ÖSYM'NİN ÜNİVERSİTE SINAV SONUÇLARINDAKİ HIZININ SIRRI BELLİ OLDU

ÖSYM'nin üniversiteye giriş sınav sonuçlarını rekor hızla açıklanmasıdaki sırrın, yenilenen bilişim alt yapısı ve kırmızı kutu uygulaması olduğu belirlendi.

ÖSYM'NİN ÜNİVERSİTE SINAV SONUÇLARINDAKİ HIZININ SIRRI BELLİ OLDU
Radikal gazetesinden Umay Aktaş Salman'ın haberine göre ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir üniversiteye giriş sınav sonuçlarını önceki gün açıkladı. Sınav sonuçları kadar sonuçların kısa sürede açıklanması da konuşuldu. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını (YGS) 8 günde açıklayan ÖSYM, üniversiteye girişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nın sonuçlarını ise tüm testler bittikten yedi gün sonra açıkladı. Sonuçlar erken açıklanınca daha önce 15-25 Temmuz olarak belirtilen tercih dönemi de 8-18 Temmuz’a çekildi. ÖSYM’nin hızının sırrı ise merak konusu oldu. Yetkililer hızın sırrın “Yenilenen bilişim altyapısı ve geçen sene uygulanmaya başlanan kırmızı kutu uygulaması” olarak açıkladı. 
Kırmızı kutu uygulamasına göre soru ve cevaplar aynı kutu ile sınav merkezlerine gidiyor. Ancak cevap kâğıtları soru kitapçıklarından ayrı kırmızı kutulara konularak geri gönderiliyor. LYS’de soru kitapçıkları ve cevap anahtarları sınav merkezlerine 65 bin kutu içinde gönderildi. Sınav bittikten sonra cevap kâğıtları kırmızı kutulara konduğu için sadece cevap kâğıdı olarak ulaşan kutu sayısı 6 bin oldu. ÖSYM artık kutuları açarken soru ve cevap kâğıtlarını ayırmakla uğraşmıyor. Kutular 5 saatte açılarak cevap kâğıtları incelemeye alınıyor. 
 
Yarım saatte 700 bin tık
 
Kırmızı kutu uygulamasının yanında ÖSYM, tüm bilişim alt yapısını yeniledi. Değerlendirmede kullandığı makinelerin kapasitesini büyüttü. Ayrıca çalışanların niteliği ve sayısı arttırıldı. ÖSYM Basın Müşaviri Yasin Bulduklu, ÖSYM’nin yazılımını kendi yaptığı için, neye ihtiyaçları varsa ona göre yazılımı geliştirebildiklerini belirterek, bu esnekliğin de hız kazandırdığını söylüyor. Bulduklu, önceki gün ÖSYM’nin sayfasının yarım saatte bir 700 bin tık aldığını anlatarak, “Ancak sayfa hiç kilitlenmedi. Bu da sistemin geldiği noktayı gösteriyor” diye konuştu. 
Sınav sonuçları erken açıklanınca 15-25 Temmuz olan tercih dönemi de 8-18 Temmuz’a çekildi. Taricihlerin erkene alınmasını ise üniversitelerin istediği belirtiliyor. 
 
Sansüre tepki 
 
Sınav sonuçları açıklanırken sıfır puan çeken öğrenci sayısı ve başarısız illerin açıklanmaması tepki çekti. Eski Eğitim Sen Başkanı Alaaddin Dinçer “Başarısızlığı kapatmaya çalışıyorlar. Son on yılın en kötü sonuçlarıyla karşı karşıyayız” diye konuşurken, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise ÖSYM’nin bu tavrını TBMM ’ye taşıdı.
Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER