LYS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK ?

2015 LYS sınavlarının ikinci oturumu bu hafta yapılıyor. LYS-2 sınavı bugün sona erdi, LYS-3 yarın yapılacak.

LYS SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK ?
2015-YGS/LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ve sınavsız geçişle yerleştirme işlemlerinde kullanılacak olan Ortaöğretim Başarı Puanını (OBP) oluşturan diploma notları ve eğitim bilgileri, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile yapılan çalışmalar neticesinde Merkezimiz tarafından MEB e-Okul sisteminden 13 Haziran 2015 tarihinde alınarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydedilmiştir. Diploma notunun yanı sıra okul birinciliği bilgisi de MEB e-Okul sisteminden alınacaktır. Bu sisteme KKTC Okulları dâhil değildir.
 
2015-ÖSYS’ye başvuran adayların e-Okul Sisteminden temin edilen eğitim bilgileri, kontrol edilmesi amacıyla 16 Haziran 2015 tarihi itibarıyla;
 
https://kkis.osym.gov.tr internet adresinden ilgili okullara https://ais.osym.gov.trinternet adresinden 2015-ÖSYS adaylarına açılmıştır.   
 
Adaylar, 16-19 Haziran 2015 tarihleri arasında eğitim bilgilerinde düzeltme işlemleri için kendi okullarına başvuru yapacaklardır. Okul birinciliğine ilişkin itirazlar da okul müdürlüklerine yapılmalıdır. Eğitim bilgilerinde değişiklik yapılması gereken adaylar için okul müdürlükleri e-Okul Sistemi üzerinden değişikliklerin yapılmasını en geç 19 Haziran 2015 mesai saati bitimine kadar sağlayacaklardır. Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan Merkezimize yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri kabul edilmeyecektir.
 
Düzeltme işlemlerinin bitmesi ardından, Merkezimiz tarafından eğitim bilgisi MEB e-Okul Sisteminden 20 Haziran 2015 tarihinde ikinci kez elektronik ortamda alınarak ÖSYS kayıtlarına yansıtılacaktır. Bu nedenle değişiklik isteklerinin 19 Haziran 2015 mesai bitimine kadar MEB e-Okula bildirilmesi önemlidir. Adaylar, MEB e-Okul Sistemindeki güncellenmiş eğitim bilgilerine 21 Haziran 2015 tarihinden itibaren https://ais.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir.
 
https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri https://bmis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri ile aynıdır. https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgilerini hatırlamayan Okul Müdürlükleri bu bilgilerini, 444 6796  (ÖSYM) numaralı Çağrı Merkezinden öğrenebileceklerdir.
 
 
LYS SORU VE CEVAPLARI NE ZAMAN YAYINLANACAK?
 
ÖSYM, LYS-2 ve LYS-3 sorularını son sınavın yapılacağı yarın saat 16.00’da adaylara açacak. Soruların sadece yüzde 20’si kamuoyu ile paylaşılacak. Ancak adaylar şifreleri ve TC kimlik numaraları ile girdikleri sınavların soru kitapçıklarını ve cevap kâğıtlarını görebilecek.
 
 
LYS SINAV TAKVİMİ
 
LYS 2 Fen Bilimleri  20 Haziran 2015 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika
 
LYS 3 Edebiyat-Coğrafya  21 Haziran 2015 (Pazar), 10.00, 120 dakika
 
 
LYS PUANLARI NASIL HESAPLANACAK?
 
LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:
 
•             Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
 
•             Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
 
•             Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
 
•             Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
 
•             Hesaplanan standart puanlar ve adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. 
 
•             ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürü- lerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.
 
LYS SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?
 
LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacaktır. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.
 
LYS SONUÇLAR NASIL DUYURULACAK?
 
Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:
 
•             LYS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı
 
•             YGS puanları ve başarı sıraları
 
•             LYS puanları ve başarı sıraları
 
•             Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
 
•             Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
 
KAYITLAR NASIL YAPILACAK?
 

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenciler için üniversite tercih süreci başlayacak. Bu yıl tercihler 6-16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Üniversite kayıtları ise 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Geçen yıl 32 devlet üniversitesinde pilot uygulama olarak gerçekleştirilen e-kayıt sistemi, bu yıl tüm devlet üniversitelerinde kullanılacak. Ancak bu şekilde kayıt, adayların isteğine bağlı olacak. E-kayıt sistemiyle üniversiteye yapılacak kayıtlar 28 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Milliyet
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER