ADAY MEMURUN YILLIK İZİN KULLANABİLECEĞİ HALLER

Devlet memurlarına tanınmış olan yıllık izin hakkından aday memurların nasıl yararlanacağı hususunda uygulamada tereddüt yaşanan durumlara da rastlanmaktadır.

ADAY MEMURUN YILLIK İZİN KULLANABİLECEĞİ HALLER
Yıllık izne hak kazanılması ile kullanılabilecek yıllık iznin süresi, Devlet memurlarının hizmet sürelerine bağlı olarak değişebilmektedir.
 
Yıllık izin ve süresi
 
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olan Devlet memurlarının yılda 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olan Devlet memurlarının ise yılda 30 gün süreyle yıllık izin hakkına sahip olacaklarını hükme bağlamıştır.
 
Bu düzenlemeye göre, Devlet memurlarının yıllık izne hak kazanabilmesi, bir yıllık hizmet süresi sonunda mümkün olmaktadır.
 
Yıllık izin süresinin belirlenmesine esas olan hizmetler
 
Kamu kurum ve kuruluşlarında hangi statüde olursa olsun geçen hizmet süreleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık seviyelerinin belirlenmesinde değerlendirilen (askerlik süresi, bazı sektörde geçen sürelerin bazıları gibi) hizmet süreleri, yıllık izin hesabında dikkate alınmaktadır.
 
Yıllık izin süresinin belirlenmesinde esas alınacak hizmet sürelerinin belirlenmesinde, aday memurlar ile asil memurlar hakkında aynı uygulama yapılmaktadır.
 
Aday memurun yıllık izne hak kazanması
 
Devlet memuriyetine ilk defa girenler, en az 1 yıl ve en çok 2 yıl olmak üzere aday memur olarak görev yapmaktadırlar. Aday memurlar;
 
-Bir yıllık hizmet sürelerinin dolduğu tarihte (adaylıkları kalksın ya da kalkmasın), içinde bulunulan yıla ait (takvim yılı) yıllık izin hakkını kazanırlar. Bir önceki takvim yılı içerisinde göreve başlamış olsalar bile, o yıla (önceki yıla) ait izin hakları bulunmaz.
 
-Aday memurlukta geçirdikleri süreler ile varsa daha önce kamu kurum ve kuruluşlarında herhangi bir statüde geçirmiş oldukları süreler veya askerlikte geçirdikleri süreler ya da kazanılmış hak aylığında sayılabilecek türdeki özel sektör hizmeti süreler toplamının bir yıl olması durumunda, (adaylıkları kalksın ya da kalkmasın), içinde bulunulan yıla ait (takvim yılı) yıllık izin hakkını kazanırlar. Öykle ki; daha önceki hizmet sürelerinin en az bir yıl olması durumunda, aday memur olarak göreve başlama tarihinde o yıla ait izin hakkına kavuşmaları mümkün olacaktır.
 
-Yıllık izin süresinin hesabında değerlendirilecek hizmet süresi toplamı 10 yıldan fazla olan aday memurun 30 gün, hizmet süresi toplamı 1 ila 10 (on yıl dahil) yıl arasında olan aday memurun ise 20 gün yıllık izin hakkı olacaktır.
 
-Yıllık izne hak kazanan aday memur, bu izninin bir kısmını ya da tamamını yıllık izne hak kazandığı yıl içinde kullanabileceği gibi bunları izleyen takvim yılında kullanmak üzere de aktarabilir. İzlen yıla ait izin hakkına ise ilgili yılın 1 Ocak tarihinde hak kazanır.
 
Konuya ilişkin örnekler:
 
Örnek 1: 1 Şubat 2015 tarihinde göreve başlayan aday memurun yıllık izin süresinin hesabında esas alınacak başka bir hizmet süresinin bulunmaması durumunda, 2 Şubat 2016 tarihinde 20 gün yıllık izne hak kazanacaktır. Bu memur, 1 Ocak 2017 tarihinde izleyen yıla ait izin hakkını kazanacak ve 2015 yılına ilişkin yıllık izin hakkı ise olmayacaktır.
 
Örnek 2: 29 Aralık 2014 tarihinde göreve başlayan aday memurun yıllık izin süresinin hesabında esas alınacak başka bir hizmet süresinin bulunmaması durumunda, 29 Aralık 2015 tarihinde 20 gün yıllık izne hak kazanacaktır. Bu memur, 1 Ocak 2016 tarihinde izleyen yıla ait izin hakkını kazanacak ve 2014 yılına ilişkin yıllık izin hakkı ise olmayacaktır.
 
Örnek 3: 1 Şubat 2015 tarihinde göreve başlayan aday memurun (göreve başlama tarihi itibariyle) yıllık izin süresinin hesabında esas alınacak 8 ay hizmet süresinin (2 ay kamuda işçi ve 6 ay askerlik) bulunması durumunda, 1 Haziran 2015 tarihinde 20 gün yıllık izne hak kazanacaktır. Bu memur, 1 Ocak 2016 tarihinde izleyen yıla ait izin hakkını kazanacaktır.
 
Örnek 4: 1 Şubat 2015 tarihinde göreve başlayan aday memurun (göreve başlama tarihi itibariyle) yıllık izin süresinin hesabında esas alınacak 12 ay hizmet süresinin (4 ay kamuda sözleşmeli, 2 ay kamuda işçi ve 6 ay askerlik) bulunması durumunda, görev başladığı 1 Şubat 2015 tarihi itibariyle 20 gün süreli yıllık izne hak kazanacaktır. Bu memur, 1 Ocak 2016 tarihinde ise izleyen yıla ait izin hakkını kazanacaktır.
 
Örnek 5: 1 Şubat 2015 tarihinde Mühendis kadrosunda göreve başlayan aday memurun (göreve başlama tarihi itibariyle) yıllık izin süresinin hesabında esas alınacak 11 yıl hizmet süresinin (8 yıl özel sektörde mühendis ‘3/4’ü alınacak’ ve 5 yıl kamuda işçi) bulunması durumunda, görev başladığı 1 Şubat 2015 tarihi itibariyle 30 gün süreli yıllık izne hak kazanacaktır. Bu memur, 1 Ocak 2016 tarihinde ise izleyen yıla ait 30 gün süreli izin hakkını kazanacaktır.
Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2016, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER