Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta

31 Mart yerel seçimlerine saatler kala seçimin 'en'leri belli oldu. En fazla aday İstanbul için en az aday ise Bayburt için yarışacak. Gaziantep ise 26 partinin aday çıkartmasıyla en çok partinin yarışacağı il unvanını kazandı. En uzun oy pusulası 97 santimetre ile İstanbul için, en kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi için basıldı. En genç aday 18 yaşında, en yaşlı aday ise 90 yaşında yarışa katıldı. İşte yerel seçimin tüm enleri...

Yerel seçimin 'en'leri belli oldu: En kısa oy pusulası 4 santimetre ile Şırnak'ta

Türkiye yarın sandık başında. Vatandaşlar 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart'ta oy verme işlemini gerçekleştirecek.

Yarın 81 il, 922 ilçe, 397 belde ve 18 bin 257 köyde seçim sandıkları kurulacak. Seçimlerde il ve ilçe bazında belediye başkanı seçilecek 1003 seçim çevresi var. Bu 1003 koltuk için, 653’ü bağımsız toplam 12 bin 725 aday yarışacak.

31-mart-yerel-secimleri-3.jpg

Seçim yasakları başlamışken büyük yarış için 85 milyon nefeslerini tuttu. İşte 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerine saatler kala seçimin 'en'leri...

İSTANBUL'DA 49 ANKARA'DA 24 ADAY YARIŞACAK

İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı için 22’si partili, 27’si bağımsız toplam 49 aday yarışacak. Megakentin aday sayısında rekor kıran iki ilçesi öne çıktı. Bakırköy ve Sultanbeyli'de 25'er aday ilçe belediye başkanlığı için kıyasıya yarışacak.

31-mart-yerel-secimleri-4.jpg

Ankara’da ise büyükşehir belediye başkanlığı için toplamda 24 aday yarışacak. Ankara’nın en büyük ilçesi olan Çankaya’da ise 26’sı partili 2’si bağımsız toplam 28 aday mücadele edecek. Çankaya gibi Altındağ 27 adayla ve Keçiören ise 25 adayla büyükşehir belediyesindeki adayların sayısını geçti.

EN AZ ADAY BAYBURT'TA

En az adayın yarışacağı il ise Bayburt oldu. Şehrin merkezi ve ilçeleri dahil toplamda 35 aday belediye başkanı olmak için yarışacak.

31-mart-yerel-secimleri-2.jpg

Şehir merkezinde 16’sı partili, 4’ü bağımsız toplam 20 aday belediye başkanlığı için mücadele edecek. 2019'da kentte yaklaşık 20 bin kişinin oy kullandığı göz önüne alındığında, her bin kişiden biri belediye başkanı olmak için yarışacak.

En az sayıda adayın yarıştığı ilçe ise biri bağımsız toplam 4 adayın yarışacağı Gümüşhane’nin Çanakçı ilçesi oldu. Edirne, Bartın, Bitlis ve Bingöl illerinin il ve ilçe belediyelerinde yarışan sadece birer bağımsız adayı var.

EN ÇOK PARTİNİN YARIŞACAĞI İL: GAZİANTEP

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise 26 partinin aday çıkartmasıyla en çok partinin yarışacağı il unvanını aldı.

31-mart-yerel-secimleri-5.jpg

EN GENÇ ADAY 18 EN YAŞLI ADAY 90 YAŞINDA

Tüm adaylar arasında, seçimlerin en genci, gün farkıyla, Yeniden Refah Partisi'nin Küçükçekmece ilçe belediye meclis üyesi adayı 18 yaşındaki Elif Nur Batur, en yaşlısı ise 72 yaş farkıyla AK Parti'nin Çorum'un Kargı ilçesi belediye meclis üyesi adayı 90 yaşındaki Ali Kalınca olarak tescillendi.

EN UZUN PUSULA İSTANBUL'DA EN KISA ŞIRNAK'TA

Şimdiye kadarki en uzun oy pusulası olma özelliği ile 97 santimetrelik pusula İstanbulluları bekliyor.

istanbul-oy-pusulasi.jpg

En kısa pusula ise Şırnak'ın Uludere İlçesi Hilal Beldesi için basılan 4 santimetre uzunluğundaki pusula olacak. Hilal Beldesi’nde seçime sadece Ak Parti adayı katılıyor. Yani Hilal belediyesinde seçimin sonucu şimdiden belli.

EN ÇOK ADAY ÇIKARAN PARTİ: YRP

31 Mart yerel seçimleri için en çok aday çıkartan parti Yeniden Refah Partisi (YRP) oldu. Fatih Erbakan’ın partisi Erzurum’da aday göstermezken, 922 ilçenin 845’inde aday gösterdi.

31-mart-yerel-secimleri.jpg

CHP’nin 886, AK Parti’nin 858, İYİ Parti’nin 800, MHP’nin 474, DEM’in ise 416 adayı başkanlık için yarışacak.

CUMHUR İTTİFAKI TÜM İLLERDE ADAY ÇIKARDI

Cumhur ittifakı, tüm illerde adayı olmasıyla öne çıktı. AKP ve MHP 59 ilde ittifak halinde, 22 ilde ise iki parti karşılıklı olarak yarışacak. İttifak yapılan 59 ilden 52’sinde AK Parti'nin, 7’sinde ise MHP'nin adayları yarışacak.

31-mart-yerel-secimleri-6.jpg

MHP, Mersin ve Manisa Büyükşehir Belediyeleri ile Osmaniye, Kırklareli, Kars, Erzincan ve Bartın kent merkezlerinde ittifak desteği ile seçime girecek. AK Parti aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya gibi 28 büyükşehirde ittifak desteği ile ipi göğüslemeye çalışacak.

39 ilçesi olan İstanbul’da tüm ilçelerde Cumhur ittifakı var. Ak Parti 37 ilçede, MHP Beşiktaş ve Silivri gibi 2 ilçede aday çıkarttı.

25 İlçesi bulunan Ankara’da ise 20 İlçede AK Parti adayı 5 ilçede MHP adayı yarışacak.

30 ilçesi bulunan İzmir’de ise AK Parti 25 ilçede MHP 5 ilçede aday çıkarttı.

Karar Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER