GELECEĞİN GÖZDE MESLEKLERİ

Gelişen teknolojiyle birlikte meslekler de değişiyor. Peki nedir bu gözde meslekler ve ne kadar kazandırıyor?

GELECEĞİN GÖZDE MESLEKLERİ
Geleceğin meslekleri ve çok kazandıranlar

Uçak-Uzay Mühendisi: Sektörde eleman ihtiyacı fazla olduğu için iş bulma sürecinde zorluk yaşanmıyor. Başlangıçta ortalama 3 bin lira olan maaşlar, yükseldikçe 20-25 bin seviyelerine kadar çıkıyor. Ayrıca mesleğin popülaritesinin de gitgide arttığı vurgulanıyor.

Tıp Mühendisliği- Tarımsal Genetik Mühendisliği- Ulaştırma Mühendisliği: Türkiye'de ilk kez kontenjan ayrılan bu bölümlerden mezun olacak öğrenciler, yine bu alanda ilk meslek sahibi kişiler olacak. Henüz ne kadar kazanç elde edeceklerini bilmek mümkün olmasa da, ilk olmaları maaşlarının yüksek olacağı beklentisi yaratıyor.

Sosyal Medya Yöneticiliği: Son günlerde oldukça revaçta olan bir meslek. Reklam ajanslarından birçok çeşitli alanda faaliyet gösteren markaya kadar pozisyon sıkıntısı çekilmeyen; ancak nitelikli eleman sıkıntısı çekilen iş gücü. Bu nedenle mesleği icra edenler, kıdem ve tecrübesine göre aylık 2 bin ile 15 bin TL arasında değişen ücretler alıyor.

Medya İlişkileri Danışmanı: Tanıtım ajanslarında ortalama aylık maaşlar 2-5 bin TL arasında olduğu belirtiliyor.

Diyetisyenlik: Her geçen gün obez bir toplum haline gelen Türkiye'de diyetisyenlik en çok aranan mesleklerden biri haline getirdi. Bugün sayıları oldukça az olan diyetisyenler Türkiye'de ayda ortalama 10 bin lira kazanıyor.

Fizyoterapistlik: Tıp mesleklerinin bir diğer parlayan yıldızı fizyoterapistlikte uzmanlar yıl itibariyle istihdam sıkıntısı çekmiyor. Özellikle koruyucu sağlıkla birlikte birçok yerde çalışma imkanı bulabilen fizyoterapistler, aylık 3 bin ile 10 bin TL arasında gelir elde edebiliyor.

Aşçıbaşı: Meslek seçiminde pek önemsenmeyen mesleklerin arasında yer alan aşçıların kazancı hiç de küçümsenmeyecek seviyelerde. Öyle ki iyi bir aşçı iyi bir restoranda 4-7 bin TL maaşla çalışırken çok lüks restoranlarda bu ücret 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. 5 yıldızlı otellerde ise 7-15 bin TL'yi buluyor.

Pilotluk: Havacılık sektörünün gelişmesiyle pilot ihtiyacı da arttı. Yeni başlayan bir pilot için maaşlar 4 bin liradan başlıyor. Kaptan pilotlar ortalama 10-15 bin lira civarında maaş alıyor. Host-hosteslerde de maaş ortalaması 3 bin TL.

Ek yerleştirme işlemi kriterleri

*Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra yeni üniversiteliler 2-6 Eylül tarihleri arasında kazandıkları üniversite ve bölüme kayıt yaptırabilecek.

*Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek.

*Yükseköğretim programlarının 2013-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dahil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına (varsa yeni açılan yükseköğretim programlarına) ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Sınavsız yerleştirme nasıl olur?

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre yapılıyor:

*Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik veriliyor.

*Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre; Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi
(çok eski yıllarda enstitü adı altında meslek lisesi) sırasında verilir.

*Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

*Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi-METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) yüksek olan adaylara öncelik verilir.

*Yerleşme işleminin yapılabilmesi için tercihte bulunması gereklidir, puanı yetse de tercih yapmazsa aday yerleşemez. (Bugün)

Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER