Güreş camiasında büyük deprem! Başpehlivanın kemeri alınınca ortalık karıştı

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in 9 Mart 2022 tarihinden bu yana elde ettiği tüm derecelerin iptaline, kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi. Antalyalı başpehlivanlar ise federasyona tepki göstererek Şimşek'in hakkıyla başpehlivan olduğunu söyledi. Yaşanan gelişmeler sonrası yeni bir açıklama yapan federasyon yönetimi ise, bir önceki dönemin başkanını suçladı.

Güreş camiasında büyük deprem! Başpehlivanın kemeri alınınca ortalık karıştı

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu, 2022 Yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek'in 9 Mart 2022 tarihinden bu yana elde ettiği tüm derecelerin iptaline, kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi. Federasyon, Şimşek'in dopingle mücadele kapsamında yapması zorunlu adres bildirimlerini yapmaması dolayısıyla Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu’nun 1 yıl hak mahrumiyeti cezası verilmesi talebinde bulunduğunu ve cezanın bu kapsamda verildiğini açıkladı.

Federasyon'un Şimşek'in kazandığı şampiyonlukları iptal etmesi güreş camiasında deprem etkisi yarattı. Antalyalı başpehlivanlar federasyonun kararına tepki göstererek, Şimşek'i destekleyen açıklamalarda bulundu.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 2015 ve 2018 başpehlivanı Orhan Okulu, Şimşek'in Kırkpınar başpehlivanlığını hakkıyla aldığını söyledi.

162916895-cengizhan-simsek-2-dha.webp

'KONTROLLER TEMİZ ÇIKTI'

Şimşek'e verilen cezanın önceki federasyon tarafından görmezden gelindiğini, kemeri aldıktan aylar sonra uygulandığını aktaran Okulu, "Cezası varsa önceden uygulanmalıydı. Kontrolleri hem Kırkpınar öncesinde hem de Kırkpınar'da temiz çıktı. Kırkpınar'da beni de yendi, önemli rakipleri yenerek başpehlivan oldu. Kemer Cengizhan'a verilmeli. Cezası varsa bundan sonra uygulanabilir ama kemer alınmamalıydı" dedi.

Tarihi Kırkpınar başpehlivanlarından İsmail Balaban, yarı finalde Cengizhan'a yenildiğini, ikinci ya da üçüncü olmanın kendisi için fark etmediğini kaydetti.

Ortada bir ceza olduğunu ve bu cezanın adeta "sümen altı" edildiğini anlatan Balaban, "Ceza şimdi ortaya çıkmış. Yapacak bir şey yok. Kim bu cezayı görmezden geldiyse, güreşmesine müsaade ettiyse, bunlar cezalıdır. Alınan her karara saygılıyım" ifadelerini kullandı.

"CENGİZHAN'IN HAKKI YENDİ"

Kırkpınar başpehlivanlarından Osman Aynur, sporcuya verilen cezanın uzun süre uygulanmamasının hata olduğunu ifade etti.

Suçun cezayı uygulamayan Türkiye Güreş Federasyonu olduğunu dile getiren Aynur, "Cengizhan'ın hakkı yenmiştir. Yazık olmuştur. Şampiyonluğuna gölge düştü ve maalesef kemeri elinden alındı. Cezalı bir sporcunun güreştirilmesi, yarı finale, finale çıkan başpehlivanların da emeğine gölge düşürmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan gelişmeler sonrasında ise Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu yeni bir açıklama yaparak verilen cezanın kendilerinden önceki yönetim kurulu dönemine ait bir disiplin kurulu kararı olduğunu belirtti.

'FEDERASYONUN YAPTIĞI SAVUNMA ZAVALLICA'

Türkiye Güreş Federasyonu’nun geçmiş dönem başkanı Musa Aydın ise Cengizhan Şimşek’e verilen ceza sonrası kendisinin ve yönetiminin suçlanmasına tepki gösterdi. Aydın, ceza konusu gündemdeyken mevcut yönetimin görev başında olduğunu söyledi. Kendisini suçlayanlara “akıldan vareste bir tutum” yorumuyla yanıt veren Aydın, Türkiye Güreş Federasyonu’nun yaptığı savunmayı ise, “zavallı” olarak tanımladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER