LYS'DE EN ÇOK HANGİ ÜNİVERSİTE VE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLİYOR?

2015 LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) sonuçları açıklandı ve bu hafta başından itibaren tercihler yapılmaya başlandı. Kendileri için en uygun mesleği bulmaya çalışan adaylar kadar aileler ve eğitimciler de alarmda LYS'ye giren adaylar için geçtiğimiz yıllarda en çok tercih edilen üniversiteler ve tutulan bölümleri bir araya topladık.

LYS'DE EN ÇOK HANGİ ÜNİVERSİTE VE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLİYOR?
KAMUDAN-6 Temmuz’da başlayan LYS tercih maratonu devam ediyor. İnce elenip, sık dokunan bir süreç olan tercih döneminde adaylar her koşulu düşünerek karar vermek istiyor. Adayların tercih listesi oluştururken dikkat etmesi gereken bazı sıralamalar şu şekilde:
 
En çok tercih edilen 10 üniversite
Üniversite kapasitesinin genişliği nedeniyle ÖSYM tarafından açıklanan raporda en çok tercih edilenler arasında yer alan 10 büyük üniversite şu şekilde: İstanbul üniversitesi, Ankara üniversitesi, Marmara üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi.
 
Bölüm tercihinde meslek bilinirliği çok önemsenmemeli
İŞKUR’un 2015 için açıkladığı en çok istenen meslekler listesinde güvenlik görevlisi ve satış elemanı gibi akademik eğitimden ziyade sertifika gerektiren meslekler yer alıyor. Bu nedenle uzmanlar, adayların akademik eğitim tercihinde popülerliği çok göz önünde bulundurmamaları konusunda uyarıyorlar. Adayların yeteneklerine göre tercih edecekleri bölümlerde daha çok başarılı olacakları ifade ediliyor.
 
 En çok tercih edilen bölümlerde başı hukuk ve tıp çekiyor
 
Her şeye rağmen popülerliği dikkate almak isteyen adaylar için ise şunu söylemekte fayda var: bu zamana kadar yapılan LYS tercihlerinde hukuk birinci, tıp ikinciliği almış durumda. Bunları PDR, Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği programları takip ediyor. Hukuk vakıf üniversitelerinde de çok tutuluyor. Sosyal bilimlerde ise en çok tutulan bölüm psikoloji. Diğer mühendisliklerden ise; bilgisayar, yazılım, kimya, malzeme, makine ve endüstri mühendisliklerinde yükseliş var. Popülerliği artacak diğer bölüm ve meslekler ise şu şekilde: işletme, fiyatlandırma uzmanlığı, promosyon analistliği, kalite mühendisliği ve marka araştırmacılığı.
Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2015, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER