Kuzey Kıbrıs, depremde yitirdiği çocuklarına ağlıyor

Adıyaman’daki İsias Oteli’nin yıkıntıları arasında kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin 35 öğretmen ve öğrencisi yaşamını yitirdi. Ayrıca Hatay’da 6, Kahramanmaraş’ta 3, Osmaniye’de 1 KKTC yurttaşı öldü. Büyük kayıp yaşayan Mağusa’da bir kuşağın yok olduğu belirtiliyor.

Kuzey Kıbrıs, depremde yitirdiği çocuklarına ağlıyor

Türkiye’de 10 ilimizde büyük yıkıma ve insan kaybına yol açan 7.7 büyüklüğündeki deprem, yalnız ülkemizi değil Kuzey Kıbrıs’ı da yasa boğdu. Özellikle Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazı altında kalan Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğretmen ve öğrencilerinin katliama dönüşen trajik ölümü yürekleri dağladı.

Bu arada yarıyıl tatili için Kıbrıs’tan Kahramanmaraş’a giden Elif Akbaba ile çocukları İlknur Akbaba ve Arda Akbaba’nın da depremde öldükleri öğrenildi.

Öte yandan KKTC yurttaşı Ulaş Hüsam ve Bahar Hüsam çiftinin Hatay Kırıkhan Öğretmenevi enkazında kalarak yaşamlarını yitirdikleri, KKTC’deki Sivil Savuma çalışanlarından Amaç Arnavutoğlu’nun da Hatay'da enkaz altında kaldığı açıklandı. Hatay'da ayrıca Gönyeli Spor Kulübü’nün altyapı oyuncusu Mehmet Gülen, Emekli Spor Öğretmeni Atay Arkan ve eşi Fatma Arkan, İskenderun’da Saray Oteli yıkıntıları altında kaldı. Aynı yerde göçük altından ağır yaralı olarak çıkarılan Şeyma Köse ile bebeği Poyraz yaşama tutunamazken Erbulut Cimnastik Kulübü antrenörlerinden Adnan Bulgurcu’nun, 7 katlı binanın 3. katından 10 saat sonra ailesiyle birlikte kurtulmayı başardığı bildirildi.

kuzey-kibris-depremde-yitirdigi-cocuklarina-agliyor-1125401-1.

“BİR KUŞAK YOK OLDU”

Kuzey Kıbrıs’ta insan yaşamı çok önemlidir. Medya da bu konuda hayli duyarlıdır. Bir kişi eceliyle ölse bile burada haber olur. O yüzden 48 eğitimci, öğrenci ve öğrenci velisinin Türkiye’deki deprem sırasında toplu olarak yaşamını yitirmesi ülkeyi yasa boğdu. Ölenler, daha çok 9-15 yaşlarında ortaokul ve lise öğrencileriydi. Ölüm haberlerinin gelmesiyle Mağusa ve Lefkoşa’daki evlere ateş düştü. Deprem faciası ülkede “Yüzyılın Felaketi” olarak nitelendirildi. Yıkıntıların altında kalan gençlerin çoğunun Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin kız ve erkek öğrencileri olmasından dolayı, “Mağusa’da bir kuşak yok oldu” yorumları yapıldı. Ülkede yedi günlük ulusal yas ilan edilirken gazeteler siyah başlıkla çıktı. Halkın Sesi gazetesi de “Bu acı bize çok fazla” manşetiyle yayımlandı.

kuzey-kibris-depremde-yitirdigi-cocuklarina-agliyor-1125402-1.

48 KKTC yurttaşının 33’ü Adıyaman’da, 6’sı Hatay’da, 3’ü Kahramanmaraş’ta, biri de Osmaniye’de öldü. Adıyaman’daki Kıbrıslı yurttaşların cenazelerinin tümü, buradan giden arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması sonucu enkaz altından çıkarıldı. İsias Oteli’nin enkazında artık KKTC yurttaşı kalmadığı Başbakanlıkça açıklandı.

Deprem haberinin ardından Adıyaman’a giden KKTC Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs’tan bir savcı ve yargıcın bölgede bulunduğunu, İsias Oteli’nin enkazdan çıkarılan tüm cesetlere DNA testi yapıldığını söyledi.

CENAZELER KUZEY KIBRIS’A ULAŞTI

Adıyaman’daki İsias Oteli’nin enkazından ölü olarak çıkarılan öğrenci ve öğretmenlerin cenazeleri, Adıyaman-Ercan seferini yapan Pegasus uçağıyla KKTC’ye gönderilmeye başlandı. Cenazeleri havaalanında devlet yetkilileri, milletvekilleri, aileler ve sporcular karşılıyor. Bayrağa sarılı tabutlar, askerlerin ve sporcuların omuzlarında cenaze araçlarına yerleştiriliyor. Yaşamlarını yitirenler, Kıbrıs’ın değişik yörelerindeki gömütlüklerde toprağa veriliyor.

Bugüne değin Lefkoşa’daki Ercan Havaalanı’na ulaşan Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrenci ve öğretmenleri şunlar:

İbrahim Yakula (Mağusa TMK Müdür Yardımcısı), Pamir Konuklu (Beden Eğitimi Öğretmeni ve Çalıştırıcı), Atakan Celal Konuklu (Öğrenci), Doruk Akın (Öğrenci), Alp Akın (Öğrenci), Özgür İçme (Öğrenci), Lavin Kalaycı (Öğrenci), Duygu Bolsoy Kalaycı (Veli), Fahri Arkar (Çalıştırıcı), Mert Niyazi Topukçuoğlu (Öğrenci), Kağan Selim İş (Öğrenci), Elvin Çavdır (Öğrenci), Hasan Bilgen (Öğrenci), Osman Çetintaş (YDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi), Bedriye Fidan Yeniçeri (Hemşire), Ecem Yeniçeri (Öğrenci), Aykan Ekiz (Öğrenci), Mülkiye Dağlı, Nazife Dağlı (Öğrenci), Abide Dağlı (Öğrenci), Aras Aktuğralı (Öğrenci), Mehmet Arif Altak (Öğrenci), Serin İpekcioğlu (Öğrenci), Selin Karakaya (Öğrenci), Nehir Çevik Öğrenci), Mustafa Sabancı (Öğrenci), İzcan Nurluöz (Öğrenci), Havin Kılıç (Öğrenci).

kuzey-kibris-depremde-yitirdigi-cocuklarina-agliyor-1125400-1.

İKİ TOPLUMLU KURTARMA EKİBİ ÇAĞRISI

Ada’nın iki yakasında etkinlik gösteren Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerin 11 siyasal partisi, Türkiye’deki depremde enkaz altında kalan Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlarını kurtarmak için iki toplumlu arama kurtarma ekiplerinin oluşturulmasını istedi. Sol eğilimli partilerin ortak çağrısında şöyle dendi:

“Bizler, hayatları tehlikede olan insanların kurtarılmasına yardımcı olmak hedefiyle İki Toplumlu İnsani Konular Teknik Komitesi aracılığıyla Türkiye'ye iki toplumlu ortak bir kurtarma ekibinin acilen gönderilmesi için iki toplumun liderlerine çağrıda bulunuyoruz.”

Çağrıyı imzalayan partiler şunlar:

AKEL (Emekçi Halkın İlerici Partisi), BKP (Birleşik Kıbrıs Partisi), CTP (Cumhuriyet Türk Partisi), DİPA (Demokratik Cephe), DİSİ (Demokratik Seferberlik), EDİ (Birleşik Demokratlar), HP (Halkın Partisi), KOSP (Çevreciler Hareketi-Yurttaşlar İşbirliği), KSP (Kıbrıs Sosyalist Partisi), TDP (Toplumcu Demokrasi Partisi), YKP (Yeni Kıbrıs Partisi).

BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN HUKUKSAL GİRİŞİM

KKTC Barolar Birliği Başkanı Av. Hasan Esendağlı, aralarında Kıbrıslı Türk kafilenin de bulunduğu onlarca kişinin öldüğü İsias Oteli hakkında Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan’la bu koyu görüştüğünü söyleyen Esendağlı, Türkiye’de yasal sürecin başlatıldığını, kendilerinin de benzer girişimlerde bulunacaklarını belirtti. “Kaybettiğimiz canların hakkını ne pahasına olursa olsun sonuna kadar arayacağız" diyen Esendağlı, ayrıca Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Tunç Adanır’ın da Türkiye’deki TMMOB ile enkaz alanından numune alınması ve bilirkişilik sürecinde işbirliği yapacaklarını açıkladı. Kanıtların yok edilmesi olasılığına karşı enkazdan ivedi olarak ve usulüne uygun numune alınmasının yaşamsal önem taşıdığını belirten Barolar Birliği Başkanı, Kıbrıs'tan teknik bir heyetin de numune alması için gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.

HÜKÜMET DE HAREKETE GEÇTİ

Barolar Birliği’nin ardından KKTC Hükümeti’nin de bu konuda harekete geçtiği öğrenildi.

Başbakan Ünal Üstel, Türkiye’de yaşanan deprem felaketinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşlarının yaşamlarını yitirmesine neden olan yapılarla ilgili hukuksal işlem başlatılması için Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdiğini duyurdu. Üstel, BRT’ye yaptığı açıklamada, “Hükümetimiz, yaşamını yitiren veya depremden etkilenen vatandaşlarımızın hak ve hukukunu korumak üzere Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile istişare içinde başlatılacak tüm teknik ve yasal çalışmaların takipçisi olacaktır” dedi.

KAFİLEDEKİ BİR ÖĞRETMEN TÜRKİYE’YE SOKULMADI

Okul takımıyla yarı final maçlarına katılmak için Türkiye’ye giden Namık Kemal Lisesi Beden Öğretmeni Hasan Küdenler’in Türkiye’ye girişi Gaziantep Havalimanı’nda engellendi. Kendisine “Kabul Edilemez Yolcu Belgesi” verilen öğretmen, ilk uçakla KKTC’ye geri gönderildi. Yaşadığı olayı Facebook hesabından paylaşan Küdenler, “Teşekkürler basiretsiz yöneticilerimiz. Bir adım bile geri atmayacağımızı saygılarımla belirtirim” diye yazdı.

Son dönemde “muhalif” kimlikleriyle tanınan KKTC yurttaşı kimi aydınlar, “güvenlik” gerekçesiyle Türkiye’ye kabul edilmiyor. Daha önce de aralarında gazeteci ve siyasetçilerin bulunduğu birçok KKTC yurttaşı, Türkiye’ye giremeden havaalanlarında sınırdışı edilmişti.

Bugüne değin Türkiye’ye sokulmayan Kıbrıslı aydınlar arasında eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Basın Danışmanı Ali Bizden, Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir, Araştırmacı Yazar Dr. Ahmet Cavit An, Sol Hareket Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu, eski siyasetçi Okan Dağlı ve KKTC Devlet Televizyonu BRT’nin eski müdürlerinden Aysu Basri Akter de bulunuyor.

Bir Gün Gazetesi 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER