AKP’nin Anayasa Mahkemesine iade-i muhakeme davası açmasına yönelik planı Anayasa engeline takıldı. Parti, 23.3 milyon liralık ceza parasını da geri almayı hedefliyordu.
AKP’nin Ergenekon davası kararı ile birlikte partileri hakkında açılan ve 23. 3 milyon lira para cezası ile sonuçlanan dava için iade-i muhakeme yapılmasına yönelik talebi, Anayasa engeline takıldı. AKP Anayasa Mahkemesindeki davaya ilişkin delillerin, Ergenekon kararı ile birlikte, ‘’Sahte olduğunun ortaya çıktığı’’ gerekçesiyle, yeniden yargılama istemeyi planlıyordu.
Anayasa’da ‘’Anayasa Mahkemesi kararları kesindir’’ hükmü bulunuyor. Siyasi partilerle ilgili 69. maddede de, ‘’Siyasî partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanır. Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasî partinin, devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilir’’ denilyor.
ANAYASA’DA YOK
Anayasa uyarınca, mahkemenin sadece Yüce Divan sıfatıyla verdiği kararlara karşı itiraz hakkı bulunuyor. Parti kapatmaları ve bu nedenle verilecek cezalar konusunda ise itiraz yapılamıyor. Hukukçular, yargılamanın yenilenmesinin ‘’Yeni deliller ortaya çıkması halinde’’ ceza hukukunda mümkün olduğunu, Anayasa Mahkemesindeki parti kapatmalar konusunda ise, böyle bir düzenlemenin olmadığını belirttiler. İade-i muhakeme tabebi ancak Anayasa değişirse mümkün olabilecek.
Ergenekon davası kararında ‘’AKP, kapatma davasında kullanılan deliller hükümeti yıpratmak için kurulan kara propaganda siteleri tarafından üretilmiştir” denilmişti. Bu ifadeler üzerine AKP de Anayasa Mahkemesinde 23.3 milyon liraya mahkum olduğu davanın yeniden görülmesi için dava açmayı planlamıştı. Anayasa Mahkemesi AKP’ye kapatma yerine, ‘’Laiklik karşıtı eylemlerin odağı” olduğu gerekçesiyle 23,3 milyon liralık hazine yardımının kesilmesi cezası vermişti.