GİTTİ TC GELDİ TUĞRA. ÜNİVERSİTE KAPISINA TC YERİNE TUĞRA

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nün ana giriş kapısındaki restorasyon yaklaşık 10 ay süren çalışmaların ardından bugün son buldu. Öğrenciler aylar sonra ilk kez üniversiteye ana kapıdan giriş çıkış yaptı. Bu açılışın ardından, 1933 yılında Sultan Abdülaziz tuğrasının yerine getirilen 'TC' ibrasenin tekrar tuğraya dönmesi sosyal medyada tartışma yarattı.

GİTTİ TC GELDİ TUĞRA. ÜNİVERSİTE KAPISINA TC YERİNE TUĞRA


Restorasyon çalışmaları sırasında kapının üzerinde bulunan T.C ibaresinin altındaki Sultan Abdülaziz tuğrasının tekrar ön plana çıkarılıp çıkarılmayacağı tartışmalara yol açmıştı. Bugün açılan giriş kapısının üzerinde bulunan Sultan Abdülaziz Osmanlı tuğrası dikkati çekerken, T.C ibaresi ise üniversitenin adının başına getirildi.
 
SOSYAL MEDYADA KAMPANYA BAŞLATILMIŞTI
Restorasyonla birlikte, kapının üst kısmındaki 'T.C.' ibareli madalyon yeniden gündeme geldi. 2 yıl önce İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve Ulusal Öğrenci Konseyi'nin sosyal medyadan başlattığı "Tarihimi Geri Ver" kampanyasında, şu an 'T.C.' harflerinin olduğu noktada 1933 yılına kadar Sultan Abdülaziz tuğrasının bulunduğu, bu tarihi değerin yeniden gün yüzüne çıkarılması gerektiği belirtilmişti.
 
KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU TUĞRALARIN ÖNE ÇIKMASINA KARAR VERDİ
Üniversite yönetimi, yaptığı yazılı açıklamada, kapının üzerindeki kitabeler ve tuğraların 1933 yılında kapatıldığına dikkat çekerek, "1949 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver'in gayretleri sonucunda, sülüs yazı ile yazılmış olan kitabelerin üzerindeki beyaz mermer plakalar tekrar açığa çıkarılmış, fakat tuğralar açılamamıştır. Bugün ise, tuğraların günümüze ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyordu. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23 Şubat 2007 tarihli kararında, yapı üzerindeki mermer madalyonların açılarak altında bulunduğu düşünülen tuğraların üniversite tarafından tespit edilmesi ve korunmuşluk durumunun bildirilmesi istenmiştir. Restorasyon çalışmalarına başlandığında, madalyonların altında tuğraların bulunduğu görülmüştür. İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 19 Şubat 2014 tarihli kararı ile tuğraların tekrar gün yüzüne çıkarılmasına karar verilmiştir" dedi.
Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Naim
Naim - 10 yıl Önce

Bunda şaşılacak bir durum yok bence.Ayrıca önce tc mi vardı orada yoksa tuğra mı vardı.Atalarına bu kadar uzak bir millet yok dünyada yani bir kaç yüzyıl geçse bu defa da atatürk ve diğer değerlere hor bakılacak tc de bizim tuğrada bunlardan rahatsız olan bu ülkenin ekmeğini ymeye utanmalı.

Ali Velioğlu
Ali Velioğlu - 10 yıl Önce

Osmanlının tuğrasını kapatıp altına Romen rakamları ile MCDLIII (1453) yazmak kadar bu ülkeye ihanet kokan bir iş var mı? Beyni iğdiş edilmiş adamlar. Osmanlı kötü ve düşman, Roma iyi ve dost.

SIRADAKİ HABER