BU MAAŞLARLA ÖĞRETİM ÜYESİ BULAMIYIZ

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, öğretim elemanlarının maaşlarının düşük olduğunu savunarak “Bu şekilde ögrencilerimizi akademide kalmaya ikna edemeyiz” dedi

BU MAAŞLARLA ÖĞRETİM ÜYESİ BULAMIYIZ
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde "Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası" başlıklı raporunu sundu. 2013 yılında yükseköğretimde okullaşma oranının resmi olarak yüzde 75'e çıktığını belirten Çetinsaya "İngiltere, Fransa gibi brüt okullaşma seviyelerini yakalamış ve hatta geçmiş durumdayız. 2050'ye kadar üniversite çağına gelen nüfusumuz 1 milyon 250 bin civarında olacak" dedi.
'Her şey var ama...'
Öğrenci sayısındaki artışla kıyaslandığında öğretim elemanı artışının geride kaldığını vurgulayan Çetinkaya "Türkiye'deki öğretim üyelerinin maaşları son derece dezavantajlı bir konumda. Bu konumla nitelikli beyinleri ve gençleri akademide kalmaya ikna etmemiz çok zor" dedi.
Çetinsaya "Fiziki şartlarımız var, öğrencimiz var, öğrencimiz daha da olmaya devam edecek. Her şey var ama öğretim üyesi olup olmayacağını bilemiyoruz 10 yıl sonra. Yeterli, nitelikli öğretim üyesi olup olamayacağı, bu sistemi sırtında taşıyacak, koşturacak öğretim üyeleri olup olmayacağı konusunda hepimizde soru işaretleri var, eğer bugünkü politikalarımızı değiştirmezsek" diye konuştu.
45 bin ihtiyaç
Türkiye'de 20 bini doktoralı olmak üzere 45 bin öğretim elemanına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çetinsaya şunları söyledi: "Her yıl yaklaşık 18 bin 500 öğretim elemanı sisteme dahil edilmelidir. Öğretim üyesi açığını telafi etmenin yolu nitelikli doktora mezunu yetiştirmekten geçiyor. Türkiye'de her yıl 4 bin 500 civarında doktora mezunu veriliyor. Bu sayı Amerika'da 61 bin, Rusya'da 27 bin, Almanya'da ise 25 bindir."
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
MEMOLİ
MEMOLİ - 10 yıl Önce

HÜKÜMETİN ÖĞRETİM GÖREVLİSİNE BİÇTİĞİ DEĞER BU KADAR. YAZIKLAR OLSUN BU MAAŞLA ELEMAN DEĞİL ÇÖPÇÜ BULAMAZLAR.EĞİTİM Kİ ÜLKELERİ YÜKSELTEN YAZIK ÇOK YAZIK BU KADAR MAAŞLA EV Mİ GEÇİNDİRECEKLER DOKTARAMI YAPACAKLAR.EY RABBIM SEN BÜYÜKSÜN

SIRADAKİ HABER