UAESEB MAKEDONYA'DA TOPLANDI

ULUSLARARASI AVRASYA EĞİTİM SENDİKALARI BİRLİĞİ (UAESEB) MAKEDONYA'DA TOPLANDI

UAESEB MAKEDONYA'DA TOPLANDI
Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB)’in 8. Temsilciler Kurulu Toplantısı 10-15 Haziran 2013 tarihlerinde Makedonya’nın Ohrid şehrinde gerçekleştirildi.
Toplantıya Azerbaycan Eğitim Çalışanları Bağımsız Sendikalar İttifakı, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası, Kıbrıs Türk Memur Sen, Kosova Türk Öğretmenler Derneği ve Makedonya Ufuk Derneği temsilcileri katıldı.
Türk Eğitim-Sen adına da Genel Başkan İsmail KONCUK, Genel Mali Sekreter Seyit Ali KAPLAN, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Talip GEYLAN, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz KOCAKAPLAN ve Genel Dış İlişkiler ve Basın Sekreteri Sami ÖZDEMİRtoplantıya iştirak ettiler.
Programın ilk gününde Başkent Üsküp’te özel Fon Üniversitesi’ni ziyaret eden heyet, inceleme ve görüşmelerde bulundu. Ayrıca Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı ve özel Fon Üniversitesi Rektörü tarafından imzalanan bir protokol ile sendika üye ve yakınlarının uygun koşullarda Fon Üniversitesi’nde yüksek öğrenim görebilmeleri için bir anlaşma yapıldı.
Ohrid’e gerçekleştirilen toplantıda ise açış ve bilgilendirme konuşması Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı İlhan RAHMAN tarafından gerçekleştirildi. Toplantıda daha sonra UAESEB Genel Başkanı İsmail KONCUK, Azerbaycan Eğitim Çalışanları Bağımsız Sendikalar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Mırza JAFARZADE, Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maıra AMANTAYEVA, Kıbrıs Türk Memur Sen Genel Başkanı Şener ÖZBURAK, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkan Vekili Bedrettin KORO birer konuşma yaptılar.
Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:  “Sekiz yıl önce bu birliği oluşturma kararımızın ne kadar isabetli olduğunu bugün çok daha iyi anlıyoruz. Bu Birlik, bilhassa eğitim alanında ülkelerimizde yaşanan problemlerin çözümü noktasında önemli bir katkı sunmaktadır. Biraraya geliyor olmamız tecrübelerinden faydalanarak problemleri çözme arzumuzu ortaya koymaktadır. Bundan çok daha önemlisi ise birbirini uzaktan tanıyan ama aynı soya mensup insanların biraya gelmesi ve birbirini tanıması esasen gücümüzün farkında olmamızı ve çok daha güçlü olduğumuzu hissetmemizi sağlaması açısından önemlidir. Türk milletinin ne kadar büyük bir millet olduğunu ve tarihte ne büyük başarılar kazandığımızı bu toplantılarda biraz daha anlama imkanı buluyoruz. Kazakistan’a gidiyoruz, Kazak Türklerinin yaşadığı sıkıntıları görüyoruz ama en önemlisi Kazakistan’da bizden olan insanları görüyoruz. Kırgızistan’a gidiyor, Kırgızistan’da bizim gibi düşünen, konuşan insanları görüyoruz. Azerbaycan’da kardeşlerimiz olduğunu görüyor, ne kadar büyük bir milletin evlatlarıyız diye seviniyor ve gurur duyuyoruz. KKTC’de aynı duyguları yaşıyoruz. Makedonya’ya, Kosova’ya geliyoruz, yüreğimiz burkuluyor. Bu coğrafyada soydaşlarımızın yaşadığı farklı sıkıntılara şahit oluyor, insanlarımıza karşı mesul olanların ihmalkarlığını müşahade ediyor ve üzülüyoruz. Tarihimizde yaşadığımız o muhteşem günleri buralarda o Türk eserlerini görünce ecdadımıza olan saygımız biraz daha büyüyor. Türk coğrafyasında meşhur bir söz vardır, ‘Adriyatik’ten Çin seddine kadar Türkçe konuşarak gidebilirsiniz’ diye. Bunları yerinde gördüğümüz zaman bu sözün ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlıyoruz.
Coğrafyamızda birçok problem yaşanıyor. Birbirimizin acılarını, dertlerini paylaşması gereken insanlar olarak yaşanan problemlere göz yummamalıyız. Problemlere gözümüzü kapatırsak, o zaman bir ve kardeş olmamız hiçbir anlam ifade etmez; bu, sözde bir kardeşlik olur. Karabağ’da yaşanan haksızlığa, zulme uğrayan Azerbaycan Türklerine gözümüzü kapatamayız. Makedonya’da, Bosna-Hersek’te, Kosova’da yaşananlara gözlerimizi kapatamayız. Suriye’de  ya da Irak’ta yaşayan Türkmenlere yapılan insanlık dışı uygulamalar yüreğimizi kanatmalı. O zaman bir arada olmamızın bir anlamı olur. İşte UAESEB’in kuruluş amacı da, varlığı da, görevi de bu prensipleri ihtiva etmektedir.
Birlik olarak en büyük isteğimiz; Kazak Türklerinin Kazakistan’da, Azerbaycan Türklerinin Azerbaycan’da, Makedonya ve Kosova Türklerinin Balkanlarda mutlu olmalarıdır. Biz, tarihte yaptıklarımızla bugün tüm coğrafyada en güzel şartlarda yaşamayı hak eden bir milletiz. Bu nedenle aramızdaki mesafeler ne kadar uzak olursa olsun birlik ve beraberlik içinde düşünmemiz, bir ve beraber olduğumuzu hatırlamamız çok büyük öneme sahiptir. Güçlü olduğumuzu düşünürsek eğitim, ekonomi ve sosyal hayattaki problemlerin çok daha kolay çözüldüğünü görmeye inşallah ömrümüz yeter.”
Genel Başkanın konuşmasından sonra heyet başkanları tarafından ülkelerindeki eğitimin durumu ve eğitim çalışanlarının yaşadığı sorunlara dair bilgilendirme konuşmaları yapıldı. Ayrıca Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı Adnan KAHİL de toplantıya katılarak bir konuşma yaptı.
Toplantı sonucunda oybirliği ile kabul edilen Sonuç Bildirgesi imzalanarak kamuoyuna ilan edildi.
Genel Başkan İsmail Koncuk, beraberindeki heyetle birlikte Ohrid’de bulunan ve önemli milli bir hizmeti yerine getiren Halveti Tekkesi’ni de ziyaret ederek görüşmelerde bulundu. Öte yandan heyet Manastır şehrinde bulunan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim gördüğü Askeri İdadi’yi ziyaret etti. Ziyarette Genel Başkan Koncuk tarafından günü anlamına binaen anı defteri yazıldı.
  
Sonuç bildirgesi için tıklayınız
 
              
 
                
Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER