"730 GÜN HALKTAN YANA DEĞİL, RANTTAN YANA GEÇTİ"

TMMOB Şehir Plancıları Odası, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden bu yana geçen 730 günü değerlendiren bir basın açıklaması yaptı.

"730 GÜN HALKTAN YANA DEĞİL, RANTTAN YANA GEÇTİ"

Dünyanın pek çok noktasında depremlerin yarattığı yıkımların biri diğerini izlerken, ülkemizde 12 yıl önce yaşanan büyük yıkımın izleri henüz silinememişken, kentlerimizde deprem açısından güvenli olmayan yüzbinlerce yapıda, milyonlarca vatandaşımız büyük felaketi beklerken, yerel yönetimlerimiz geçmiş 5 yıllarda olduğu gibi, son iki yılda da hiçbir somut adım atmadı. 730 gün daha depremi sessiz ve ürkek biçimde beklemekle geçti.

Depreme yönelik, yapıların güçlendirilmesi anlamında hiçbir somut adım atılmazken, yerel yönetimlerimizin merkezi yönetim destekli, fay hatlarında var olan yapı yasaklı alanların daraltılmasına ilişkin "cesur" (!) adımları ise hiç eksilmedi. 

Deprem korkusu, vatandaşlarımızın can güvenliğine yönelik somut adımların atılmasını sağlayamasa da, kentlerde rantı yükselen bölümlerde "kentsel dönüşüm" girişimlerine "vesile oldu". Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük kentlerde Anayasaya aykırı yetkilerle "kentsel dönüşüm" adı altında sürdürülen çalışmalar, kent topraklarında oluşan değer artışlarının, alanda yaşayan yoksul kesimlerin elinden alınması ve yandaş konut firmalarına aktarılmasının aracına dönüştü.

Kentlerde giderek büyüyen ulaşım sorunlarına yönelik, yerel yönetimlerimiz tarafından geliştirilen tek çözüm, kent sokaklarının ücretli otoparka dönüştürülmesi oldu. İstisna düzeyinde kalan, uzun yıllardan bu yana süren ve geçtiğimiz iki yıl içinde tamamlanan iki örnek dışında, kentlerimizde 730 günde, çağdaş raylı ulaşım sistemlerine 730 cm ilave yapılamadı.

Geçen iki yılda kış aylarında yağan ilk karda kapanan, yaz aylarında yağan ilk yağmurda göle dönen ana yollar, kent içinde aracında ya da evinde sel suyuna kapılanlar, altyapı konusunda var olan vurdumduymazlığın sürdüğünü gösterdi. 

Belediyelerimizin geçen iki yıl içinde en yoğun etkinlik sergilediği alan ise ne yazık ki "kişiye özel imar planı değişiklikleri" alanı oldu. Kentlerimizin imar planları bu dönemde de yöneticilerin eş, dost ve yandaşlarının istekleri doğrultusunda fütursuzca değiştirildi, her geçen gün Türkiye kentlerinin planlarından onlarca yeşil alan, okul alanı, sağlık tesisi alanı eksilirken, kat yüksekliklerinde ise artış hiç durmadı.

29 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerden bugüne tam iki yıl geçti. TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak üzülerek izliyoruz ki, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimizde ve özellikle büyük kentlerimizde, 730 gün "halktan yana" değil, "ranttan yana" uygulamalarla geçti.

 

Necati UYAR
TMMOB Şehir Plancıları Odası 
Yönetim Kurulu Başkanı




 

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER