ÜNİVERSİTELERDE 2. ÖĞRETİME MESAİ KARARI

ÜNİVERSİTELERDE 2. ÖĞRETİME MESAİ KARARI

ÜNİVERSİTELERDE 2. ÖĞRETİME MESAİ KARARI
Yükseköğretim Kurumlarında (Üniversiteler) İkili Öğretim Yapılması Hakkındaki 3843 Sayılı Kanunun 12’inci maddesi kapsamında; Üniversitelerin ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elamanları ile idari personele yasal çalışma saati bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için, ayda 100 saate kadar ödenen fazla çalışma ücretleri, eşit işe eşit ücret sloganı ile çıkartılan, fakat kamuda ücret dengesini alt üst eden ve çalışma barışını bozarak aynı hukuksal durumda olanlarda eşitsizlik yaratan,666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 12’inci maddesinin 2’inci fıkrasının (n) bendi ile 31.12.2011 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılmış olmakla birlikte, söz konusu 666 sayılı KHK’nin geçici 15’inci maddesi ile ikinci öğretim kapsamında yapılan fazla çalışma ücretlerinin ödenmesine imkân veren 3843 sayılı kanunun 12’inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında yer alan hükümlerin uygulanmasına, bir başka deyişle ikinci öğretim kapsamında yapılanfazla çalışma ücretlerinin 31.12.2012 tarihine kadar ödenmesine devam olunacağı hüküm altına alınmıştır. Bu düzenleme ile ikinci öğretim kapsamında yapılan fazla çalışma ücretleri 1 Ocak 2013 tarihi itibari sonlandırılarak tamamen yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, mesai dışı çalışmanın karşılığı olarak ödenen ve aylık ücret unsurları içerisinde sayılmayan fazla çalışma ücretlerini ve dolayısı ile emeğin karşılığını ortadan kaldıran bu düzenleme Anayasa’ya aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir.
29.05.2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de 6486 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlanmıştır. Anılan kanun ile birlikte yasal zorunluluk olan Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmış ve 6486 sayılı yasanın 10. Maddesi ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Yükseköğretim Kurumlarında İkili Öğretim Yapılması, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Bu Kanuna Bir Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanunun 12 nci maddesinde yapılan değişiklik ile “Yükseköğretim kurumlarının ikinci öğretim yapan birimlerinde görevli öğretim elemanları ile idari personele yasal çalışma saati bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için saat ücreti ödenir” şeklinde düzenleme yapılmıştır.
Ancak; bazı sendikalar yapılan bu değişikliğin kendileri tarafından yapıldığını iddia ederek bir anlamda bu olaydan nemalanmaya çalışmaktadırlar. Anayasa Mahkemesi Kararının uygulanma zorunluluğunun olduğundan söz edilmeyerek yapılan işten kendilerine pay çıkararak birde sendikacılık adına büyük bir iş yapmış edası taşımaktadırlar.
Türkiye Kamu-Sen olarak henüz bu konuda Anayasa Mahkemesinden karar çıkmadan önce 15.11.2011 tarihinde Genel Başkan İsmail KONCUK imzası ile bizzat Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’a 666 sayılı KHK hakkında içinde bu konunda yer aldığı bir mektup gönderilerek yaşanılan sıkıntıların giderilmesini istemiştir.
Akabinde yine bu konu hakkında 04.01.2013 tarihinde yine basın açıklaması önce yapılan hataları tekrarlamaması ve yaşanan aksaklıkları düzeltmesi gerektiğinden söz etmiştir.
Yine bu konu 22.02.2013 tarihinde Genel Başkanı İsmail KONCUK ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz tarafından Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci AĞBAL’a bizzat iletilmiştir.
Gelinen noktada İPTAL kararının verilmesinde herhangi katkısının olması mümkün olmayan malum sendikanın bu yargı kararının uygulanmasında nasıl bir katkısının olduğunun takdiri eğitim çalışanlarınındır.

 

 
TÜRK EĞİTİM-SEN
GENEL MERKEZİ
 
Türkiye Kamu Sen’in Başbakanlığa Yazdığı Yazı İçin Tıklayınız
 


MALİYE BAKANLIĞI MÜSTEŞARI NACİ AĞBAL’I ZİYARET ETTİK


 
ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN KISMİ İPTAL KARARI ÇIKTI      
 

666 SAYILI KHK'YA KISMİ İPTAL    
 
Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER