Türkiye'nin risk primi 300 baz puana düştü: 10 günde 34 puanlık gerileme

Şubat ayında başlayan düşüş eğilimini sürdüren Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, 300 baz puana gerileyerek olumlu bir seyir izledi. Analistler, bu gelişmenin Türk varlıklara olan risk iştahının arttığını gösterdiğini belirtiyor.

Türkiye'nin risk primi 300 baz puana düştü: 10 günde 34 puanlık gerileme

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminde, şubat ayında başlayan düşüş eğilimi sürerken, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 300 baz puana geriledi.

Küresel bazda önemli merkez bankalarının faiz indirimlerine dair beklentiler mayıs ve haziran aylarına kayarken, Türk lirası varlıklara olan talep güçlü bir şekilde devam ediyor. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor üstüne rekor kırarken, yabancı yatırım kuruluşlarının Türk lirası varlıklara yönelik olumlu raporları da yayınlanmaya devam ediyor.

Son dönemde Türkiye'nin yurt dışı borçlanma ihalelerine olan artan ilgi, borçlanma faizlerinin düşmesini ve vadelerinin uzamasını sağlayarak uygulanan ekonomi programına olan güveni artırdı ve yatırımcı ilgisinin artmasına katkı sağladı.

Geçen hafta 3 yerli kurumun borçlanma ihalelerine gelen talep, yabancı yatırımcının Türkiye'ye yönelik olumlu algısının güçlü olduğuna dair önemli bir sinyal verdi.

CDS'DE DÜŞÜŞ EĞİLİMİ HIZLANDI

Bu gelişmelerin etkisiyle Türkiye'nin CDS'indeki düşüş eğilimi hız kazandı. Ülkenin 5 yıllık kredi risk primi, 2 Şubat'taki 334 baz puan seviyesinden yaklaşık 34 baz puan düşüşle 300 baz puana gerileyerek olumlu bir seyir izliyor.

Analistler, Türkiye'nin CDS'lerindeki gerilemenin ülkenin iç ve dış dinamiklerine bağlı olduğunu vurgulayarak, gelişmekte olan ülke CDS'leri ortalaması ile Türkiye'nin CDS'i arasındaki makasın, 12 Ocak'tan bu yana en düşük seviyeye inerek 132 baz puanla geldiğini belirtti.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER