KPSS'DE BAŞARLI OLMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 10 ŞEY

KPSS'yi kazanmak için ne yapmak gerekir? KPSS'de yüksek puan nasıl alınır? KPSS'de atanmak için kaç puan almak gerekir? İşte yanıtlar...

KPSS'DE BAŞARLI OLMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKEN 10 ŞEY
KPSS'de başarılı mı olmak istiyorsunuz?
Eğer yanıtınız evet ise sizi başarıya götürecek 10 adımı mutlaka çalışma programınıza ekleyin. gazetekamunun haberine göre  İşte KPSS başarısı getirecek tüyolar..
 
1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın
 
Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış?
 
Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.
 
2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın
 
KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Önce KPSS’yi geçin, daha sonra diğer hedeflerinize odaklanın.
 
3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin
 
Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.
 
4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun
 
Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.
 
5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir
 
KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?
 
6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin
 
KPSS’den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ‘’Alim unutur, kalem unutmaz.’’ demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.
 
7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin
 
Her kesimden 'bol bol soru çöz’' tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.
 
8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın
 
Matematiksiz de yaparım!, Coğrafyadan çakmıyorum. Anayasa çok karışık söylemlerinden vazgeçin.KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.
 
9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın
 
Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.
 
10- Zamanla Yarışın
 
KPSS’de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.

Sınava Girecek Aday Sayısı
2014 yılında hem lisans düzeyinde hem de önlisans ve ortaöğretim düzeyinde yapılacak olan KPSS, özellikle merkezi yerleştirme ile puan üstünlüğüne göre yapılan B grubu memur kadroları atamalarında adaylar için büyük önem taşıyacaktır. Her geçen yıl sınava giren aday sayısındaki artışı düşünürsek bu yıl lisans düzeyinde sınava giren aday sayısının en az 1 milyon, önlisans ve ortaöğretim içinse en az 2 milyon olacağını bekliyoruz.Yani tüm alanlar için en kötü olasılıkla en az 3 milyon aday memur olabilme hayaliyle KPSS’de ter dökecek.

Hangi Ders Sınavda Zorlayıcı Olur?

Her yıl adaylar sınavda belirleyici olacak dersler konusunda farklı yorumlarda bulunsada bu yıl ki sınav özellikle Türkçe ve Matematik testlerinde geçtiğimiz yıllarda yapılan sınavlardan farklı olarak daha belirleyici olacaktır.ÖSYM, 2013 KPSS ‘den itibaren bu testlerde yapmış olduğu değişiklikle sınav sorularını ALES mantığına göre düzenlemiş ve   bilginin   dışında aynı zamanda mantığın da devreye girdiği soruları adaylara yöneltmiştir. Sınavlarda yaşanan zamanı iyi   kullanamama   sorunu özellikle Türkçe ve Matematik sorularında sözel ve sayısal  akıl yürütme becerileri şeklinde sorulacak olan sorularla daha  belirgin bir hale gelecektir.Alttaki tabloda ÖSYM’nin  Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları hakkında yapmış olduğu açıklamanın tablosunu   inceleyebilirsiniz  .


Bu tabloda ki açıklamaya bakarak adayların Tarih, Coğrafya ve Anayasa testlerini hafife almamaları gerektiğini de hatırlatmakta fayda var; fakat bu testlerde her yıl aşağı yukarı birbirine yakın tarzlarda sorular geldiği için tahminimizce bu yılda çok büyük bir sürpriz olmayacaktır. Tarih testinde soru sayısı 30’dan 27’ye düşürülüp çıkarılan 3 soru yerine güncel  bilgilerden   gelen soru sayısı 3’ten 6 ‘ya çıkarılarak adayların ülke gündemini ne kadar takip ettikleri ve güncel konulara hakimiyetleri daha çok ön plana çıkarılmak istenmiştir.

3-) Sınava hazırlanırken her gece bu sınavı başaracağınızı hayal edin. Ancak bu hayale kendinizi tüm kalbinizle inandırın...

4-)Sınav günü heyecanlanmamak için son 3 ay kala her gün, günde en az 5 kez zihninizde sınavın provası yapın. Sınavda sorulara şu bölümden başlayacağım, duvardaki saate şu kadar soru çözünce bakacağım, suyu şu zaman içeceğim, şu sorular çıkacak vs vs. şeklinde.

5-)Kendinize bir çalışma programı hazırlayın ve branşınıza, bünyenize bağlı olarak günlük en az 4 veya 6 saat çalışın. Bir gün bile daha az çalışsanız, ertesi gün o süreyi o güne ekleyin.

6-)Sorun yaşadığınız dersler başta olmak üzere tamamında, önce konuyu hatim edin.Ardından,satın aldığınız tüm yayınlardan,o konuya dair olan tüm yaprak testleri soru bankalarını bitirin. Eğer bir testte 2 veya daha fazla yanlışınız çıkarsa o konuyu tekrar çalışın (Tam Öğrenme). Çünkü emin olun o önemsemediğiniz yanlışlar, konuyu zihninize tam olarak oturtmadığınızı gösterir.

7-)Tüm sorularını bitirdiğiniz dersleri haftada 2 gün (Özellikle e 5ac ğitim bilimleri) hızlı bir şekilde, kitaba bakmadan tekrar edin. Bu tekrarları, kavram haritalarının başında o konuya-başlığa dair tüm bilgilerinizi kendi kendinize yüksek sesle anlatarak yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

8-)Son üç ay kala Genel Kültür ve Genel Yetenek için ÖSYM'nin sitesinde mevcut olan tüm yapmış olduğu sınavları (Askeri Jandarmadan Ziraat Bankası Müfettişliğine dek) indirip çıktısını almanızı ve çözmenizi tavsiye ederim

9-)Piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz ÖSYM'nin Son 25 yılın soruları kitabını ve son 5 yılın ÖSS sorularını,Türkçe Tarih Coğrafya Matematik alanlarında çözmenizi şiddetle öneririm. Çünkü artık sorular ÖSS tekniğine dönmüş bulunmaktadır.

10-)İkin ci dönem çözmeye başladığınız tüm Eğitim Bilimleri denemelerindeki soruları, şıklara göre uyarlamaya, "Bir de şöyle sorsalardı nasıl olurdu" şeklinde adeta kendiniz yeni baştan soruyu hazırlamaya çalışın.

11-) Eğitim bilimleri için üniversitelerin kütüphanelerine gitmenizi ve tüm kitaplara göz atmanızı şiddetle tavsiye ederim. O kitaplarda gördüğünüz ve şimdiye dek çıkmamış konuları not almanız faydanıza olacaktır. Örneğin Program Geliştirme'nin birçok sorusu Özcan Demirel'in kitabından birebir hazırlanmaktadır.

12-)Sınav esnasında Eğitim Bilimleri'ndeki zor sorularda geniş düşünmenizi ve diğer alanlardan faydalanmanızı öneririm. Bu yöntemle bu soruları daha rahat çözeceksiniz (Örneğin : Rehberlikteki zor sorular için Gelişim Psikolojisinden...ÖYT veya PG'deki sorularda birbirinden faydalanmaya çalışın)

13-)Branşınız ne olursa olsun "Ben işi eğitim bilimlerinden 100 net çıkararak Türkçe'den tamamını yaparak matematik açığımı kapatırım" gibi bir saçmalığa sakın ama sakın kapılmayın. Matematikte en az 10 net yapar hale gelmek için tüm gücünüzle çabalayınız.

14-)Sınav öncesi toplamda 40 ve üstü deneme çözmenizi ve roman okumaya devam etmenizi şiddetle öneririm. Çünkü adayların birçoğu sınav zamanını ayarlayamamakta, zamanı iktisatlı kullanamadığından başarısız olmaktadır.

Kpsscafe.com
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2014, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
edanur cansu
edanur cansu - 10 yıl Önce

hic biride bende yok tesekkürler,,,,,,

efe karahanlı
efe karahanlı - 10 yıl Önce

ınanmak ısı tamamlamanın yarısıdır.

nergisss
nergisss - 10 yıl Önce

cok guzel cok tesekkur ederım cok işime yaradııı... inanmak basarmaktır ve bende ınanıyorum ve guvenıyorum kendıme. ALLAHIN IZNI ILE BASARICAM HEM GELECEGIM hemde ailem için. tekrardan yazı ıcın cok tskkur ederim.. iyi günler.

oğuzhan ocak
oğuzhan ocak - 7 yıl Önce

öncelikle böyle bir bilgiyi bizlerle paylaştığınız çok teşekkür ederim.sizlerin bu önerilerini göz önüne alarak çalışmaya başlıyacağım inşallah. hakkımızda hayırlı olsun mevlam herkesin gönlüne göre versin ...

SIRADAKİ HABER