Türk Eğitim Sen'den Engelsiz Kamu Temalı Çalıştay

Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Engelsizler Komisyonu olarak 30 Kasım 2019 ile 01 Aralık 2019 tarihlerinde İstek 1915 Çanakkale Okulları Konferans salonunda İlimizde Kamuda çalışan engellilerin katılımı ile ‘Engelsiz Kamu’ temalı çalıştay yapılmıştır.

Türk Eğitim Sen'den Engelsiz Kamu Temalı Çalıştay

Çalıştayımızın 1. Günün de Konuşmacı olarak Engelsiz Erişim Derneği Başkanı ve  Boğaziçi Üniversitesi’nde GETEM’in direktörlüğünü yapan Engin YILMAZ’ın,  Kamu da Erişebilirlik  konulu sunumu ile çalıştayımız başlamış olup aynı gün Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi Engelsizler Komisyonu Başkanı Özlem GÖÇMEN’in İş yerinde Mobbing konulu sunumu ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Resul DEMİRBAŞ’ın konuşmaları ile bitirilmiştir.

Çalıştayımızın 2. Günün de ise çalışmalarımızı Engelli kamu çalışanlarının karşılaştıkları sorunlarla ilgili çalışma masaları kurarak sorunlar ve çözümler konusunda tartışılarak Uluslararası Engelliler günü olan 3 Aralık 2019 tarihinde  sonuç deklarasyonu ile çalıştayımızı tamamladık.

2 Günlük Çalıştayımız sonucunda Engelsiz Kamu için aşağıda belirttiğimiz sorunlar ve çözümünün Kamu İşvereni tarafından dikkate alınması gerektiği  kamuoyu ile paylaşıyoruz.

KAMUDA ÇALIŞAN ENGELLİ PERSONELİN YAŞADIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İsteğe bağlı tayin hakların engellilere verilmiyor.

Çözüm: Bakanlıklarla ilgili yasanın uygulanması hususunda gerekli görüşmelerin yazılı ve sözlü olarak yapılması.

Yardımcı hizmetler görev tanımının tam olarak yapılmaması nedeniyle diğer personel ve öğrenciler tarafından söz konusu personelin gereksiz görülmesi.

Çözüm: Yardımcı Hizmetler statüsünün tamamen kaldırılması.

Sınavsız Devlet Memurluğu kadrolarına atamalarında engellilere öncelik verilmemesi.

Çözüm: Açılan kadrolardan belli oranlarda engellilere kontenjan sağlanması.

Lojmanlarda engellilere öncelik verilmemesi.

Çözüm: 10 yıl üzerinde çalışan engelli personellere lojmanlarda bellirli sayıda kontenjan tanınması.

Kamuda Çalışan Engellilerin 15 yıl çalıştıktan sonra emekli maaşlarının düşmesi, engellerinden dolayı başka bir işte çalışma olanaklarının olmaması.

Çözüm : Bazı kurumlarda uygulanan 3600 Ek Göstergenin tüm kurumlarda çalışan engellilerinde dahil edilerek emekli maaşlarının iyileştirilmesi.

KAMUOYUNA SAYGIYLA DUYURULUR

Resul DEMİRBAŞ

Türk Eğitim-Sen Çanakkale

Şube Başkanı

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2019, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER