KOLKOLA GEZEN İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞMAN ETTİLER

Türk Eğitim-Sen Şırnak Şube Başkanı Turgut TATAR' ın Başörtüsü sorunu hakkında yaptığı basın açıklaması ...

KOLKOLA GEZEN İNSANLARI BİRBİRİNE DÜŞMAN ETTİLER
 Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerle ilgili kılık-kıyafet değişikliği, birtakım sorunları da beraberinde getirmiş oldu. Bu değişikliği bazı kesimler olumlu bulurken, bazı kesimler de bunun yanlış olduğu düşüncesini gerek ferdi gerekse sosyal medya aracılığıyla insanlarla paylaşmaya çalıştılar. Kılık kıyafet değişikliğinde dikkati geçen en önemli husus, yine başörtüsü konusu oldu. Çünkü son dönemlerin en önemli gündem maddesi yine başörtüsüydü ve tartışmalar alabildiğince hararetleniyor, ama sonuç bir türlü tatlıya bağlanamıyordu. Bakanlık her ne kadar yıllardır kanayan bu yaraya çözüm üretmeye çalışsa da, birtakım tıkanıklıkları aşamıyor ve bu sorun kesin bir sonuca kavuşturulamıyordu. Bakanlığın yapmış olduğu bu değişiklik, dıştan bakıldığı zaman çözülmüş gibi algılansa da, aslında temelde sorun halledilemedi. Çünkü değişiklik maddeleri incelediğinde başörtüsünün kamu alanında tamamen serbest bırakılması değil de, sadece imam hatip okullarında ve belirli derslerde özgür bırakılması aslında bir göz boyama yönteminden öteye gitmemektedir.
Şöyle hafızalarımızı biraz yoklayıp geriye bir dönüş yapacak olursak o kötü günleri çok iyi hatırlıyor olmalıyız. Binlerce genç kızımız ve aynı zaman da onların aileleri bir sistemin kurbanları olarak tarihe geçtiler. Üç beş tane kendini, dinini ve milletinin geleceğini düşünmeyen şahıs ya da şahıslar, kapalı kapılar ardında kararlar alarak koskoca bir dönemi tarihe gömdüler. Bunun adına da medeniyet dediler. Yetmedi kol kola gezen iki insanı da birbirine düşman ettiler. Yani bir nesli göz göre göre feda ettiler. Ne uğruna diye sorsalar, emin olun kocaman bir hiç uğruna derim… Kendi vatanlarına yabancı olup, yaban ellerini vatan edinenler, günlerce gecelerce hep gözyaşı döktüler…
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Şırnak şubesi olarak diyoruz ki, başörtüsüyle ilgili yıllardır çekilen bu zulüm artık sona ermelidir. Nasıl ki bir dönem insanlar zorla başlarını açmaya zorlandıysa, şimdi de bu insanlardan açık bir şekilde özür dilenmeli ve gönülleri alınmalıdır. Aslında garip olan nedir biliyor musunuz? Aynı tarihten geleceksin, aynı kültür ve dinamiklerden besleneceksin; ama ayrımcılığın da en alasını göreceksin… Bakın siyasi görüşü, hayat felsefesi, olaylara bakış açısı ne olursa olsun bunlar bizim insanlarımız. Aslında bu insanlar, yetkililerden çok da fazla bir şey istememektedirler. İster sivil hayat, isterse kamusal alan olsun insanlar özgür bir şekilde giyinebilmeli ve bundan dolayı da yargılanmamalıdırlar. Daha açıkçası insan olarak artık önyargılarımızdan sıyrılabilmeliyiz. Çünkü başörtüsü kullanan her insan da aynen diğerleri gibi bu ülkenin birer sade vatandaşıdır.
Yönetim kesimine gelince, onlar da çok iyi biliyorlar ki, var olan bu sorun büyük bir haksızlık ve aşılması gereken bir durumdur. Kendilerini iktidara getiren bu halk, büyük umutlarla üç dönemdir yönetimden güzel bir jest beklemektedir. Ama ne yazık ki bu jest henüz yerine getirilmiş değil. Halkımız hemen her fırsatta gerek doğrudan gerekse dolaylı olarak “artık bu haksızlığı giderin” mesajını dile getirmektedir. O zaman yöneticilere düşen görev de, bu çığlığa sessiz kalmamaları ve bu sorunu en kısa zamanda çözmeleridir. Zaman zaman ferdi olarak –yani kurumsal- atılan bu olumlu adımlar kitlesel bir hale dönüştürülmeli ve milletin hafızasından başörtüsü sorunu ebediyen silinmelidir.
Seçim meydanlarında iktidar partisinin kullanmış olduğu bir slogan millet tarafından çok benimsenmişti. Ne diyordu o sloganda: “Yeter artık söz/karar milletindir.” Millet üç dönemdir verdiği sözden hiç dönmedi. Şimdi soruyorum: “Sözün sırası artık milletin vekillerine gelmedi mi?”
Genel Başkanımız Sayın İsmail Koncuk’un da dediği gibi, bu hassas konu birileri tarafından istismar edilmemeli ve sorun samimi ve içten bir yaklaşımla bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Türk Eğitim-Sen Şırnak şubesi olarak başkanımızın bu açıklamasına destek veriyor ve sorunun çözümünde üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getireceğimizi değerli üyelerimiz başta olmak üzere siz kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.
Turgut TATAR
Türk Eğitim-Sen Şırnak Şube Başkanı
Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER