VAN İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ

VAN İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ

Van’da, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra İŞKUR tarafından işlerine son verilen ve 90 gündür direnişte olan Vanlı işçiler bir hafta süren yürüyüşün ardından 14 Eylül’de seslerini hükümete duyurmak amacıyla Ankara’ya ulaşarak Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi başlattı.

Tüm ülkede aynı şekilde işten çıkarılan 7 bin 286 işçi adına hak alma mücadelesi sürdürdüklerini dile getiren 200’ü aşkın Vanlı işçileri, birçok demokratik kitle örgütü, emek ve meslek örgütü ile siyasi parti temsilcileri ziyaret etti.

 

 

KESK Ankara Şubeler Platformumuzun destek verdiği direnişe Konfederasyonumuz Merkez Yürütme Kurulu üyeleri 15 Eylül tarihinde bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette kısa bir açıklama yapan Konfederasyonumuz Eş Genel Başkanı Lami Özgen: “Hak alma mücadelesinde sınıf kardeşlerimizin sonuna kadar yanında olacağımızı buradan ifade ediyorum. Hükümet dün olduğu gibi bugün de verdiği sözlerin hiçbirini tutmayarak, işçileri yasadışı ilan etmeye çalışmakta, bu suretle kimin yanında saf tuttuğunu göstermektedir.

Burada direnişte olan işçi kardeşlerimiz Van depreminin ardından yaşadıkları mağduriyetlerinin üstüne işten çıkarılmalarıyla ikinci bir mağduriyeti yaşamaktadırlar. Hükümet en azından, afet sonrası bütün bölgelere uyguladığı öncelikli iş olanaklarını mağdur edilen Van işçileri için hayata geçirerek bu mağduriyeti gidermelidir.

Bir kez daha bilinmelidir ki, bizler hak verilmez alınır ilkesinden hareketle bu mücadelenin sonuna kadar içinde yer alacağız, her türlü desteği vereceğiz.” dedi.

Açıklama "İş emek barış" , "Zafer kazanan işçilerin olacak", "Direne direne kazanacağız" sloganları ile son buldu. 

Açıklamanın ardından Eş Genel Başkanımız Lami Özgen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulanarak KESK Yürütme Kurulu üyesi Ramazan Gürbüz ile beraber üç kişilik bir işçi hetiyetiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ile görüştüler. İşçilerin yaşadığı mağduriyete ilişkin Konfederasyonumuzun taleplerini dile getirildiği görüşmede, heyet adına söz alan işçiler, ekmek mücadelesi verdiklerini vurgulayarak ailelerinin ve çocuklarının büyük zorluklar yaşadıklarını, işten atılmaktan kaynaklı aylardır işsiz olduklarını ve borçla hayatlarını idame ettirdiklerini söyleyerek bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını istediler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne olmuştu?

Direnişteki Vanlı işçilerle aynı durumda olan 7 bin 286 işçi, 2011’in 11. ayından 2012 yılına kadar 9 ay çalıştırılmış; daha sonra 2013 yılında 7 ay çalıştırıldıktan sonra yeniden işten çıkarılmış; 2014 yılında ise 6 ay çalıştırılıp yeniden işten atılmıştı.

Vanlı işçiler, daha önce de Ankara’ ya gelmişler, AKP Van Milletvekilleri ile yaptıkları görüşmelerde sorunlarının çözümüne ilişkin olumlu yanıt almışlar, bu görüşmeden sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmüşler, bunun sonucunda Van’a dönerek görüşmelerde kendilerine verilen sözleri paylaşmışlardı.

Ancak kendilerine verilen sözlerden hiçbiri tutulmayan işçiler, bu çalışma sistemine ve işten atılmalara karşı 3 ayı aşkın süredir direnişlerini sürdürüyordu.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2014, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER