ÜNİVERSİTE KAYITLARINDA EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR

"Üniversiteye Giriş Maratonu’nun en önemli süreçlerinden birisi de kayıtlar. 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek bu döneminde, kaydını yaptırmayanlar, tüm haklarını kaybedecekler."

ÜNİVERSİTE KAYITLARINDA EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR
* Üniversitelere kayıtlar ne zaman yapılacak?
2013-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim  programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 2-6 Eylül 2013 tarihlerinde ilgili üniversiteler tarafından yapılacak. Kayıt sürecinde herhangi bir sorun yaşamamak için gerekli belgelerin eksiksiz olmasına özen gösterin. Özellikle şehir dışındaki üniversitelere kayıt yaptıracak adayların kazandıkları üniversitelerin internet sitesinden veya öğrenci işleri bürosundan gerekli evraklarla ilgili bilgileri dikkatli okumasında yarar var.
 
* Yerleştirme sonuç belgeleri evinize gönderilecek mi?
Adaylar yerleştirme sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek. ÖSYS yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine  gönderilmeyecek.
 
* ÖSYM'ye itirazlar nasıl yapılacak?
Sınav sonucunda her hangi bir hata olduğunu düşünenler, önce, Sınav/yerleştirme sonuçlarının incelenmesi  içim inceleme masrafları karşılığı olarak 5,00 TL, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011-5013 (IBAN NO : TR 070001000830060280115013) numaralı hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmelidir. Dha sonra bu dilekçeyi http://ais.osym.gov.tr adresine göndereceklerdi. Bu dilekçeye, TC kimlik numaranızı yazmayı da unutmayın
 
* Harç ücreti bu yıl ne kadar olacak?
. Bu yıl için öğrenim harçları kaldırıldı. Ama bu sadece gündüz eğitim görenler için geçerli. İkinci öğrenim ücretleri ise hala devam ediyor. İkinci öğrenim harçları 770 ila 3 bin lira arasında değişiyor. Ama yeni öğretim yılı harçları henüz açıklanmış değil.  Önümüzdeki dönemde şu üç seçenekten biri gerçekleşebilir: 1. Birinci öğretimde olduğu gibi tümden kalkabilir, 2. Hiç zam yapılmayabilir, 3. Yüzde 20 civarında zam gelebilir.
Vaı1 üniversitelerinde ise yıllık öğrenim ücreti 50 bin lirayı aşanlar var ama genel ortalama 10 ila 20 bin lira arasında.


* Kazanıp da kaydını yaptırmayanların puanı düşer mi?
. Evet kesinlikle düşer. Bu konudaki kesin kural, ÖSYM tarafından herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirildiğinizde, kayıt olsanız da, olmasanız da,  bir sonraki yıl, okul başarı puanınız yarı yarıya düşüyor.
 
 
* Burs başvuruları ne zaman kabul edilecek, burs olanaklarından yararlanmak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor?
Hem üniversiteler hem de kamu kuruluşları öğrencilere kolaylık sağlamak amacıyla burslara oldukça fazla fon ayırıyor. İhtiyaç burslarının yanı sıra üniversiteler tarafından öğrencilere sağlanan kısmi zamanlı çalışmalar ve uzun vadelere yayılan geri ödemeli eğitim kredileri alternatifler arasında yer alıyor. Öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamak için verilen bursların yanı sıra başarılı öğrenciler için de birçok kurum ve kuruluş burs olanağı sunuyor. Bu kuruluşlar arasında Türk Eğitim Vakfı (TEV), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), İstanbul Sanayi Odası Vakfı Bursları (İSOV), Hacı Ömer Sabancı Vakfı, Vehbi Koç Vakfı Eğitim Bursları, Tekfen Vakfı Öğrenim Bursu, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) yer alıyor. Burs başvurularını kaçırmamak için ağustos ve eylül aylarında bu kurumların internet sitelerini takip etmek gerekiyor. Devlet, 'Başbakanlık Bursu' adıyla lisans öğrencilerine aylık 280 TL, karşılıksız burs veriyor.
 
* Barınma sorununu nasıl çözebilirsiniz?
Yaşadığı şehrin dışındaki üniversitelerden birine yerleşen öğrencilerin en büyük sorunlarından biri de barınma. Sorunsuz bir öğrencilik hayatı geçirmek istiyorsanız okulunuzun Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURTKUR) bağlı veya bünyesinde barındırdığı kendine ait yurtlarının yanı sıra gideceğiniz ildeki özel yurtları da araştırmanız gerekiyor. Bu yıl YURTKUR ilk defa bir yükseköğretim programına yerleşen öğrencilerin yurt başvurularını 29 Temmuz'da kurumun www.kyk.gov.tr adresi üzerinden almaya başlayacak. Sonuçlar da yine bu adresten açıklanacak. Özellikle yurtta kalacak öğrencilerin yanlarına havlu, pijama, saç kurutma makinesi gibi ihtiyaçlarla ilgili detaylı bir alınacaklar listesi yapmasında fayda var. Bilmediğiniz bir şehirde ilk yıl eve çıkmak birçok kişi tarafından önerilmese de hem yurt hem ev kiraları konusunda elinizi çabuk tutmanız da yarar var. Çok fazla tanımadığınız kişilerle birlikte ev tutarak maceraya atılmak, işinizi iki kat zorlaştıracağından çok iyi tanıdığınız, gerçekten anlaşabileceğiniz arkadaşlarınızla birlikte ev tutmanız işinizi daha çok kolaylaştıracaktır.
 
* Herhangi bir üniversiteyi kazananlar ek yerleştirmeden yararlanabilecekler mi?
ÖSYM tarafından herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilenler, puanları tutsa dahi, maalesef ek yerleştirmeden yararlanamıyorlar.

* Ek yerleştirmeler ne zaman yapılacak?
Ek yerleştirme  başvuru ve yerleştirmeleri muhtemelen eylül ortasında gerçekleşecek. Yeni tercih listesi alınacak ve boş kalan kontenjanlarla, yeni açılan fakülte ve yüksek okullara öğrenci alınacak. Toplam kontenjanın 130 bin’den fazla olması bekleniyor…
 
* Ek yerleştirmede puanlar düşer mi yükselir mi?
Ek yerleştirmede, birinci yerleştirmede oluşan puanlar üzerinden tercih yapılıyor. Yani puanlar düşmez, yükselir. Tercih yapılırken de, puanınızdan düşük yerleri tercih edebileceksiniz…
Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER