında yüreğimiz dağlandı. Atama bekleyen öğretmenlerin sorununa duyarsız yaklaşanları, onlara ‘her mezunu atayamayız’ şeklinde cevap verenleri, hak aradıklarında onları polemiğe girmekle itham edenleri, soğukta yaptıkları oturma eylemlerini görmezden gelenleri gözümüz gördü ama yüreğimiz razı gelmedi.

Öğrencileri ile kucaklaşmaları için çaba sarf etmesi gerekenlerin, onların önüne engeller koymalarını, mesleklerini yapmalarına imkân tanımamalarını hiç ama hiç anlayamadık.

Bugün ataması yapılmayan öğretmenler yine mutsuz, gelecekten yine umutsuz. Onlar az sayıda atama ile hem beklentilerinin, hem de öğretmen ihtiyacının karşılanmayacağını gayet iyi biliyor. Dile kolay tam 350 bin genç atanmak için bekliyor. Bu süreçte öğretmen açığı 300-500 TL ile istihdam edilen ücretli öğretmenler eliyle kapatılmaya çalışılıyor.

Ülkemizde ne yazık ki su ürünleri mezunu, açık öğretim mezunu, iki yıllık yüksek okul mezunu bile ücretli öğretmenlik yapabilmektedir. En acısı da ücretli öğretmenlik giderek asal istihdam halini almaktadır. Başka hangi meslek grubunda böyle bir istihdam şekli vardır?

 

2013 YILINDA ASGARİ 100 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMALIDIR

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer son yaptığı açıklamada, 127 bin 242 öğretmen ihtiyacı olduğunu ifade etmektedir. Ancak bu tespit; önümüzdeki yıllar hesaba katılmadan, yeni sistemin oluşturduğu öğretmen ihtiyacı gözetilmeden, OECD ülkeleri ortalaması baz alınmadan yapılan bir tespittir.

Her şeyden önce yeni eğitim sistemin ciddi bir öğretmen ihtiyacı yarattığı göz önüne alındığında, Bakanlığın 2013 yılında en az 100 bin öğretmen ataması yapması zorunludur.

Ayrıca öğretmen atamalarında ciddi dengesizlikler de vardır. Bazı branşlarda hiç öğretmen ataması yapılmamış, bazı branşlarda yapılan öğretmen ataması ise çok yetersiz sayıda olmuştur. Bakanlık bu konuda da adaleti sağlamalıdır.

Bu noktada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de eleştirmeden geçemeyeceğiz. Şimşek, ‘Aradığımız branşlarda yeterince mezun yok. Belli bir kaliteyi tutturmamız lazım. 120 bin açığı kapatacak bir yılda istesek dahi belli kalitede, aradığımız branşlarda öğretmen yok’ şeklinde bir açıklama yapmış. Bakan Şimşek’e sormak lazım: Hangi branşlarda öğretmen arıyorsunuz ki bulamıyorsunuz? Sizinle aynı ülkede mi yaşıyoruz? Bizim ülkemizde özellikle yeni sistemle birlikte birçok branşta öğretmen açığı oluştu. Bunu nasıl görmezden geliyorsunuz? Üstelik ‘belli kalite’ ifadesinden de kastınızı da anlamadık. Bu ülkenin eğitim fakülteleri gayet nitelikli ve kaliteli öğretmenler yetiştirmektedir. Şubat ataması yapmamak için boşuna kılıf uydurmayın. Bu atamalar artık ülkemizin ana meselesi halin e gelmiştir.

 

TÜRK EĞİTİM-SEN OLARAK ŞUBAT AYINDA TÜM BRANŞLARDA ADİL BİR ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ

Öğretmen atamalarını sadece yılda bir kez yapmakta doğru değildir. Yıl içerisinde de emekli olan, vefat eden, başka kurumlara geçen öğretmenler olabilmektedir. Hem bu tür olağanüstü durumları dikkate alarak, hem de atama bekleyen öğretmenlerin sayısının ve ülkemizin öğretmen ihtiyacının fazla olmasını göz önünde bulundurarak, yılda iki kez öğretmen ataması yapılmalıdır. Bu nedenle TÜRK EĞİTİM-SEN OLARAK 2013 YILI ŞUBAT AYINDA TÜM BRANŞLARDA ADİL BİR ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMASINI İSTİYORUZ. Atama bekleyen öğretmenlerin de talebi bu yöndedir.

Türk Eğitim-Sen, Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılması için, ataması yapılmayan öğretmenler ile birlikte 29 Aralık tarihinde Ankara’da yürüyüş ve miting yapacaktır. TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN ANKARA’YA GELECEK ÖĞRETMENLERİMİZ, ŞUBAT’TA TÜM BRANŞLARDA ADİL BİR ATAMA YAPILMASI İÇİN SESLERİNİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA DUYURACAKTIR. Sendikamız, Abdi İpekçi Parkı’nda yapılacak bu eyleme, illerden otobüs desteği de sağlayacaktır. Buradan tüm ataması yapılmayan öğretmenlerimizi, bu büyük mitinge katılmaya çağırıyoruz. Ataması yapılmayan öğretmen meselesi memleket meselesidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER