Türk Eğitim-Sen'den Atama Bekleyen Öğretmenlere Destek

Türk Eğitim-Sen ataması yapılmayan öğretmenlere destek verdi.

Türk Eğitim-Sen'den Atama Bekleyen Öğretmenlere Destek

Türk Eğitim-Sen ataması yapılmayan öğretmenlere destek verdi. Ankara Ulus Heykeli önünde 04.02.2021 tarihinde yapılan eylemde Türk Eğitim-Sen Genel sekreteri Musa Akkaş ve Genel Başkan Yardımcısı Fuat Yiğit hazır bulundu.

Salgın dolayısıyla sınırlı sayıda katılımın olduğu eylemde ataması yapılmayan öğretmenler taleplerini dile getirdi. Basının yoğun ilgi gösterdiği eylemde; ataması yapılmayan öğretmenlerimiz Şubat ayında 60 bin atama yapılmasını istedi. 60 bin öğretmen ataması yapılması için gerekçelerini basın açıklaması ile açıklayan öğretmenlerimiz sloganlar eşliğinde taleplerini söylediler.

 Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri Musa Akkaş, sendikamızın her zaman ataması yapılmayan öğretmenlerin yanında olduğunu söyleyerek, “Her platformda hislerinize tercüman oluyoruz. Umuyorum ki; sizlerin de ortaya koyduğu bu kararlı mücadele yeni atamalara vesile olur” dedi. Akkaş,  “Türk Eğitim-Sen olarak bugün 439.289 Ataması yapılmayan öğretmenlerimize destek vermek ve onların taleplerini dile getirmek için buradayız.  Kalabalık olamamamızın nedeni, bilindiği salgındır. Ancak 439 bin 239 öğretmenimizin bizimle birlikte tek yürek oldu ve müjdeli bir haber bekliyor. Eğitim, bir milletin kalkınmasının en önemli unsurudur. Bir milletin inkişafı ve istiklali eğitim sayesinde olur. İstediğiniz kadar binalar yapın, okulları teknik cihazlarla donatın; eğer bir sınıfta öğretmen yoksa bunların hiçbir önemi yoktur. Öğretmensiz bir eğitimden bahsedilemez. Eğitimi işler haline getiren öğretmenlerdir. Eğitimin ciddi sorunu ise öğretmen açığıdır.” dedi.

Akkaş; “2021 yılında ne kadar öğretmen ataması olacağı merak konusu oldu. 18 Aralık 2020 tarihinde ataması yapılmayan bir grup öğretmenin MEB Bakan Yardımcısı Mustafa Safran’ı ziyaretlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Maliye Bakanlığından 55 bin kadro talep ettiklerini basından öğrendik. Bu sayısı olumlu karşılarken ancak yeterli bulmadığımızı söylüyoruz.” diye konuştu.

Türk Eğitim-Sen’in ve 2019 yılı Sayıştay Raporu’nun çarpıcı sonuçlarını açıklayan Genel Sekreter Musa Akkaş; “2019 yılı Sayıştay Raporu’na göre Mili Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ihtiyacı 138 bin 393’tür. Öte yandan Türk Eğitim-Sen’in 2020 yılı ücretli öğretmenler için düzenlediği ankette ücretli öğretmen sayısı 80 bin 583’tür.  Bu rakamlar ücretli öğretmenliğin ülkemizde neredeyse asal istihdam modeli haline geldiğini ortaya koymaktadır.

Ülkemizde kadrolu öğretmen ihtiyacı kadar öğretmen ataması ne yazık ki yapılmamaktadır. Tabi arazlı da olsa görevlendirilen ücretli öğretmenlerle de öğretmen ihtiyacı karşılanamamaktadır.  Bakınız; ücretli öğretmenlerin çoğu öğretmen yeterliliğine sahip olmayan, iki yıllık ön lisans mezunlarıdır.  Pedagojik formasyonu bulunmayan tecrübesiz kişilerdir.  33 bin 280 lisans, 8 bin 268’i ön lisans mezunudur. Hatta önlisans mezunları arıcılık, atıcılık vb. bölümler mezundur. Bu gençlerimiz tarih coğrafya derslerine giriyor. Ancak 37 bin 208 eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerimizin bazıları kendi alanlarındaki derse giremiyor. Örneğin; Resim bölümü mezunu gençlerimiz ilkokulda sınıf öğretmenliği yapıyor. Bunlar doğru değildir. MEB’in bu atama politikası aslında geleceğimiz adına önemli bir tehlikedir. Ayrıca bu öğretmenlerin güvencesi yoktur. Hiçbir hakka sahip değillerdir. Büyük çoğunluğunun aylık ücreti asgari ücreti bile bulmamaktadır.” diye konuştu.

Eğitim Dışında hiçbir alanda ücretli görevlendirmenin olmadığı belirten Akkaş yetkililere seslenerek;

Buradan soruyorum;

 Alanı dışında görevlendirilen

-Ücretli Doktor

-Ücretli Mühendis

-Ücretli veteriner VAR MI?

YOK TABİİ Kİ”

Peki neden okullarda ücretli öğretmenlik var? diye sordu.

Ücretli öğretmenlik uygulamasının MEB’in ayıbı olduğuna vurgu yapan Akkaş; Ücretli öğretmenlik MEB’in bir ayıbıdır. Bu ayıptan kurtulmak gerekir.” dedi.

Neden ücretli öğretmen görevlendiriliyor haykırışında bulunan Akkaş  “Yeterli mezun mu yok?” diye sordu.

Eğitimden tasarruf olmayacağının altını çizen Akkaş; “2020 –KPSS’de 439 bin 289 gencimiz işsiz. Ucuz işçilik, kimilerine göre tasarruf düşüncesidir. Halbuki eğitimden tasarruf kabul edilemez.” şeklinde konuştu.

Ataması yapılmayan öğretmenlerimize çözüm bulacak merciinin bu ülkeyi yönetenler olduğunu söyleyen Akkaş; “Bakınız; 2003 yılında 127 bin 973 kişi KPSS girmiş, 2020 yılında 439 bin 289 kişiye Eğitim Fakültesinde okuyanların sayısı ise 260 binlere ulaşmıştır.  Bu gençlerimizin ataması yapılmadığından dolayı gençlerimizin psikolojisi bozulmuştur. Evlenmek istiyorlar evlenemiyorlar. Atamaları yapılmadığından dolayı pazarda, inşaatta, markette çalışarak, kağıt toplayıcılığı yaparak  ihtiyaçlarını  karşılamaya çalışıyorlar. Ataması yapılmadığından dolayı 40 gencimiz intihar etti. Bu gençlerimiz, bu ülkenin değerleridir. Çözüm bulmakta bu ülkeyi yönetenlerin görevidir. Gençlerimiz her gün ne kadar atama olacak sorusunu sormaktan bıktılar. Gelin onları bu belirsizlikten kurtarın.” dedi.

Türk Eğitim-Sen’in talebinin; 2021 yılında 100 bin atama talebi olduğunu kaydeden Akkaş;  Bu sayıda ısrarcı olduklarını söyledi.  Akkaş;  “60 bin rakamı herkes tarafından söyleniyor bu sayıların üzerinde atama yapılmalıdır. Şubat ve Mart Ayında bir defada 60 bin öğretmen ataması yapılmasıdır. İkinci atama olarak ta Temmuz ve Ağustos’ta 40 bin atama yapılmasıdır. 2021 yılında toplamda 100 bin atama bekliyoruz. Bu sayıda ısrarcıyız. Takipçisi olacağız. Daha sonraki yıllarda eğitim fakültesi kontenjanı ayarlayarak ataması yapılmayan tüm gençlerimizin atamasının yapılmasını istiyoruz. Bunca atanamayan öğretmen nasıl atanacak? Dershaneler, kurslar, etüt merkezleri kapandı. Bu öğretmenler; pansiyonlu okullara etüt öğretmeni veya kurs öğretmeni olarak;  öğretmen açığı da dikkate alınarak atanabilir.” dedi.

Hükümete ve yetkililere çağrıda bulunan Akkaş, Türkiye’nin bütçesinin, ihtiyacı karşılayacak güce sahip olduğunu söyleyerek gençleri diplomalı işsiz yapılmaması çağrısında bulundu. Akkaş;  “KPSS kuyruğu bekleyen gençlerimizi daha fazla üzmeyin. Türkiye fakir bir ülke değildir. Türkiye’nin bütçesi 2021 yılında 100 bin öğretmen ataması yapacak güce sahiptir. Gençlerimiz diplomasız işsiz olmasınlar.

-Gençlerimiz öğretmen olmak istiyorlar. Başka alanlarda çalışmak istemiyorlar.

-439 bin 289 genç öğretmen atama beklerken, öğretmenlikle alakası olmayan ücretli öğretmenlik görevlendirmesini kabul etmiyoruz.

Türk Eğitim-Sen olarak ataması yapılmayan gençlerimizin geleceğe güvenle bakabilmeleri, öğretmen mesleğini yapabilmeleri için atamaları yapılana kadar her zaman olduğu gibi ülkemizin geleceği için yanlarında olacağız.” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Musa Akkaş konuşmasının ardından ataması yapılmayan öğretmenler adına Dilşad Yılmaz da bir konuşma yaptı. Yılmaz, Şubat’ta 60 bin atama yapılmasının önemine dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2021, 21:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER