YÜZDE 4+4'LÜK ZAM MEMURU ENFLASYONA EZDİRİR

DES Başkanı Gürkan AVCI, Yüzde 4+4’lük Zam Memuru Enflasyona Ezdirir

YÜZDE 4+4'LÜK ZAM MEMURU ENFLASYONA EZDİRİR

Yüzde 4+4’lük Zam Memuru Enflasyona Ezdirir
2012 ve 2013 yılının maaş zammı pazarlığında memur sendikalarıyla hükümetin anlaşamaması üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun belirlediği yüzde 4 + 4‘lük artışların yılsonu gerçekleşecek enflasyon rakamının altında kalacağını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Daha ilk dört ayın enflasyon oranı yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Bu zam oranları memuru enflasyona ezdirir” dedi.

Hükümetin 2011 yılı enflasyon hedefini yüzde 5,3 olarak tahmin ettiğini, ancak yılsonunda gerçekleşen enflasyon oranının yüzde 10,5 olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, “Hükümetin geçmiş yıllardaki enflasyon tahminleri de göz önüne alındığında, bu yıl için verilecek olan yüzde 4 + 4 maaş zammı oranlarının eksik ve yetersiz olduğu ortadadır. Öğretmenin maaşında ortalama 65 TL artışa tekabül eden maaş zammı bir eğitim bürokratının maaşında 200 TL, emekli bir milletvekilinin maaşında ise 650 TL civarında artışa neden olacaktır. Yani yüzdelik zam oranı maaşlar arasındaki uçurumu ve adaletsizliği artıracaktır. Bu nedenle maaş artışlarının yüzdelik zam şeklinde değil seyyanen verilmesi gerekir” dedi.
4 + 4‘lük memur maaş zammının gerçekleşen enflasyonun altında bir oran olduğunu ve yanı sıra memura Türkiye’nin büyüme oranından da pay verilmediğini söyleyen Gürkan Avcı, “Memur ve emeklisini enflasyona ezdirmemenin dışında refah payı diye bir gerçekte var. Madem milli gelir 10 bin 444 dolara çıktı ve madem Türkiye geçen yıl yüzde 8,5 büyüdü 2012 yılında memura verilecek zammın en az yüzde 14 olması gerekiyordu. Ancak böyle olursa memurun alım gücü korunmuş olur, ancak böyle olursa memur enflasyona karşı ezilmemiş olur. Bu nedenle, 4,5 milyon memur ve emeklisi ile aileleriyle birlikte 20 milyon kişi Kamu Görevlileri Hakem Heyetinin açıkladığı zam oranı karşısında hayal kırıklığı yaşamıştır. Hakem Heyeti vicdanlı ve hakkaniyetli bir karar açıklayamamış, siyasi bir karar vermiştir. Türkiye, daha ilk toplu sözleşme sürecinde memur sendikacılığının ne büyük bir çıkmazda olduğunu görmüştür” dedi.
Hükümetin yılbaşında uygulamaya soktuğu, sözde ‘eşit işe eşit ücret’ politikasıyla memurlar içerisinde en düşük maaş alan grup haline getirilen öğretmenlerin ortalama bin 780 TL ücret aldığını da kaydeden Avcı, “Eğitim sisteminde önemli reformlar ve büyük yatırımlar gerçekleştiren Sayın Başbakandan, öğretmenlere ve eğitimcilere bir vefa borcu ve motivasyon olarak en az 300 TL ek ödeme vererek bu fahiş adaletsizliği sonlandırmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER